Čo poviete? Oplatí sa učiť (nemčina) v tomto veku? Teda mám 8 ročné základy zo školy ešte. Ale z hlavy postupne vyleteli a akosi rozumiem rakušanom dooosť málo ☹️
Rakúšanom je ťažko rozumieť :D ale nie, ja by som sa na to dala, nemčinu mám rada, ale tiež ju nepoužívam, takže mi viac-menej vyfučala z hlavy už
Ja som sa 2 jazyky na úroveň C1 naučila okolo 40 resp tesne pred, ďalší C1 dosť po 40. Áno, oplatilo sa mi to a veru dosť.
@melanta a akým spôsobom si sa učila? Kurzy, či sama doma, online kurzy alebo?
Keď máš 8 ročné základy, tak určite. Ja som sa začala učiť cez Duolingo cudzí jazyk minulý rok (vo veku 48 rokov) a nemala som z neho základy vôbec žiadne. A mám kamošku, moju rovesníčku, ktorá ovláda minimálne 5 jazykov (aj to neviem, či jej nekrivdím a či ich nie je viac) a začala sa minulý rok učiť kórejsky!
Kurzy, individuálne samozrejme, popri tom aktívne samoštúdium.
preco by sa neoplatila? vsak v 40 zivot nekonci. aspon dufam teda 😀 akurat si treba najst vhodny sposob pre teba, ze ako ti to ucenie pojde najlepsie, aby ti to islo co najlepsie a najrychlejsie do hlavy.
Teta mala po 60tke keď si spravila opatrovateľský kurz a nemčinu a dokonca ešte aj vodičák. Vek je len číslo 😉
Ako človek čo s Rakúšanmi robil potvrdzujem že im nerozumejú ani ľudia čo po nemecky vedia😁 ale každopádne si myslím že nikdy nie je neskoro 🙂
@petronellla87 v podstate základ rozumiem😁, len mi robí problém reagovať tak, ako by som chcela. Ja som taký perfekcionista. A keď nemám povedať správne, radšej nepoviem nič🙂. Písanemu textu spravidla rozumiem. Teda to gro.
Takže nie som stratený prípad? Chcem sa učiť doma, keďže základy mám dobré (maturita pred xy rokmi bola za 1). Chápem aj princípy gramatiky, len slová, časy minulé, budúce.... zázračne vyšumeli, ako šampanské.
Tak to si vychytala rakusanov s tými lepšími dialektami😁 ak je to tak ako píšeš možno sa potrebuješ iba rozkecat. Skúsila by som súkromné doučovanie jeden na jedného
@petronellla87 👍to ma nenapadlo. Mne stačí taká "domácka" nemčina. Nič extra odborné.
Až skoro v paťdesiatke som zistila že vôbec nie som také poleno na jazyky ako som si dovtedy myslela. Učím sa rada, učím sa pre seba a našla som spôsob ktorý mi maximálne vyhovuje.
@ckocka super👍🍀
@bubinkaaa Na slovíčka mi vyhovuje systém kartičiek - používam appku Anki. Ideálne je pre mňa Duolingo, opakovanie viet do zblbnutia je presne to, čo moja hlava poberá najlepšie. Idem svojím tempom, ak sa na niečom zaseknem tak nepokračujem pokiaľ sa to nenaučím. A veľa čumím na videá na YT, pustím si tam originál titulky keď iba reč nestíham a vlastne sa len zabávam. Som v rôznych skupinách na fb kde sa varí, šije alebo tam sú zvieratá - tie krátke texty sú na čítanie ideálne a aj si tam precvičím písanie.
Resp.nielen učiť ale aj reálne naučiť v krátkom čase.