Dá sa spraviť elektrikárske minimum?

19. okt 2023

Syn vychodil skolu bez technickeho zamerania. ( maturitu aj vyucny list ma ) a chcel by byt ale elektrikarom. No na vš nechce. Dá sa spravit elektrikarske minimum niekde pre neho(viem ze su nejake kurzy ale nyvznam s av tom moc)? a potom si vie spravit vyhlašku 21.,22,…? a vedel by s tym robit aj v zahranici?

melanta
19. okt 2023

POtrebuje vzdelanie alebo akreditovaný kurz. Posielam link, kde je to vysvetlené a kde je aj popis takého kurzu. Realizovať takýto kurz bude viac spoločností (určite si je potrebné overiť, že naozaj majú na to akreditáciu), cena bude viac menej rovnaká všade.
https://www.skolenia.sk/kurzy/75824/elektrotech...

autor
19. okt 2023

@melanta takže stači tento kurz 400 hodinovy - el. minimum a potom si vie spravit skusku na vyhlasku 21tku, a robit elektrikara? dobre rozumiem?

melanta
19. okt 2023

Áno, je to tam jasne napísané.

autor
19. okt 2023

@melanta je tam pisane ze na slovensku platne, takze keby chce do zahranica neplati mu to alebo?

hiro
19. okt 2023

No tak to by som bol zvedavy aky elektrikar z tohto online skolenia vyjde... Akoze ok, online kucharka, online kadernik ale toto je celkom dost zodpovedna praca...

laurita285
19. okt 2023

@hiro taký istý kkt ako ten čo sedel a dral rifle v škole 3roky, nemaj veľké očakávania od školy :D

hiro
19. okt 2023

@laurita285 Ako jasne, mal som spoluziakov co si zo skoly odniesla velmi malo. Ale to co sa na nas za tie roky prilepilo je celkom dost... Nechapem ako moze vyjst z tohto elektrikar ktory nerozobral telku ci radio, neskolili ho ako naist chybne veci, neprepajkoval to, nezapajal kable, rozvadzace, kde ake parametre kablov su ako sa s nimi pracuje, pouzivaju, zapajaju, pripravuju... Este aj take prisrobovanie kabla do zasuvky ma pravidla ako ma byt obtoceny okolo srobky. Elektrina je neviditelna a clovek musi mat trosku prax v ruke aby ho nevystrelo ked sa niecoho prvy krat chyti. Ako sa to da naucit online? Super ze testom ti ludia prejdu ale 0 praktickych skusenosti. My sme mali niekolko krat do tyzdna labolatoria a samostatnu budovu kde sa robila len prax - manualne.
No, mne to pride ako plavecky kurz absolvovany online.

melanta
19. okt 2023

Autorka - ale veď ja neviem, aké podmienky musí spĺňať elektrikár, aby mohol vykonávať prax elektrikára v nejakej konkrétnej krajine napr. v Nemecku. Ak chce ísť syn robiť tento job, mal by vedieť si tieto informácie zistiť a podľa toho hľadať adekvátne vzdelenie.

melanta
19. okt 2023

@laurita285 wtf? Prečo by mal byť elektrikár kkt? Či už má také alebo onaké vzdelanie? Prečo takéto oslovenie na akékoľvek zamestnanie?

melanta
19. okt 2023

@hiro včera či predvčerom tu bola diskusia, kde autorka písala, že robí administratívu, ale chcela by skúsiť chiropraktika. Tak dostala odpovede, že fyzioterapia sa študuje. A jedna diskutujúca reagovala, že prečo sme také negatívne. Hoci je dohľadateľných X prípadov, kedy len obyčajný masér z kurzu (nie fyzioterapeut) spôsobil zákazníkovi doživotné zdravotné komplikácie. Pretože na Slovensku je toto možné. Že niektoré profesie sa dajú nahradiť kurzom. A rodič ako tuto namiesto toho, aby dieťaťu vysvetlil, že toto nie je cesta, hľadá obkluky. Veľa ľudí keď volá elektrikára nerieši, či je to ozaj elektrikár. Za mňa akékoľvek povolanie, či elektrikár alebo masér, nie je povolaním, ak má človek iba kurz.

petronelag
19. okt 2023

@melanta Je to tak - s kurzom sa dá pracovať iba nejaké pomocné práce pod dohľadom skúseného odborníka, elektrikár obzvlášť tam je nebezpečenstvo, že sa jemu niečo stane pri aj menšom nesprávnom postupe celkom pravdepodobné, to by potom mohol pracovať len s niekým skúseným.

autor
19. okt 2023

@petronelag on by prave išiel robit s jednym znamym ktory je elektrikar, ale on o kurzoch nevie nič lebo je vyučeny normalne už par rokov

petronelag
19. okt 2023

Práca elektrikára je jedna z najnebezpečnejších, tam treba buď urobiť dobre alebo môže dostať zásah el.prúdom.

hiro
19. okt 2023

@melanta Tak nejako - ako som pisal napriklad ten drot do zasuvky - to je uplna prkotina ale ak sa da ledabolo alebo obtoci nespravnym smerom tak skor ci neskor moze vyskocit a v lepsom pripade len vypadne prud v zasuvke, v horsom vyhodi poistky alebo ak sa dotkne len slabucko tak sposobi poziar. Alebo sa tam prehodia zrkadlovo strany a potom sa ludia cuduju preco ich kope pracka a take smakocinky...

autor
19. okt 2023

tak ale na tych kurzoch je aj prax ci nie? naco by tie kurzy boli keby z toho nemoze byt normalny elektrikar?

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
matkamirko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
19. okt 2023

@matkamirko tak načo su tie kurzy potom, musia byt aj schvalene vladou predsa nie?

petronelag
19. okt 2023

Elektrikár s elektrotechnickým minimom môže byť len na pomocné práce, zato sú SOU elektrotechnické s maturitou alebo SPŠ elekrotechnické s maturitou, že tam už tie základy získa a potom sú VŠ elektrotechnické, ale ku všetkým je ešte potrebná aj predpísaná prax. Sú o tom celé knihy, a musí si aj sám čítať nové vyhlášky, normy a predpisy.

niekto2hy
19. okt 2023

Napr.aby mohol vymenit ziarovku,tahat kable..

autor
19. okt 2023

@petronelag ale mohol by ist do zahranicia s tym znamym robit mu pomocnika teda?

petronelag
19. okt 2023

To by sa dalo povedať, že na vlastné riziko.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hiro
20. okt 2023

@autor S takymto kurzom si viem predstavit ze by mohol robit kable v nejakej stavbe ako supermarket - kde ho naucia ako spravne spravit jednu vec a tu tam bude treba zapojit 1000x, to by slo.

petronelag
21. okt 2023

@hiro Také jednoduché aj v automobilovom priemysle, že ho naučia jednu vec a on to potom montuje, ale v zahraničí sa nedá vedieť do čoho ide.

mk1111111111
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mela7
27. okt 2023

Dobry den, existuje celozivotne vzdelavanie na strednych skolach pre dospelych, kde robia elektrotechnické minimum

Napr.v Bratislave SPŠE Halova: https://spsehalova.sk/akreditovany-kurz/

Exnarova:
https://ssosexnarova.edupage.org/a/kurzy-dalsie...

Neviem ako v inych mestach, treba popozerat na skolach takeho zamerania. Mozno to maju aj v inych mestach 🙂

hiro
14. nov 2023

Toto som zbadal, no dnes je uz kazdy elektrikarom 🙂
https://www.reddit.com/r/IdiotsFightingThings/c...