Diskriminácia žien v medicíne

17. máj 2022

Dobrý deň, budúci rok by som sa chcela hlásiť na medicínu do BA, ibaže neviem či ste aj vy postrehli ale teraz sa dosť rieši problém diskriminácie žien v medicíne, a tak, myslím, že to denník sme riešil, proste ma to trošku vystrašilo, preto by ma zaujímalo či sa niečo také deje aj lfuk, poprípade lfszu?

7lenka11
17. máj 2022

ja ti poviem, že sa to deje v mnohých odvetviach, akurát sa teraz niekto zameral na medikov.. kedysi som pracovala v médiách, vo veľkom mužskom kolektíve, a teda ako žena som musela čeliť diskriminácii, záplave hlúpych komentárov, dokonca aj obťažovaniu.. takže asi toľko k téme.. inak diskriminácia je aj vo veľkých firmách/korporáciách, čo vidno najmä na rozdielnosti v platoch a tiež v tom, že nezamestnávajú ženy tesne pred/tesne po materskej, lebo sú považované za neefektívne pracovníčky

xena0
17. máj 2022

Súhlasím sa komentaron vyššie, z môjho pohľadu sa to deje aj v iných odvetviach napr. Študovala som pedagogiku a ako žena som nuskeq vynaložiť omnoho väčšie úsilie ako spolužiaci, pretože učiteľov je menej ako učiteliek tak sú "vzácnejší"

viestta
17. máj 2022

Presne to iste sa deje v IT, vede, technických odboroch, justícii, štátnej správe, školstve, proste toto je celopoločenský problém, medicina nie je žiadna výnimka a ani nijak nevycnieva z radu.

sisa_s
17. máj 2022

Pri prijimani na vš podla mna diskriminacia na zaklade pohlavia nie je, neskor nejake sympatie na skuske mozu hrat rolu, skor po skole sa s tym stretnes, podla toho, aky odbor si vyberies...na pohovore riesia, ci si vydata, ci mas deti, planujes deti, ak tam je chalan, prijmu skor jeho

lindous
17. máj 2022

Ak myslíme ten istý článok, tak ide najmä o diskrimináciu žien, ktoré chcú byť chirurgičky - takže nedeje sa to na škole, ale v nemocniciach a áno, z toho čo som počula od kamarátiek je to tak, napočúvali sa počas praxí, že to nie je práca (zameranie) pre ženu... Jedna však veľmi chcela byť a dokonca sa stretla u jedného pána doktorka aj s obrovskou podporou, takže sa to nedá zovšeobecniť (no nakoniec sa sama rozhodla pre iný odbor) ... Inak súhlasím s tým, čo je vyššie napísané, že istým spôsobom sa s tým človek stretne bohužiaľ všade, aj u nás na fakulte sú muži, ktorí sú presvedčení, že žena do vedy nepatrí, berú nás len ako pracovné ruky a sú presvedčení, že po materskej už sa do labakov určite nevrátime... Našťastie ich je stále menej a menej (odchádzajú do dôchodku)

bolarazjedna
17. máj 2022

Študovala som na LFUK. Stalo sa, že baby v 3.rocniku chceli ísť pozrieť na operačnú sálu a doktor im povedal, že prečo sa hlásia, že nech si vyberú ženský odbor. Ale stalo sa tak raz za 6 rokov. Inak žiadna diskriminácia podľa pohlavia v priebehu výučby ci skúšok. Ono to bežne v každom krúžku bolo 10 dievčat na 2-4 chalanov, takže baby sú aj tak vo veľkej prevahe už na škole, nedá sa ich diskriminovat len kvôli pohlaviu ☺️
Podľa mňa na skole s tým není problém, problém je, keď nastúpis do práce. Tam v chirurgických odboroch sú hlavne chlapy a musíš byť rázna žena aby si to s nimi vydržala. U nás v nemocnici máme 1 chirurgičku aj 1 traumatologičku a obidve sú také "drsniačky, mužatky tak trochu", s jemnou ženskou dušou je to ťažké v chlapskom kolektíve, kde bežne nadávajú počas operácie, majú iný humor a myslia si, že ženy nemajú toľko sily a výdrže, ako chlapy. Co je na jednej strane aj pravda. Napr na traumatologii naozaj potrebuješ pri operácii vyvinúť veľkú fyzickú silu.
Na druhej strane, chlapy majú pocit, že ženám sa nehodia tie veľké operacne odbory, ale už operačné odbory ako očné, ORL považujú za hodné pre ženy.
V neoperačných odboroch som sa nestretla so žiadnou diskrimináciou, a aj tých je dosť na výber (interná a jej všetky odvetvia, neurológia, kožná, pediatria, psychiatria). Na gynekológii pracujú tak pol na pol muži a ženy, takže tam sa ženy asi viac tolerujú kolegami. Ale tam treba zas rátať s tým, že niektoré pacientky chcú vyslovene mať gynekologičku, iné zas chodiť ku gynekológovi.

veronika_sk000
17. máj 2022

na lfuk je to aktualne, jedna cela prednaska bola venovana tomu, ako zeny nemaju co robit v medicine a dost hnusne boli osocovane..na skuskach to nikto pocitit nedal zatial, co viem..a zalezi potom v akom smere si budes robit atestaciu a hlavne kde

yomiko
17. máj 2022

@xena0 Diskriminácia žien je aj napr. v IT a je presne z opačnej príčiny ako píšeš, žien je tam práve veľmi málo tak sú diskriminované.

xena0
17. máj 2022

@yomiko súhlasím, preto píšem že sa to deje aj v iných odvetviach, tak to proste je

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz