Ahojte, je podľa vás dobrý nápad ísť študovať ďalšiu vysokú školu na denné štúdium, keď má človek 28-30? Nebude tam už starý? Je to podľa vás v pohode?
Taktiež, človek za ten čas bude mať obmedzené financie (rozumej, že nebude zrejme zarábať ako bežne človek okolo 30-ky zarába, keďže bude študovať), bude to taktiež čas extra navyše, keďže už predtým si vysokoškolským štúdiom prešiel... možno to bude vyhodený čas.
Čo si o tom myslíte? Študovali ste tak/študujete, poznáte niekoho takého?
Ak nemas hypoteku a rodinu, ktoru treba živiť, tak nevidim ziaden problem
Takto. Súčasná výška, ktorú mám, poskytuje celkom dobré pracovné a finančné možnosti. Študovaný odbor by bol na tom podobne, prípadne nižšie. Ide mi však o to, že by ma to mohlo viacej baviť. Pretože v tomto som sa ešte ani poriadne neuplatnil, mám v tom problémy, často na to nadávam, že čo som študoval a pod. Hoci nevylučujem, že po zapracovaní sa by ma to mohlo baviť. Na druhej strane sa mi však zdá, že ma to aj tak nebaví, že to je suché pre mňa. Je vo mne takýto neporiadok.
No a zvažujem toto, že by som do toho šiel a že by som už bol s otázkou ohľadom školy a práce spokojný.
Pri výbere mi nejde len o peniaze ale o to, aby ma to bavilo a bola to práca, ktorá mi sedí. A samozrejme, že aj zarobí, ale chápete)
@fruitys ak ti to kariérne a platovo pomôže v budúcnosti, tak určite áno. Aký starý? Na štúdium nie je človek nikdy starý. Ak to finančne zvládneš, tak áno. Pracovať budeš ešte celý život. Keď budeš mať 80 tak sa zasmeješ, že sa ti 28-30 zdalo veľa. Ja som robila doktorát a popritom pracovala a potom som študovala ešte jedného mastra - úplne iný odbor a popritom robila na ťažkom a veľkom projekte. Všetko úspešne ukončené a dalo sa to. Len si treba nastaviť dobrý time management.
@evelynmozagalega rozumiem, len ma trochu desí predstava, že spolužiakov by som mal o 10 rokov mladších. Proste bolo by to ďalšie denné štúdium, kde by sme pomaly každý deň sedeli v laviciach atď. ,nie externé.
mala som jedného spolužiaka po 40tke, perfektne zapadol do kolektívu a dodnes si rozumieme (práveže nám ako spolužiakom aj veľa dal jeho zrelší pohľad na niektoré veci); takže nevidím dôvod prečo do toho neísť ak si odhodlaný, vek nie je prekážkou (skôr tie financie, tie budú obmedzené a štúdium treba platiť). Tiež dvoch spolužiakov pred 30tkou, tí takto druhou VŠ vyštudovali čo ich bavilo, jeden pokračoval na doktorandské a dodnes pracuje na VŠ, druhý vyštudoval Bc. a odišiel do zahraničia.
Len aby si neskoncil v skatuli "vecny student", elbo budes dookola skusat a hladat spravnu vs.
Neviem o ake obory ide, ale teda uz keby som chcela, tak by som do toho isla. Jasne, uz nebudes mat studentsky zivot ako 20tnik, ale o to ti nejde, vsak? Ja som napr. presla na externe studium, lebo pre mna bolo denne nuda a vneposlednom rade som dokazala viac zarobit, kedze pracovala som popri oboch. Kazdy si najde co mu vyhovuje. Ak ti tu skolu treba, chces ist denne, tak chod a neotalaj, roky idu :DD
Inak mali sme studentov na externom ale od 20-50rokov.. a nebol ziadny problem ani na pive po skole. Len to bolo ine, lebo nasim cielom bolo naozaj sa naucit co to :DD
@fruitys ja rozumiem, ale nerozumiem co ta na tom desi 🙂 to len u nas je to takto nastavene, ze do urciteho veku musis dostudovat, lebo potom je uz neskoro a si stary a je to hanba a co by ostatni na to povedali 🙂 ja som študovala na univerzite v zahraničí a potom som aj ja sama učila na tej univerzite a tam boli naozaj všetky vekové skupiny a ešte k tomu z celého sveta. Najmladší študent mal 17 a najstarší cez 40. Mala som studentov z Afriky, ktori boli najstarsi, lebo nemali moznost ist studovat skor a neriesili ani oni ani ich spoluziaci. Nelimituj sa vekom ani strachom. Ak to chces a budes mat z toho aj financny osoh, tak smelo do toho.
@simca06022011 no, to by som nechcel, stále hľadať tú správnu vš či na konci si povedať, že tá prvá bola predsa najlepšia voľba
Zvažujem optometriu v ČR, ale v hre je teoreticky aj niečo iné. Totižto až nedávno som zistil, že v ČR je prvé štúdium zadarmo, bez ohľadu na to, či človek študoval na Slovensku, dovtedy som sa o to nejak extra nezaujímal, tak človeku sa akoby naskytuje druhá šanca :D
@evelynmozagalega no, áno, asi som sa riadil tým, že ako som to vnímal tu, že sme boli v cca rovnakom veku všetci spolužiaci a že som išiel na výšku hneď po gympli.
Či z toho budem mať finančný osoh, no, ľudia pracujúci v mojom odbore majú možno aj lepší 🙂 Ale tak závisí od ponuky k ponuke a podobne.
Ahoj, my sme mali na výške aj 40tnika a musím povedať, že bol dosť obľúbený, ale on bol dosť extrovert a taký vtipkár, aj učitelia si ho všade pamätali 😁 ale nevidím na tom nič zvláštne, aj chápem tvoje motivácie, tiež si myslím, že človek by nemal robiť celý život niečo, čo ho nebaví len kvôli prachom, čiže za mňa go for it😁 tiež nad tým dlhšie premýšľam
@jaaankaaaa a čo si študovala a nad akou oblasťou premýšľaš? 🙂