Chcem učiť informatiku a telesnú výchovu. Bude mi stačiť doplňujúce pedagogické štúdium?

bebe91
26. mar 2024

Ahojte. Potrebujem poradiť, lebo mám pocit, že som v slepej uličke a neviem si rady. Pred pár rokmi som vyštudovala verejnú správu, ktorá ma vôbec nebaví a iba rodina ma tlačila, že veď nezamestnaných bude vždy veľa. Nuž áno, vyštudovala som, horko-ťažko našla som zamestnanie, ale cítim, že toto nie je ono čo chcem robiť. Chcela by som si urobiť doplňujúce pedagogické minimum aby som mohla robiť učiteľku. Teraz nedávno som si urobila MBA z informatickej oblasti (Umelá inteligencia).
Nuž a moja otázka je, ak chcem byť učiteľka a chcem učiť povedzme informatiku s telesnou výchovou bude mi stačiť to doplňujúce pedagogické štúdium?
Poprípade ani neviem čo by som mohla učiť s tou hlúpou verejnou správou. Tak sa na seba hnevám, že som nebola silnejšia v mladosti a nešla som za svojím, len za tým čo rodina chcela :(

nelca0510
26. mar 2024

@bebe91 aké si mala štátnice predmety? Od toho sa všetko odvíja.
A z toho čo máš,nemôžeš ísť ucit. Ti by mohol byť každý učiteľom s VS.

ibrunova
26. mar 2024

Telesnú výchovu akože na základe čoho?
To nie jej tak, že hocikto môže učiť hocičo, ak si spraví pedagogické minimum.
Ak máš ukončený II. stupeň VŠ a dorobíš si pedagogické minimum, môžeš učiť predmety, z ktorých máš štátnu skúšku.

bebe91
autor
26. mar 2024

Tá telesná výchova a informatika bola iba ako príklad. Pfu mám tam verejnú správu, ekonomiku a manažment - z týchto predmetov som mala tuším štátnu skúšku. A to MBA že mám z informatickej oblasti sa neberie do ohľadu? Dajme tomu učiť len čistú informatiku. Mimochodom ako názov diskusie som mala učiteľstvo a zrazu mi to prehodilo na iný názov, čo vlastne ani nepokrýva moju reálnu otázku.

nelca0510
26. mar 2024

Ono treba vedie čo ta "informaticka oblasť"znamená. Ale pravdepodobne ani s DPS nie. Daj si prihlášku učiteľstvo externe.

letfenixa
26. mar 2024

S DPŠ môžeš vyučovať len statnicove predmety.

domkakvet
26. mar 2024

@bebe91 treba ti pedagogicke minimum, potom rozsirujuce studium telesnej, rozsirujuce studium informatiky, alebo znovu cela vyska.

brusnatanecnica
26. mar 2024

@bebe91 s DPS a statnicou z ekonomiky a manažmentu by si mohla, podla mojho nazoru, ucit ekonomiku a manažment.

sinusoida
27. mar 2024

@bebe91 na informatiku stačí, ale na trlesnú nie.

luliu
27. mar 2024

S verejnou správou nemôžeš učiť ani s DPS. Kde by si chcela učiť? ZS nie, možno nejaká ekonomická SS, ale keďže by si mohla učiť 1 predmet, predpokladám, že veľký záujem by o teba nebol

sorciera24
27. mar 2024

nie, nebude staciť, ak chces ucit nejake predmety (ako si pisala), musis nanovo vyštudovať VŠ......jedine, čo by si mohla učiť tak ekonomicke predmety (ak mas teda z nich statnice - len tie su zaraditelne k dpś, verejná správa nie).....takže odznova studium učitelstva

renpac
27. mar 2024

@bebe91
https://www.epi.sk/zz/2020-1 možno pomôže.... Po doplnkovom pedagogickom štúdiu by ste mohla učiť buď na 2 stupni občiansku náuku alebo na strednej škole občiansku náuku a ekonomiku/ management. Tá informatika záleží či ste mala statnicu

sorciera24
27. mar 2024

@renpac ak má ako študijný odbor verejnú správu, tak nemôže

sorciera24
27. mar 2024

@renpac a platí už nová vyhláška: https://www.epi.sk/zz/2023-173 aby sme niekoho nedomiatli starou

dorottka
25. apr 2024

MBA nie je titul, ktory ma ekvivalent vzdelania poskytovany na vysokej skole, nie je to (casto) nic akreditovane a poskytuje to mnozstvo neregulovanych institucii, ktore si obsah urcuju same, tie programy nemaju zvacsa (cest vynimkam) ani garanta s profesorskym titulom, ktory zastresuje odbornost institucie. Je to titul, ktory zaujima viac menej hlavne zamestnavatela. Na ucitelstvo informatiky ta zial neopravnuje.
Asi bude treba zacat nove studium... nie je to nic strasne, sama si robim externe dalsiu skolu, kedze prva nebola velmi po mojej voli (hoci sa mi velmi oplatila, musim uznat a profitujem doteraz).
Skolstvo, zdravotnictvo a justicia su odbory, kde je velmi tazke najst skratky mimo oficialnych ciest.