Chodili by ste na prednášky, ak profesor nepožaduje účasť?

9. feb 2022

Dobrý večer, ak by ste mali predmet na ktorom profesor nepožaduje povinnú účasť chodili by ste napriek tomu naň, alebo nie ?
Lebo ja som ešte len v 1 ročníku a doposiaľ som chodievala na každý predmet, zatiaľ sme v online dištančnej forme, tak ma zaujíma či aj vy ste niekedy nechodievali na nejaký predmet kde nebola povinná účasť ?

evica17
9. feb 2022

Ano, nechodila som. Len daktori ucitelia boli svine, ak to tak poviem, lebo povedalu ze netreba, a na skuske tych co nechpdili bud nepustili alebo vytrapili. Ale ak je to distancne, tak to chodit tam je najmenej, vsak zapnes pc a mas🙂

dskjhfdlkdjhl
9. feb 2022

No, ja uz som na opacnej strane barikady a rozhodne nekontrolujem ucast, ale na cviceniach sa pisu pisomky, aj ked nie na vsetkych, ale nejaky prehlad o ucasti aj vdaka tomu mam. Ak nejaky student nechodi na cvika a pride len na tie, kde sa pise pisomka, tak zvycajne tu pisomku nezvladne a nedostane zapocet. A tym skoncil. Ak by napriek nechodeniu na cvika pisomky zvladol, tak si to zrejme nastudoval sam. Ja som tiez na jeden predmet nechodila, lebo ma neuveritelne prednasajuci iritoval, skusku som ako jedina urobila na prvy-krat, ostatni tam chodili ako na klavir. Takze, ak si to zvladnes nastudovat sama a ucast sa nekontroluje, tak nechod, ak ale nie si na tom tak dobre, tak radsej chod.

lindous
9. feb 2022

Nám na skoro žiadnej prednáške nekontorolovali dochádzku, na niektoré som chodila aj tak a na niektoré vôbec, ale vždy som aspoň skúsila pár prvých prednášok a nás základe tých som sa rozhodla... Ak prednášajúci mal prednášku, ktorá bola celá skopírovaná z jeho skrípt a len ju čítal, to som mohla spraviť aj sama a čas som tam nezabíjala, ak má prednáška bavila alebo mi niečo dávala, tak som chodila (tých bola našťastie väčšina) - často tam bola, ale slabá účasť a keď sa blížil zápočet, tak všetci zháňali zrazu poznámky...

domini404
9. feb 2022

Suhlasim s @lindous, určite tomu daj šancu, a ak ti nedávajú prednášky nič viac, čo nájdeš napr. v skriptach, tak uváž, či sa ti tam oplatí chodiť. Niektorí učitelia napr. na prednáškach upozorňujú na dôležité veci, ktoré na pisomkach/skúškach určite budú.
Môj tip, vymeskavaj vždy na začiatku semestra v prvých cca 4 týždňoch a ku koncu chod na každú prednášku. Na začiatku to každého baví, a tvoja absencia sa stratí medzi študentami, ale na konci už nikto nechodí a je šanca ze si ta vyučujúci zapamätá a ľahšie prejdeš skúškou. Alebo ak máš nejakú dobrú spoluziacku/čky, dohodni sa s nimi, že na prednáškach budete rotovať a ak bude dôležité info, dáte si vedieť. Ak ste dve, tak takto môžeš vynechať polovicu prednášok a o nič neprídeš.

diewcatqoo
9. feb 2022

Ano, na prednasky, ktore mi nic nedavali a nekontrolovala sa tam ucast, som nechodila. Nastastie, vzdy sa nasiel niekto iniciativny, kto chodil a poskytol poznamky celej skupinke.
Na jednom predmete sa mi stalo, ze mi na skuske dala skusajuca A, pretoze si ma okrem inych veci, vraj pamatala, ze som chodila poctivo na prednasky. Za cely semester som bola na jednej.. ale neprotestovala som 🙂

nadazdi
9. feb 2022

@diewcatqoo presne toto sa stalo aj mne 😂 treba sa na tej jednej prednáške proste dobre vryť do pamäte, veď oni majú megaveľa študentov 😂😂😂😂😂😂😂😂😂

didi2102
9. feb 2022

Áno nechodievali sme a potom nám to spočítal riadne na záverečnom zapocte a skúške 😄👍

