Dentálna sestrička

30. okt 2024

Ahojte len sa tak zaujímam, ako sestrička pri zubárovi, akú musím mať školu, aby som mohla robiť túto prácu ? Stačí mi stredná zdravotnícka odbor praktická sestra ? Momentálne na nej študujem, tak či po jej skončení môžem pracovať aj pri zubárovi ? Prípadne v akých ambulanciách môže pracovať aj praktická sestra (nie zdravotná) ?

viestta
30. okt 2024

U zubara, pripadne v zubnej ambulancii. PRI zubarovi mozes akurat tak sediet v autobuse

autor
30. okt 2024

@viestta Ďakujem za jazykové okienko, ale na to som sa nepýtala. U nás sa to hovorí takto, aj keď to nie je spisovne. Keď neviete odpovedať k veci, mohli ste sa zdržať komentára

viestta
30. okt 2024

Studentka strednej skoly by sa mala v pisomnom prejave vyjadrovat spisovne, rovnako by si mala vediet sama vyhladat kvalifikacne predpoklady pre pracu sestry na zubnej ambulancii

autor
30. okt 2024

@viestta Ešte som tam len dva mesiace, učíme sa len teóriu, prax ešte nemáme, tak nebudem sa pýtať učiteliek. Na internete mi to práveže nie je úplne jasné, lebo všade píšu niečo iné a v mojom okolí mi nemá kto poradiť. Tak som sa opýtala tu, keďže tu už určite veľa sestier U ZUBÁRA pracuje, tak že kam sa dá aj len s tou praktickou sestrou zamestnať okrem nemocnice

tya12
30. okt 2024

Som zdravotnícky asistent a pracujem v zubnej ambulancii ako sestra..už niekoľko rokov.. 🙂

autor
31. okt 2024

@tya12 Ďakujem za odpoveď, to ma potešilo, myslím, že aj mne by sa to páčilo. A aj ste mali na škole za tie 4 roky nejakú takú tému o zuboch ? Alebo ste sa všetko museli už v tej práci sama naučiť ? A kto vám vlastne hovoril, čo máte robiť a ako sa to robí, ten zubár ? Zato sa pýtam, lebo viem, že za sestričku U ZUBÁRA sa niekde dá vyučiť zvlášť a trvá to 4 roky, tak či stačí reálne aj táto všeobecná zdravotka na to, aby ste vedeli, čo tam máte robiť a ako ?

nicoletta98
31. okt 2024

Záleží od danej zubnej ambulancie - niekde vyžadujú odbor zubného asistenta, inde nie. Ja mám úplne iný zdravotnícky odbor, dokonca ani sestru/asistenta nie, ale podarilo sa mi. Nemala som žiadnu temu o zuboch, ani ako asistovať pri kresle - max ústna dutina na anatómii. Naučila som sa všetko tam, nie je to ťažké.. robíš dookola to iste, každý jeden deň a to nebolo pre mňa , časom som to zistila a následne odišla + malo ohodnotené, záleží určite aj odkiaľ si - aspoň to bola moja skúsenosť, väčšinou som sa nezastavila, tak, že som išla na wcko až keď sme mali hotovo, na obed som mala buď čas 5 min nahadzat všetko do seba alebo zjesť až doma podvečer 😃 nechcem ta od toho odrádzať, verím, že sú aj ambulancie, kde si sestričky vážia.. najviac mi asi vadil ten stereotyp. A záleží aj akú doktorku/doktora budeš mať, robíš spolu s tým človekom 8 hodín denne, to je veľmi dôležité.. ja som nemala take velke šťastie, ale nič, čo by nezachránil dobrý kolektív s ostatnými sestričkami 🙂
Bývala kolegyňa, teraz už kamarátka napr zbožňuje tu prácu, už niekoľko rokov. Kým nevyskúšaš, tak nebudeš vedieť.. držím palce 🙂

autor
1. nov 2024

@nicoletta98 Ďakujem za odpoveď, mňa tá ambulancia asi aj tak viac láka ako v nemocnici nočné ťahať , ale kým skončím školu si to možno ešte rozmyslím. Od tretieho ročníka budeme chodiť na prax aj do nemocnice a bude tam nejaká prax aj v ambulancii, tak potom to budem vedieť lepšie porovnať. Keby sa rozhodnem k tomu zubárovi, tak by som tam teda išla s tým, že všetko by som sa musela tam za pochodu naučiť. Do akých ďalších ambulancii by som ešte vedela sa zamestnať ako praktická ? Či to vždy záleží na tom doktorovi, koho si vyberie ? A je jedno , aká ambulancia?

tya12
1. nov 2024

Napíšte mi súkromnú správu , môžme spolu o tom pokecať viac ;)

autor
1. nov 2024

@tya12 Možno by to pomohlo viacerým, ktorí tiež toto riešia, ak sa raz dostanú k tejto téme. Ja sama mám viaceré spolužiačky, ktoré rozmýšľajú , že nepôjdu robiť do nemocnice, ale do ambulancie a nechcú ísť na vysokú , ak si to dovtedy ešte nerozmyslíme, ešte je to ďaleko, len teraz sme začali. Ale zatiaľ asi väčšina z nás by sa chcela po tejto škole hneď aj zamestnať ak neprepadneme :D Tak nie som jediná, ktorá nad tou ambulanciou rozmýšľa, s tým, že ostane zrejme len praktická a pomohlo by mať trošku prehľad, aké sú možnosti.