Čo treba, aby som mohla robiť vychovávateľku?

25. mar 2023

Ahojte, mam 30 rokov, momentálne na RD, ukončené Bc studium na technickej skolke, ale chcela by som robiť vychovavatelku na zs, alebo asistentku... Viete mi prosím poradiť kde začať? Co vsetko k tomu treba? Urcite doplniť vzdelanie, ale kde? Pomaturitne studium? Kurz? Viete mi niekto poradiť? Som z Popradu, kde mam urobiť prve kroky? Ďakujem za ochotne odpovede

rony2255
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kamowa
25. mar 2023

https://www.edujobs.sk/praca/40677?regions=706 napr. tu mas ponuku v tvojom okoli. Ja by som zatelefonovala priamo pani, ktora je uvedena v kontakte a pytala sa jej. Svagrina robi asistentku, nema ziadne pedagogicke vzdelanie k tomu, ale v prac.zmluve ma uvedene, ze do 4 rokov si musi dorobit pedagogicke minimum.

katka281
25. mar 2023

Ja mam vystudovany odbor Pedagogika - vychovavatelstvo (odbor presne na to, aby si mohla vykonavat pracu, na ktoru sa pytas) na UMB, na asistenta ucitela alebo vychovavatela v škd ti treba aspon Bc. Ono kurz na to nie je, je este moznost spravit si pedagogicke minimum.

fajnova
25. mar 2023

Stačí ti spraviť si nadstavbu na strednej pedagogickej škole, odbor učiteľstvo pre materské školy a vychovavatelstvo. To ti stačí aj na asistenta, nepotrebuješ Bc. Ale v podstate na asistenta ti stačí akákoľvek maturita. Poprípade si môžeš dorobiť nadstavbu špeciálna pedagogika, ale to je len bonus, nevyžadujú to.

heln
25. mar 2023

v prvom rade pozri do vyhlasky o kvalifikacnych predpokladoch PZ, na asistenta ti staci spravit DPS, na vychovavatela mozno tiez len DPS, ale tym si niesom ista.

palicka
25. mar 2023

No, pokial to chceš robiť a prejde novela zákona, nebude ti stačiť nadstavba na pedagogickej škole, aj pre MS a vychovávateľov bude treba Bc. To,že ti vyššie písali, že môžeš nastúpiť bez vzdelania, nie je tak celkom pravda. Pokial idu asistenti cez projekt, čo zvyčajne inu, nemsplnas kvalifikacne predpoklady a tým padom Tá nemôžu orijat. Dalo by sa to len v prípade (tie 4 roky), žeby Tá platili zo svojho rozpočtu a bolo by to tvoje prvé zamestnanie v školstve. Existuje ešte kurz na NIVAMe - pre PA a vychovávateľov, najprv začiatocnicky a potom pokročilý. Dohromady bude trvať cez 3 roky, takze ja by som týmto smerom nerozmýšľala. A ak si budú mat vybrať medzi zamestnancom s Bc. a kurzom, určite dostane prednosť vysokoškolák (aj keď s najväčšou pracou zvyčajne prídu do praxe baby po strednej pedagogickej, ale nie nadstavbe)

zuzinabila
25. mar 2023

@katka281 nie je pravda co pises.na vychovavateľku v ŠKD(aj ucitelku v MŠ) moze byt aj pomaturitne studium na pedagogickej akademii v tomto odbore.nemusi byt Bc.

palicka
25. mar 2023

@zuzinabila momentálne stále nemusí. Predkladaná novela zákona však počíta s tým, že alebo Bc. alebo stredná skola pedagogicka ale 10 rokov praxe

katka281
25. mar 2023

@zuzinabila ja som predsa nenapisala ze jedinou moznostou je vystudovat VŠ... to co som napisala, je jednou z moznosti ako sa autorka moze dostat k praci, po ktorej tuzi. @palicka pise spravne, treba sa informovat o novele.

zuzinabila
25. mar 2023

@katka281 reagovala som na toto co si pisala:.."na asistenta ucitela alebo vychovavatela v škd ti treba aspon Bc."

katka281
26. mar 2023

@zuzinabila bolo to pisane v kontexte vety, precitaj si co je pred ciarkou - to co je za ciarou suvisi s tym co je pred nou, cize ak chce robit vychovavatelku popr. pomocneho ucitela, najrychlejsou a najtrvacnejsou cestou je pre nu studovat 4roky externe vychovavatelstvo na vš. Ci je lepsie studovat strednu, potom nadstavbu a nasledne 10 rokov praxovat? Logicky🤦‍♀️ vychovavatela nie je umoznene robit komukolvek sa zachce bez prislusneho vzdelania, ved ani zubara ci kardiologa nemoze robit hocikto s ekonomickou skolou (obrazne povedane). A to ani ked ma doktorat...

zuzinabila
26. mar 2023

@katka281 nejdem sa s tebou hadat.mam vychovavatelstvo ako pomaturitne studium na pedagogickej akademii,takze som pisala svoju skusenost.

clovekoj
27. mar 2023

Momentálne stačí stále aj 2-ročné pomaturitné štúdium na strednej škole, ideálne odbor Učiteľstvo pre materské školy a vychovávateľstvo. Stačí to aj do ŠKD, aj pre asistenta.
Ale perspektívnejšie je ísť na VŠ, urobiť si v tomto odbore aspoň Bc. Aj platovo je to potom o niečo lepšie a ak sa budú meniť podmienky, že bude potrebné mať VŠ vzdelanie 1.stupňa, tak už to budete mať za sebou.
A za mňa, VŠ vás aspoň ako asistenta viac odborne pripraví, nakoľko na pomaturitnom štúdiu sa berie zo špeciálnej pedagogiky len málo.
A asistent by mal byť aj odborne zdatný, lebo pracovať s dieťaťom čo má kombinované poruchy, k tomu ADHD, problém s koncentráciou a nič o tom nevedieť, tak to je potom pre to dieťa len utrpenie, či taký asistent mu veľmi nepomôže, neposunie ho vpred.
Mne hlava neberie, ak niekto napíše, že na asistenta v podstate ani vzdelanie netreba, či stačí, ak to raz doštuduje.

moncekovamonika
16. nov 2023

Ahojte chcem sa spýtať. Mám ukončené Bc. DTI. Učiteľ profesijných predmetov a praktickej prípravy. Chcem si dorobiť školu. Ale dilema je: za 1. Buď stredná škola pomaturitné Trenčín alebo Čadca ( hrozne veľa uchádzačov )
Po 2. doplnkove štúdium pre vychovavatelov a asistentov.
1. Je 2rocny a 2. 3semestralny.
Má niekto skúsenosť čo sa viac oplatí. To doplnkové štúdium je novinka asi predpokladám. Ďakujem za každé info