Čo na vysokú školu?

karika123
22. aug 2022

Ahojte práve sa chystám na vysokú školu, ale už dlhšie rozmýšľam nad tým, že čo vlastne všetko potrebujem. Viem, že každá vysoká škola to ma inakšie, ale bola by som rada kebyže mi viete aspoň tak orientačne poradiť.(idem študovať učiteľstvo anj a obn) Taktiež rozmýšľam aj nad kúpou tabletu aby som nemusela so sebou ťahať zošity a notebook, ale neviem či to nebudú len vyhodené peniaze.

blaazi
22. aug 2022

@karika123 ahoj notebook budeš potrebovať na písanie seminárnych a záverečných prác. Tablet môže byť dobrá pomôcka, ale nie každý učiteľ môže byť v pohode s tým, že mu na hodine študenti používajú mobily/tablety..najmä počas seminárov, ktoré sú interaktívnejšie, ale v prípade, že by ste mali veľa materiálu (povinné čítanie) na prípravu k seminárom a nechcela by si si ich tlačiť v papierovej verzii, môže byť tablet ako čítačka veľmi fajn. Písať poznámky na prednáškach sa mi osvedčilo do notebooku, na tablete si neviem predstaviť tak rýchlo písať, ale to má každý inak.

gabca025
22. aug 2022

@karika123 na začiatok papier a perá. Študijnú literatúru vám povedia na prvej prednáške. Ja som tablet ani notebook nepoužívala (rýchlejšie píšem na papier ako na počítači a to ovládam super prstoklad). Uvidíš ako ti to bude vyhovovať. Vždy je možnosť si kúpiť tablet v priebehu semestra, keby ti náhodou chýbal

bolarazjedna
22. aug 2022

Notebook sa ti určite zíde, sle nezaručuje, že nebudeš ťahať so sebou skriptá a učebnice. Avšak napr na prednáškach môžeš robiť poznámky priamo do notebooku. Tablet podľa mňa není výhodný, lebo na tom nevieš tak rýchlo písať, ako na notebooku. Na druhej strane, celý deň kukať do notebooku, tabletu není moc dobre pre oči... A to niekoľko rokov. Z toho hľadiska sú lepšie skripta, a podla mňa je to aj prehľadnejšie. Centrofixky môžu byť užitočné.
Inak nič špeciálne nepotrebuješ podľa mňa. Ak budeš bývať na intraku, uvidíš, čo tam bude, naozaj individuálne, či treba kúpiť kanvicu, mikrovlnku, chladničku atď, či to tam už bude. Príbor, tanier, šálku som kupovala, ale toto sa už týka bývania, nie samotnej VŠ.

adik64
22. aug 2022

Mne sa najviac osvedčila klasika, zošit a pero 🙂 Študovala som ekonómiu a my sme veľmi veľa kreslili schémy, grafy a pod. a takisto aj rátali príklady a to si neviem predstaviť písať do notebooku. Samozrejme, budeš potrebovať aj počítač, ale skôr na písanie zadaní a záverečných prác. Tablet som mala k dispozícii a vôbec som ho počas štúdia nepoužila.

beata_k
22. aug 2022

@karika123 Urcite si ber panvicu 😃😉

h2o2
22. aug 2022

@karika123 Tablet su naozaj vyhodené peniaze stačí Ti zošit a pero. Na pisanie semináriek máš notebook a ten Ti v škole netreba.

dada13288
22. aug 2022

@karika123 nam aj zakazali mat notebooky priamo na prednaskach, museli sme mat skripta a priamo do nich pisat, ale kazdy vyucujuci je iny.

lintu
22. aug 2022

Nachystaj si zaklad. Casom zistis, co ti chyba a nebudes lutovat kupu somarin.

hahah1
22. aug 2022

Ja naopak som za tablet. Samozrejme, aj obyčajné pero a zošit budeš potrebovať, ale ak nechceš zbytočne míňať papier, tak skús pozrieť tablet. Určite by som pozerala taký, ktorý má pero prípadne sa dá dokúpiť (alebo obal s klávesnicou). Síce to nie je najlacnejší špás, ale do 400 sa zmestíš 🙂. Ja som ho v škole používala skoro každý deň (záležalo od profesora) a bola to výhoda, hlavne som nemusela ťahať so sebou veľa vecí.
No je to aj na tebe, že či by si ho využívala alebo skôr nie 🙂
Ak by si chcela poradiť konkrétny tablet kľudne sa ozvi ;)

dreamss
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dreamss
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dada13288
22. aug 2022

