Citácia/parafrázovanie z výskumu

saskav
9. nov 2023

Ahojte, písala som už viacero seminárok a dokázala som si poradiť s citovaním, avšak teraz píšem seminárku v ktorej v podstate len píšem o 3 výskumoch ktoré ma zaujali. Samozrejme k výsledkov výskumov pridám mená autorov ktorí výskum robili. Niesom si istá len pri písaní teoretických východísk týchto výskumov, kedže už samotný autori citovali alebo parafrázovali iných autorov. Keď chcem použiť túto časť výskumu, mám k tomu dať mená tých prvotných autorov, a takisto dať tie vyskumy z ktorých oni vychádzali do mojich zdrojov? Alebo sa mám celý čas odvolávať len na autorov súčasného výskumu? Ak by ste mi vedeli poradiť, poprípade odporučiť nejakú stránku kde je to dobre vysvetlené, budem veľmi vďačná 🙂

lindous
9. nov 2023

Keď viem dohľadať pôvodný článok a mám k nemu prístup, tak ho preštudujem a citujem ten 🙂

saskav
autor
9. nov 2023

@lindous áno tomu rozumiem, tu ide však o veľmi veľa článkov z ktorých chcem použiť max 1-2 vety, ktoré už použili aj autori výskumu o ktorom píšem ja. Mám sa teda vždy obrátiť na povôdné zdroje a tie aj zahrnúť v mojich zdrojoch?

anavixy
9. nov 2023

Ked napr citujes citaciu (teda priklad: prepises Kollarovu myslienku z vyskumu z roku 2015, ktoreho citoval Janak vo svojej knihe/clanku z roku 2019) tak napises pod ciaru alebo do textu alebo kde pises citacie ze “Kollar, 2015 in Janak, 2019”, ale do zdrojov das uz len Janakovu knihu. Asi som to napisala zlozitejsie ako to je ale snad chapes 😂 mena su cisto nahodne, hoci som citala prave titulok o multioteckovi… 🙈
Alebo napr teraz som nasla (daj si do googla sekundarne citovanie), ze sa pouziva “cit. podľa”. Som si ista, ze ja som pred par rokmi citovala s “in” a bolo to ok ale toto sa mi pozdava este viac 🙂 kuk napr tu na konci
https://uk.sav.sk/pre-vedcov/podpora-vedeckeho-...