mikadooo
9. feb 2022

Vieš čo snažila som sa chodiť všade. Lebo na skúškach profaci väčšinou skúšajú to, čo prednášali. Jednoducho, to čo prednáša, tak to považuje za dôležité. Ak boli nejaké predmety, že trebárs len zápočet, tak tam som tie prednášky celkom flákala. Lenže takých bolo u nás minimum (ak bol zápočet, tak väčšinou sme mali len cviká a tie boli povinné). Mne sa potom aj lepšie učilo na skúšky, z vlastných poznámok, ktoré som už v podstate predtým počula, takže išlo to ľahšie ako zo skrípt. Ak keď samozrejme asi závisí od školy. Na medicíne to bude iné ako na technike a zas iné ako na nejakej filozofii napr. 😁.

lilke
9. feb 2022

Tiež sme sa ulievali z prednášok, veď účasť sa nezapisovala. Bolo nás 120. Ale nik nám nepovedal, že milý pán profesor má fantastickú pamäť. Na skúške nam to doslova poriadne spočítal: "Vy ste neboli ani raz. Vy ste boli 4x. Vy ste boli 6x." A fakt to sedelo.
Vo vyšších ročníkoch som si uvedomila, že zväčša sedieť na prednáškach pomôže v príprave na skúšky. Už 1.x zachytim informácie, posilním ich učením, a nikdy som nepotrebovala dlhé učenie, biflovanie sa.

marca12
9. feb 2022

Nechodila som a dnes to lutujem. Kazda jedna prednaska ti nieco da,vaz si,ze zijes v krajine,kde mas tak dostupne a lacne vzdelanie. S dnesnym rozumom by som sedela na kazdej prednaske. My sme mali povinne vsetky okrem jednej a aj tu jednu lutujem,ze som vynechavala.

diewcatqoo
9. feb 2022

@marca12 dovolim si s tebou nesuhlasit. Existuju prednasky, kde prednasajuci od slova do slova precita nieco z bezne dostupnej knihy ci publikacie, bez akehokolvek komentara k tomu, co cital. Toto je pre mna absolutna strata casu, pretoze to iste si viem precitat aj sama a nemusim stracat cas cestovanim na danu prednasku a pod.
Ak si taketo prednasky nemala a kazda jedna prednaska v zivote ti nieco dala, tak je to len dobre. Ale existuju aj vyucujici, ktori, bohuzial, pristupuju k takejto nestastnej forme "prednasania" a vtedy si student povie, naco by som tam vlastne chodil, ked mi to nic neda...
To, ze mame dostupne a lacne vzdelavanie, je uz na inu debatu.

marca12
9. feb 2022

@diewcatqoo ved prave tuto prednasku,ktoru som casto vynechala,prednasal potichu,nezaujimavo a zaspavali sme tam. No aj tak po rokoch lutujem,ze som nechodila.

marianarem
9. feb 2022

Ja som veru na niektore nechodila a zaujimave je, ze takmer vsetko, co som odflakla, som neskor potrebovala. Na inych predmetoch, ale hlavne v praci, kedze robim v obore, ktory som studovala. Takmer vsetko som si potom musela poriadne dostudovat.

ankare
9. feb 2022

Nie, nechodila som.

mauduska
9. feb 2022

@marca12 no tak to teda nechápem, ako môžeš ľutovať neúčasť na nudných prednáškach. Veď to je úplne stratený čas.

Ja keď nemusím, tak nejdem, zoženiem si poznámky inde alebo si požičiam v knižnici čo treba, vygooglim. Radšej idem na brigádu, keďže spravená skúška ma nenakŕmi ani neubytuje.. Skúšky aj semester mám ťažké, kebyže sa to potom neučím sama, tak by som školu nespravila.

dskjhfdlkdjhl
9. feb 2022

@mauduska Neber to ako rypanie, chapem, ze nie kazda prednaska je prinosna, ale podla toho co pises, by som skoro povedala, ze naco chodit do skoly, mozes sa doma dovzdelat a kaslat na skolu.

mauduska
9. feb 2022

@dskjhfdlkdjhl rada by som, keby som nepotrebovala titul. Potrebujem, takže na povinné cviko/seminár idem. Píšem písomky, odovzdávam veci, škole sa venujem naozaj veľa hodín do týždňa, povedala by som že okolo 30.

