Čo študovať na vysokej?

6. nov 2024

Dobrý deň, som študentkou na strednej pedagogickej škole a neviem sa rozhodnúť aký pedagogický odbor by som chcela ísť ďalej študovať na vysokej škole. Vždy som bola rozhodnutá že pôjdem študovať primárnu pedagogiku ale teraz stagnujem a neviem sa rozhodnúť. Totižto ma baví aj matematika ale keďže ju ani nemáme na škole ťažkú a neštudujem ani na gymnáziu, obávam sa, že by mi moja matematika ktorú ovládam nestačila. Môj priemer známok zo všetkého na vysvedčení je 1,06 som jednotkárka. Nad matematikou som začala uvažovať odvtedy ako som videla že je jedným z predmetov ktorých učiteľov chýba…myslíte že by som mala ísť skôr smerom matematika alebo primárna pedagogika? Zvládla by som to?

zuzanockamt
6. nov 2024

Určite matematika, fyzika, chémia, informatika. No zo strednej pedagogickej to budeš mať veľmi ťažké, budeš veľmi slabo pripravená. Aspoň keď to porovnávam s tým, keď som matiku na VŠ študovala ja. Ideálne bolo gymnázium. Z ostatných stredných škôl mali dievčatá veľké problémy, najmä pri mat analýze, geometrii a stereometrii.

autor
6. nov 2024

@zuzanockamt presne preto sa aj neviem rozhodnúť či by som to zvládla lebo ma baví aj na základnej som ju veľmi dobre vedela ale rozhodla som sa vtedy pre pedagogickú lebo som chcela byt ucitelkou na prvom stupni…teraz ked sa mam ale rozhodovat a zacala som uvazovat aj nad tou matematikou…chcela by som ist na vs do ba

zuzanockamt
6. nov 2024

Pozri si testy na prijímačky a podľa toho sa rozhodni. Prípadne si nájdi doučovanie.

joesvk
6. nov 2024

Prinajhoršom si zaplatíš doučovanie,keby bolo treba. Ale s matematikou nebudeš mať nikdy problém naplniť úväzok .

ivka225
6. nov 2024

Ak ťa matematika baví, nemáš sa absolútne čoho obávať. Navyše, sú fakulty, napríklad FPV UMB, ale určite aj iné, kde je prvý semester koncipovaný tak, že sa na viacerých predmetoch upevňujú poznatky zo strednej školy.

zuzanockamt
6. nov 2024

@ivka225 To vážne?

ivka225
6. nov 2024

@zuzanockamt Čo konkrétne?

zuzanockamt
6. nov 2024

@ivka225 Že takto klesla úroveň výuky. My sme začínali hneď natvrdo, nikoho nezaujímalo žiadne precvičovanie. Študenti mimo gymnázií mali smolu, buď sa chytili, alebo nie. Som veľmi prekvapená, že aj na VŠ to upadá.

ivka225
6. nov 2024

@zuzanockamt Žiaľ je to tak. Inak by po prvom semestri zostali dvaja - traja študenti.

zuzanockamt
6. nov 2024

@ivka225 To je strašné. Úroveň absolventov musí byť otrasná. Neviem, dávno som nevidela naživo absolventa učiteľstva matiky, fyziky, atď v praxi.

ivka225
6. nov 2024

@zuzanockamt Úpravy typu $\sqrt{x+y} = \sqrt{x} + \sqrt{y}$ sú úplne bežné.

ibrunova
6. nov 2024

Na akej strednej škole si?

deti95060810
6. nov 2024

@zuzanockamt na technikách klesla úroveň totálne... nevedia ani len zlomky upravovať študenti. deskriptíva už nie je roky, polovica matematiky je tiež preč....
v BA začali na technike doučovať matematiku prvý ročník vš. až potom nastupuje vysokošk. matematika...
dcéra chodí na gymn. a povedali im že medicína vylúčila na prijímačkách všetky otázky ohľadom botaniky... asi aj tam sa už robia úľavy.

deti95060810
6. nov 2024

s chémiou budeš mať problém - na gymn. je pomerne dobrá chémia, ak chceš dobehnúť týchto študentov tak musíš si už teraz zabezpečiť doučovanie....

ivka225
6. nov 2024

@deti95060810 Pýtajúca sa ale uvažuje o matematike, nie chémii.

deti95060810
6. nov 2024

@ivka225 a máš ty pravdu... o chémii písala pani hneď v prvom príspevku... poplietla som to.

autor
6. nov 2024

@ibrunova na strednej odbornej skole pedagogickej v lucenci

ivka225
6. nov 2024

V utorok budú mať na FPV UMB deň otvorených dverí ... nemáš to ďaleko - choď sa tam porozprávať.

autor
6. nov 2024

@ivka225 porozmyslam nad tym, mam kamosku na gymnaziu ktora chce ist tiez studovat matematiku spytam sa aj jej, mozno by ma mohla aj doucovat… a este mam otazku… potrebujem na to maturitu z matematiky?

ivka225
6. nov 2024

To by ti skôr povedali priamo na tej katedre, ale myslím, že vo všeobecnosti je odporúčaná, ale nie nevyhnutná.

ruzoveokuliare
6. nov 2024

Máme v rodine známu, ktorá chodila na obchodnú akadémiu, kde je matematika tiež o ničom (naozaj sa tam učili už pred rokmi len zlomok toho, čo ja na gymnáziu, a to bola v tom čase táto obchodná na veľmi vysokej úrovni). Na VŠ šla študovať učiteľstvo matematiky a úplne bez problémov to dala, pretože tomu rozumela. Teda bez problémov dobehla spolužiakov z gymnázií, tak ak matematike rozumieš, aspoň to skús, naozaj matematika má budúcnosť.

matqa411211
6. nov 2024

@deti95060810 a ako konkretne a naco potrebujes na medicine botaniku? Hm

autor
7. nov 2024

@ruzoveokuliare ja som mala ucitelku matematiky na zakladnej co isla studovat matematiku zo slabej polnohospodarskej skoly…tiez ma tak inspirovala ze da sa ist studovat aj bez gymnazia…tiez aj moja mama ktora vystudovala specialnu pedagogiku na vysokej skole z ucnovky

ivka225
7. nov 2024

Volala som s kamoskou, ktora tam pracuje a doslova povedala: “Je takmer jedno, na aku skolu chodi. Ak ju matematika bavi, zvladne ju a je u nas vitana.”

autor
7. nov 2024

@ivka225 myslite na FPV UMB?

owecka
7. nov 2024

@deti95060810 vylucili botaniku, ktora je pre studenta mediciny nanic, ale pridali fyziku, ktora je abaolutne nevyhnutna k studiu mediciny

deti95060810
7. nov 2024

@owecka v čechách je fyzika už roky...

ivka225
7. nov 2024

Ano, tam

owecka
7. nov 2024

@deti95060810 ja hovorim o slovensku...

lauricka
8. nov 2024

@zuzanockamt dávno ste ich nevideli, lebo, podľa mňa, ani nie sú, nejdú učiť, mladí už vôbec