@dreamss pred rokom na upjs chemia, na prednaskach nepodstatne, reakcie, grafy, priklady nenapises v rychlosti do notebooku. Niektorym vyucujucim nevadilo ked mali notebooky a niektori doslova zakazovali (presne matikar a fyzikarka) - tak ci tak, uz sme nenosili notebooky naozaj to pre nas nebolo podstatne najlepsie ceruzka a pero (najlepsie mobil a fotit cele prednasky - i na to nam prisli :D) notebook aktivne som aktivne vyuzila na labaky, bakalarsku a diplomovu pracu.

dreamss
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dada13288
23. aug 2022

@dreamss no urcite ine skoly to tak maju ale presne nas odbor to nebol. Ano skusky za semester 7-10. Ale vsetko mi navzajom nadvazovalo, bez matiky a fyziky by som nedokazala chapat fyzikalnej chemii a analytickej chemii. Jedine co mi vadilo mimo bola psychologia inak vsetko sme mali k odboru. Studovala som nakoniec organiku a ano bakalarku som pisala rok a diplomovku 2 roky lebo som robila v labaku, ja som konkretne nemala ziadnu spolupracu ale spoluziaci mali aj so savkou, aj so skolami v zahranici. Bakalarku som mala na 30 stran a diplomovku na 60 a neobsahovala skoro ziadnu teoriu len ciste vysledky. Na statniciach bola dolezita len obhajoba prac inak skuska bola len formalita. Reakcie, teorie okolo afinitach, polaritach .. vsetko som musela brat do uvahy aby mi pokus vysiel, hladala som katalyzatori, cinidla .. bolo to uzasne pre mna. Ano nie je to ako v amerike a u nas nikdy nebude bohuzial, stat nebude dotovat vedcov cize okrem nmr pristroja sme nic ine na skole drahsie nemali ..

dada13288
23. aug 2022

Dodam, v zahranici nie je problem sa zamestnat, tu na svk ked clovek nezostane na skole tak moznosti je malo...

karmen118
23. aug 2022

@karika123 My sme napr. skriptá nemali, takže sme museli čerpať z poznámok z prednášok a odborných publikácii, ktoré nám odporúčali profesori - notebook sa zišiel vždy a mohli sme ho mať aj na prednáškach- záleží od profesora, zišiel sa aj v knižnici, v ktorej sme zužitkovali aj fotoaparát v mobile, niektorí používali aj normálny fotoaparát - keďže málokedy bola nejaká odborná publikácia 2x a dopyt na jednu obrovský, takže čo sme potrebovali sme si odfotili. Perá, ceruzka/guma, zvýrazňovače, často sme písali na papiere, čo sa zakladali do užšieho zakladača, lepšie ako vláčiť so sebou zošity.
Čo sa týka bývania - na internát som si radšej nosila vlastné obliečky (niektorí dokonca aj vlastné periny a matrac 😅), potom závisí aj ako si zariadiš stravovanie, či si budeš variť sama alebo budeš chodiť a kupovať si jedlá v jedálni na internáte - my sme si so spolubývajúcou varili väčšinou samé, takže sme zužitkovali aj základné riady - hrniec, vareška atď., príbory, hrnček, rýchlovarnú kanvicu - malú chladničku a platničku sme mali v spoločných priestoroch. A potom čistiace prostriedky, lebo na internátoch sme si upratovali sami izby aj spoločné priestory.

uprimnazienka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lneviemmeno
24. aug 2022

@karika123 ahoj, ja používam iPad + k tomu pero a klávesnicu. Mám ho ako zošit a notebook v jednom. Tí čo píšete, že sa nedá písať do tabletu rýchlo ako do notebooku asi nepoznáte klávesnicu. Je to to isté. Keď potrebujem písať ručne, píšem do neho ako do zošita s perom a keď rýchlo tak klávesnica. Nedám na to dopustiť.

sparrows
25. aug 2022

Tiež si pamätám minulý rok, ako som rozmýšľala, čo všetko potrebujem a nakoniec som skončila s 2 univerzálnym zošitmi a 2 perami 😂😂 ale odporúčam aj zakladač na nejaké papiere

jozef11111111
3. sep 2022

@dreamss čo je ťažké na práve práve som to začal študovať a čakám na čom padnem alebo 😂

dreamss
Odpoveď bola odstránená
Zobraz