Možno to znie blbo, ale je to pravda. Ročné prospechové štipendium je cca o 70 vyššie ako môj mesačný plat v robote. Priemer v škole mám aj tak celý čas pod 1,3.. takže nemám dôvod venovať škole viac času a energie, ako venujem. Pre mňa je moja škola relatívne ľahká, takže ak do nej ísť nemusím, tak nejdem.

dskjhfdlkdjhl
9. feb 2022

@mauduska Neviem, co studujes, ale to, co pises, to mi len potvrdzuje to, ze mnohe VS na Slovensku, keby zrusili, tak by to nikomu ani nechybalo. Mna skola bavila, uz to neviem odhadnut, kolko casu som jej venovala (je to uz hodne davno), ale s vynimkou par prednasok, musim (a rada) napisat, ze stalo zato na prednasky chodit.

mauduska
9. feb 2022

@dskjhfdlkdjhl súhlasím, že niektoré odbory sú zbytočné.. môj nie. Študujem učiteľstvo matiky a info a teda tá školá nie je objektívne ľahká. Oproti spolužiakom mám parádny priemer. To že si ja mozem dovoliť na prednášky nechodiť neznamená, že je odbor ľahký.. Ale znovu - skúška ma nenakŕmi. Nevravim, že mi nikdy nechybala prednáška.. chýbala. Ale nie natoľko, aby som nešla kvôli nej do práce. Učím v škole, takže pracovná doba (ako vyučovanie) nie je flexibilná.

dskjhfdlkdjhl
9. feb 2022

@mauduska tiez som vystudovala matematiku a teda ma este viac zaraza to, co pises. A to ja som isla na VS s tym, ze som riesila MO, bola som v mnohych oblastiach matematiky na tom tak, ze som doucovala starsich, ale prednasky (az na jeden predmet) boli prinosne a nevynechala som ich. No, ale ja nemusim vsetkemu rozumiet.

simca06022011
9. feb 2022

Ja som chodila na vsetky prednášky, kvoli niečomu sa asi robia 😁 asi som divna, ale tak chodis do skoly tak tam mas byť. Mne osobne je lahsie mat informacie z prednášok ako potom to zhanat kadetade. Druhá vec je ze sa moze stat ze sice ucast nie je povinna ale potom na skúške na to nejakym sposobom moze vyučujúci prizerat. Jedine na cvika z matiky som nechodila, lebo to bol casovy nezmysel v rozvrhu, vdaka comu tam takmer nik nechodil.

bmuller
10. feb 2022

mne chodenie na prednasky sice neprinasalo vacsinou vela radosti, ale zas bolo mi vyhodnejsie pocut pojmy z toho-ktoreho predmetu "nazivo", nielen ich vidiet prvykrat az v skriptach.. ale zavisi aj od "dolezitosti" predmetu, resp. ci ta prednaska nie je casovo uplne odveci, ze by si napr. musela merat cestu do skoly len kvoli nej...

andreatytler
10. feb 2022

To je velmi individualne. Zalezi od profesora a od skoly. Su ucitelia, ktori povedia ze prednasky su nepovinne, ale velmi dobre si vsimaju kto na ne chodi a potom to zohladnuju pri skuske. Zase niekto len opakuje co napisal v skriptach a niekto dava uzitocne, nepublikovane informacie. A zase ak mas na prednaske 60 studentov, tak sa tvoja absencia strati ako ked vas je tam 15. V 1 rocniku som chodila na vsetky prednasky (bolo nas 12 v rocniku). Ale potom som uz nechodila ak nebolo treba a stacilo sa ucit z knih. Nikdy som sa nevedela ucit z poznamok niekoho ineho, takze ak bolo treba poznamky, chodila som na kazdu prednasku.

mauduska
10. feb 2022

@dskjhfdlkdjhl tak napr. na lineárnej algebre by skapala aj mucha, to bola neskutočná nuda. Moje poznámky z prednášok boli hrozné, nevedela som sa z nich spätne učiť. Zohnala som si skriptá a na ústnu skúšku som sa naučila za 2 dni na A. Kombinatorika podobne, prednášajúca dosť chaotická dáma, z poznámok som nemala na konci semestra nič - znova skriptá, jeden deň, skúška na A. Vtedy som si povedala, že mi to veľmi nič nedáva a postupne som prestala na prednášky chodiť. Na prvú jednu alebo dve na začiatku semestra idem, podľa prednášajúceho a dostupných materiálov zvážim, či chodiť aj ďalej.

