Viete mi prosím poradiť, neviem sa k tomu dopátrať. Dá sa spraviť druhá maturita ako farmaceutický laborant?
Bohužiaľ mám strednú školu, ktorá je absolútne nepoužiteľná pritom nám tvrdili niečo iné. Ale viem si spraviť ešte jednu strednú školu toho laboranta, prípadne kde by sa to dalo spraviť. Ďakujem za prípadné odpovede
Určite sa dá, ale počítaj s tým, že zrejme len denné štúdium a celé 4 roky budeš musieť chodiť.
Myslím, že potom sa maturuje okrem slovenčiny a cudzieho jazyka len z odborných predmetov.
Ale najlepšie si je to zistiť na konkrétnej SZŠ.
Neuvažuješ radšej nad VŠ?
Všetko záleží od školy. Však ak to bude externe, je to jedno kde na SR to bude. Môj muž tak presne robil 2 roky, externe. On chytil zrovna tie covid roky, tak za jeden rok bol 3 krát a druhý 4x v škole a to aj tak len kvôli praxi.
Alebo presne ako píše vyššie. Urobiť si Bc externe.
stredná škola - FL sa nedá. Zisťovala som a povedali mi, že toto je taká oblasť, ktorá sa jednoducho externe študovať nedá. Musíš absolvovať dosť predmetov, labákov a to externe nejde. Skús pozrieť jedine VŠ či je to možné. Ja nemám na poplatky, teda nechcela som platiť poplatky za štúdium tak som to nezisťovala.
@hipuska
VŠ odbor farmácia sa nedá študovať len Bc. - je to spojený 1. a 2. stupeň a už vôbec nie externe. To viem na 100%.
@zuzana9415 veru, ak to človek raz prešvihne, tak už sa nedá.
@zuzana9415 to by museli byť ochotní chodiť učitelia do škôl aj poobede. Tam treba absolvovať kopu hodín praxe v labákoch a poobede sa to nemá kedy učiť. Je toho kvantum. Mne by nevadili ani soboty príp. celý víkend. Ale kto by to učil?
Toto je dosť náročný odbor. Nedá sa to odbiť len tak ako niektoré iné predmety online.
Čo sa týka farmaceutického laboranta, tak aspoň v Čechách je/bola možnosť študovať formou pomaturitného štúdia na vyššej odbornej škole, ale takisto asi nie externe, to je nereálne. O VŠ ani nehovorím, toto nie je ten typ oboru, medicínu by tiež nikto neštudoval externe...
Na SR nieje možnosť študovať farm.laboranta externe. Dá sa jedine v Česku ako je vyššie spomenuté. Ale reálne v tej škole musíš byť 1 deň v týždni a aby si to zvládla, tak nejaký základ mať musíš. Bez základu aspoň zo zdr. š alebo nejakej chemickej nemáš šancu
Ano, pomaturitne studium existuje, ale iba v Česku u nas nie.
Prečo nejdes na VŠ?