Chcem študovať medicínu

angelmed
13. jún 2022

Ahojte 🙂. Som tu nová a neviem veľmi, ako to tu funguje ale zaregistrovala som sa sem, pretože ma zaujíma názor viacero ľudí, pohľadov a názorov.
Momentálne mám 17 rokov a študujem na strednej škole. Končím druhý ročník a už rok ma drží myšlienka ísť na medicínu. Samozrejme určite na ňu chcem ísť, a preto som si už vybavila doučovania a podobne. Ale chcela som sa spýtať, keďže niesom hlúpa ale zase ani žiaden Einstein, či by ste si na to trúfali. Nie, nie je to môj sen už od základnej školy a ani som k tomu nebola nikdy vedená rodičmi, ale je to taký môj sen posledným rokom a nie nechcem to robiť kvôli peniazom, pretože si myslím, že v dnešnej dobe nemúsite dreť xy rokov študovaním aby ste dobre zarábali. Mám jednoducho zimomriavky už len z tej predstavy, že by sa mi to mohlo podariť a jedného dňa môžem nzachraňovať životy.
Ďaľšia vec je tá, že by som si chcela tu na SK spraviť Mgr. a Bc. už v USA. Čítala som veľmi veľa o tom a najlepšia voľba najmä finančne by bola, keby si prvé 4 roky vyštudujem tu a už vyšší titul v zahraničí. V zahraničí preto, lebo bol vždy môj sen odísť so SK do sveta nie len kvôli medicíne, ale hlavne kvôli lepšiemu životu. Samozrejme o tom potom, najskôr sa chcem na medicínu vôbec dostať a udržať sa tam. Budem rada za vaše názory len mi prosím nepíšte, že medicína je ťažká a treba si ju odsedieť, pretože to samozrejme všetko viem. Zaujímal by ma pohľad na túto vec človeka, ktorý s tým buď má nejaké skúsenosti alebo pozná niekoho kto s tým má skusenosti. 🙂

raja95
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
patka06
13. jún 2022

najprv si Bc. a potom Mgr. aj keď medicína tieto tituly vôbec nemá
Na akú chodíš strednú ?
Ak je medicína tvoj sen, tak to skús, začni sa už teraz postupne pripravovať na prijímacie testy, študuj literatúru

savanna
13. jún 2022

V USA je studium takto rozdelene - najskor bakalarske a potom nan nadvazuje tzv. graduate school alebo v tomto pripade medical school. Na Slovensku studujes 6 rokov, aby si ziskala titul Mudr. a neda sa to nijako rozdelit.

tenkratpodruhe
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sparrows
13. jún 2022

Do USA nechoď študovať, ak sa nechceš veľmi zadĺžiť 😹 inak držím palce

k0l0b3zka
14. jún 2022

Moj brat je MUDr a nechcem Ta odstrasit, len pisem aby si ratala s tym, ze studium je naozaj narocne a neda sa porovnat s inou VS. Kazdopadne skus a uvidis, sny si treba plnit. Ohladom odchodu zo Slovenska, to uvidis casom ked budes starsia ze ci je to aktualne. Dovtedy sa zalubis a bude Ti dobre aj tu ;)

grace55
14. jún 2022

@angelmed skus si pozrieť aké sú podmienky štúdia medicíny v USA - vôbec vstupu tam a najmä koľko by to stalo vrátane nákladov na zivot. Nechcem Ti brat ilúzie, ale určite by bolo reálnejšie vyštudoval to tu/v Európe.

grace55
14. jún 2022

Akademický rok na medicíne, graduate school v USA za školné a zdrav.poistenie je cca 40 000- 80 000 dolárov, ako kde, pogugli. Väčšina mladých si berie pôžičky.

basska_b
14. jún 2022

Pokial ti ide biologia (chemia ti nemusi az tak ist) a nebojis sa preluskat superhrube skripta a mas trpezlivost a dobru pamat, pokial akceptujes, ze pocas skolskeho roka nebudes mat cas velmi brigadovat, tak je to mozne.. Teraz som pozerala lekarsku fakultu v Martine, tam sa hlasil bratranec. Je tam 24 A4 stran uchadzacov a dostali sa prve 4 strany... niektori zatial idu studovat biologiu na prirodne vedy alebo fyzioterapiu na SZU a dostanu sa az na treti pokus.

Tu Ameriku by som neriesila, tam sa naozaj zadlzis, len aby si cosi dostudovala. Nehovoriac o tom, ze naozaj nevies tuto rozdelit medicinu na Bc. a Mgr. Mozes si ist do Ameriky robit atestaciu, ale take sny mala moja kamoska s cerstvo ukoncenym MUDr. a bol z toho prd... nalákali ju na prestiznu Mayo clinic s tym , ze prvy rok bude len robit research zadarmo (?). Potom sa tam k nej spravali ako k priselcovi zoSovietskeho zvazu, nedovolili jej sa volne pohybovat po klinike atd. Prisla po roku domov s dlhym nosom a totalne bez penazi a mala chut odist uz skor.

evkamotka
14. jún 2022

Nvm aky mas rozpocet, no bolo by sikovnejsie vystudovat na sk zadarmo a radsej nasledne ist na staze do usa, prip si tam spravit specializaciu. Lebo medina v usa je veeelmi draha záležitosť

evabb35
14. jún 2022

@angelmed predovšetkým potrebuješ zvládnuť stredoškolskú fyziku, chémiu, biológiu na čisté jednotky, v týchto predmetoch musíš byť veľmi dobrá a ku tomu ak nebudeš flákať angličtinu, či ešte jeden cudzí jazyk a matematiku, tak Ti to len pomôže. A USA rieš až keď budeš prijatá na VŠ.