Tým, že semester začína neskôr ako šk. rok, tak mám najprv rozvrh v robote, až potom na fakulte. To dosť komplikuje situáciu a keďže matika sa na ZŠ učí 4 hodiny v týždni, tak musím byť v práci 4 dni v týždni... doobeda, nie poobede, ako väčšina brigádnikov. Ak mám všetky prednášky doobeda, tak čo už. Nechodím na ne, lebo jednoducho nemám na to čas (+ často je to stratený čas). Pofotím si poznámky od spolužiakov, zoženiem si skriptá a učím sa to sama.
Ďalšia vec je, že mám problém s držaním pozornosti a neviem sa sústrediť hodinu a pol na niečo, do čoho nie som zainteresovaná... preto sú cviká v pohode - počítam, môžem ísť na tabuľu a tak, ale prednášky sú ako trest. Sedíš, môžeš si písať (v mojom prípade to nakoniec nepoužiješ).. pozornosť mi vydrží tak 15 minút a potom sa už neviem sústrediť. Lepšie je potom pre mňa si sadnúť k tomu doma, prejsť si vety / dôkazy a robiť si to sama.

dskjhfdlkdjhl
10. feb 2022

@mauduska Nemusis sa predo mnou obhajovat, mne osobne to moze byt jedno. Mne je jasne, ze nie kazdy prednasajuci je idealny a bohuzial, je ich cim dalej tym viac. Ale (a toto je moj nazor, ktory nemusis prijat) buduci ucitel sa uci na prednaskach/cvikach nielen danu latku, ale zaroven aj ucit-a po tych rokoch (ucim vyse 25 rokov) mozem povedat to, ze vobec nelutujem, ze som videla aj slabsich uciteliv v akcii-aspon viem, ako to nema vyzerat.
V kazdom pripade, ja som vzdy vsetko pochopila na prednaske a doma som uz nemusela prstom pohnut, na skusky som sa neucila nic, vypocitala som si par prikladov, aby som nevysla z cviku, ale inak som si vsetko pamatala z prednasok-da sa povedat, ze si pomatam dodnes-ale keby som sa tomu nevenovala, tak je jasne, ze by som to uz asi zabudla. Darmo, skolstvo ide dolu vodopadom, na vsetkych urovniach, lebo bohuzial uci hocikto.

panipanka
10. feb 2022

ako na ktore, nechodila som na niektore, kde nebola ucast povinna a profesor len cital skripta to si viem predsa precitat aj sama, ale pokial som vedela ze mi ta hodina aj nieco da a rozprava sa tam aj navyse, tak som chodila.

sparrows
10. feb 2022

Ja som minulý semester chodila na každú (len málokedy som vynechala, ale mne sa páčili tie prednášky). Ale ak je prednáška nudná a nezáživná a máš si z kade zohnať poznámky, tak by som tiež vynechala

savanna
10. feb 2022

Nie, nechodila som. Prednasajuci boli povacsine komunisticke vykopavky a prednasky nestali za vela. Ale v rocniku nas bolo mozno aj 600, cize vyucujuci nemali sancu pamatat si tvare, kto chodi a nechodi. Ucila som sa z poznamok z cvik a zo skript, to mi dalo viac ako hodiny vysedavania na prednaskach.

jaskolka
10. feb 2022

Chodila som. Mnohí vyučujúci povedali, že to nie je povinné, a potom spolužiačky chodili opakovane na skúšky, a aj tak ledva prešli na E. Lebo si ich pamätali, že neboli ani na jednej prednáške. Nás bolo v ročníku malo, takže ľahko bolo pamätať si, ked zo 60 ľudí sedí v triede 20.Začínalo nás viac, vyše 120,a končili sme asi polovica,ked v druhom ročníku bolo"sito ", vtedy sa dosť ukázalo, že predsa len bola výhoda chodiť na tie prednášky.
Mňa to ale aj bavilo a proste to bola škola teda moja "práca" náplň dňa, čo iné by som teda mala robit?

maris5
10. feb 2022

Je rozdiel ci nechodis na hlavny predmet alebo na nejaky lahky.
U nas sa raz stalo, ze sme mali prednasku a meskali sme na nu par minut (zdrzali sme sa v bufete). Otvorime dvere do auly a tam profesor sam ako prst. Trapnejsie to nemohlo byt. So 700 studentov sme tam boli 3. Tak vtedy si urcite zapamatal kto na tej prednaske bol.