slovenka753
14. jún 2022

Škola je to na ročná, ale zase nič neurobítelne. Musíš mat takú tu prirodzenú inteligenciu. Pamäť sa dá vytrenovat, takže to nie je až taký problém. Prvý rok nerieš nič, po strednej to bude trosku sok lebo učiva bude oproti stretnej kvantum nech chodíš na akúkoľvek. Ja osobne by som určite prve dva roky urobila v SK. V druhom ročníku sa začni rozhliadat po nejakom ERAZME. Dostaneš grant co ti čiastočne pokryje náklady v inej krajne, ale samozrejme nie úplne. Mala by si možnosť skúsiť niečo vramci Európy. A po dostudovani smelo do USA na špecializáciu. Po trhajú sa tu potom o teba. To nad čím rozmýšľas nie je dobrý nápad....

evabb35
14. jún 2022

@angelmed Ak je na škole nejaký krúžok ku biológii, ku chémii, tak ho navštevuj, prihlás sa a pripravuj sa naozaj dôsledne aj na chemickú, biologickú olympiádu.

lucka_ke
14. jún 2022

mne by sa páčilo, keby niekto chcel ostať aj na Slovensku a tu zachraňoval životy... sama idem na pomaturitné zdravotné a ak ma príjmu tak trošku prispejem svojimi rukami, kvôli veku už medicínu nestíham, ale byť ešte raz mladá idem do toho, držím ti palce nech už ostaneš kdekoľvek

grace55
14. jún 2022

@angelmed ešte jedna rada, niektoré lek.fakulty, napr. v Olomouci, pridávajú slusne body za Cambridge certifikát CAE. Môžeš si ho urobiť, má celozivotnu platnost, hodil by sa ak by si aj na medicínu nešla.

melanta
14. jún 2022

Ja som asi divná, ale ja by som neodporúčala ísť na medicínu niekomu, kto si myslí, že na medicíne dostane titul Bc a potom Mgr.

17alexis
14. jún 2022

@angelmed kamoska vystudovala v CR medicinu. Celych 6 rokov nadavala, ze sa na to dala lebo nemala ziadny zivot, iba skolu. Mala a stale ma priatela, ktory ju podporoval, ale jeho rodina nechapala, preco sa stale uci, preco "nechce" s nimi chodit na vylety atd. Aj cez letne prazdniny sedela nad knihami. Na medine ziskas iba jeden titul, a to MUDr., ziadne Bc., Mgr, nic take. Viem, ze pocas 6 rokov uz mala z nejakych predmetov statnice, takze nervy riadne. Teraz tvrdi, ze ma sice rada svoju pracu, ale znova by do toho nesla. Svagrina tam vydrzala rok a vzdala to, pritom skusky robila v pohode, ale vadilo jej, ze celych 6 rokov by mala zit len skolou, mala ine predstavy oproti realite, tak po roku sla na verejne zdravotnictvo, kde si aj uzila studentsky zivot aj vystudovala. Ale ak to chces ozaj robit, tak chod do toho.

sis12345
14. jún 2022

Ked ťa to drži už rok tak si mala mať davno naštudovane, že študium je 6 ročne spojene I a II stupeň a titul je len MUDr/MDDr.Na slovensku to plati štat čiže z pohladu študenta ''zadarmo'', v USA to ide z vlastneho vrecka čo by dalo dokopy peknu 6cifernu sumu. Skus najprv uspešne zvladnuť prijimačky a udržať sa na škole.

marryen
14. jún 2022

Mgr tu a Bc v USA? To je nejaké divné......nemýliš si tie školy náhodou?? Po prvé najprv sa robí titul Bc a potom Mgr.... ale nie na medicíne, tak také tituly vobec niesú. Tam je Mudr rovno.....mám v okolí a v rodine viac ľudí čo sú Mudr...ale všetci vravia, že už by do toho nešli.....Je to drina aj na škole a skús si zistiť aký je nástupný plat začínajúceho lekára.... Pojde Ti do plaču. Máš trošku ružové okuliare a očividne nemáš prehľad, ale ak je to Tvoj sen tak to skús.

evabb35
14. jún 2022

Aby sme si rozumeli, napísala som, že musíš byť vo fyzike, chémii a biológii veľmi dobrá, čo znamená, že nie Ty budeš chodiť na doučovania, ale že Ty budeš doučovať svojich spolužiakov, takú úroveň vedomostí a zručností mám na mysli. Pokiaľ už teraz potrebuješ doučovania, tak medicína sa Ti ľahko študovať nebude a neskončíš ju s červeným diplomom.

sabinka022
14. jún 2022

No co ti ja viem, zvazovat medicinu a nevediet,ze sa tam nestanes Bc ani Mgr je take zvlastne....

aeruginosa
14. jún 2022

Mas velmi nerealny pohlad na vec. Studium mediciny v USA je diametralne odlisne od toho u nas, nechapem, kde si sa teda docitala, ze Mgr. z mediciny si vies spravit tu a na Bc. vies ist do USA.

Pozri, skus stat nohami na zemi. Vyber si nejaku skolu na Slovensku alebo v Cesku, zozen si prislusnu studijnu literaturu na prijimacky, ak ti robi nejaky predmet problem, intenzivne sa mu venuj a neboj, budes rada, aj ked sa dostanes na medicinu „len” k nam a dostudujes ju. Asi si cakala nieco ine. No toto je asi ta najlepsia rada, ktoru ti ako studentka viem poskytnut.

evkamotka
15. jún 2022

@angelmed za 4 roky studia medicíny na sk neziskas ziadny titul