Ahojte,
Najde sa tu niekto kto by chcel studovat medicinu a je po tridsiatke?
Dakujem
@ladaniella nechcem byť pesimistická ale po 30 neviem, či na to nie je neskoro štúdium trvá 6 rokov, atestácia ďalšie 3 po škole a v 40 začať od nuly? Nie je to neskoro?
@felicita027 neskoro bolo pre nase babky, v 40tke nas caka este minimalne 28 rokov pracovneho zivota 😉
v zahraničí bežná vec, poznám aj nejakých slovákov, ktorí tam išli študovať najskôr niečo iné (na čo sa dalo dostať aj "bežnému smrteľníkovi") a keď sa oťukali, tak niektorí skúsili aj školy ťažké aj pre domácich a podarilo sa - dokonca aj medicína 😉 len rozdiel je v tom, že tam je VŠ kratšia než v SR a plus ešte prax, už tuším aj v ČR je to s následnou atestáciou lepšie než u nás..... v každom prípade ako napísala @leuchtturm neskoro to bolo pre naše babky 😀
@leuchtturm teraz som si všimla, že tu je aj druhá diskusia, či má šancu študovať v 35 ako ak má 35 tak najskôr v 45 bude pracovať ak si vyberie zložitejší odbor bude mať dlhšiu atestáciu, plus bude musieť chodiť celý život na semináre. Medicína nie je ľahký odbor keby napísala ekonómiu, manažérstvo, prírodné vedy atď.. kde hneď po škole bude môcť pracovať tak je to o inom ako začať medicínu poriadne robiť pred 50.
@felicita027 ako pisala @zuzanka.zuzu , v zahraničí je uz bezne, ze aj na medicinu chodia aj starsie rocniky. Ak to zakladatelka temy chce skusit, nech tak urobi. Ak by neskusila, vycitala by si to mozno cely život.
@leuchtturm áno je to bežné ale v zahraničí majú aj iný systém školstva, začnú pracovať skôr ako po 9 a viac rokoch štúdia a atestácii. Napr v USA musia mať Bc. z inej školy a medicínu študujú len 4 roky.
Počula som, že na farmácii v Brne je človek ktorý má 55 alebo 51 rokov...Nikdy nie je neskoro aj keby ste začali v 30-tke pretože aj keď skončíte minimálne 20 rokov budete pracovať a to je dosť. len to skúste a nenechajte sa odradiť od nikoho 🙂
Ja sa tiez zahravam s touto myslienkou na stare kolena a priblizne s rovnakym vekom- peniaze a cas netlaci, len chlapa musim nalomit🙈🙉🙊a nevidim problem s vyssim vekom- vzdy sa na vyske najdu v rocniku "vykopavky"- tiez sme mali, najstarsia moja spoluziacka mala nejakych 54😀 a teda vekovy priemer bol u nas cez 30tku🤷♀️🤷♀️
@ladaniella no medicina je moj sen mam 25 a už 3 krat ma tam nevzali (skušala som stale dokola jednu a tu istu školu szu) velmi zle rozhodnutie minuly rok brali len ludi kt. Mali 100% ak sa budeš rozhodovať skus radšej komenskeho alebo inu školu. Ja skusim znova o rok ale uz nikdy nie SZU,už jednu školu mam s bc titulom ale nechcem to realne robit nebude ma to bavit😔 a inak doučovala ma kamoska ktora je 4 roky po medicine a mala dvoch ludi po 30 v ročniku, jednu 33 ročnu babu a jedneho 40 ročneho obaja už maju vyštudovane a robia. Ja si myslim že ak maš dalšich 30 rokov robiť niečo čo ta nebavi a lutovať že si neskusila to nie je najlepšie. A pracovať ideš už po 6 rokov aj ked nemaš atestaciu normalne pracujes a pri tom robis atestaciu, len plat je o niečo nižši ale zas to neni taka katastrofa si myslim.
A k tej dalsej teme že na farmaci študuje 50rocny..moja mamina začala v 50 študovat farmaceut. Laboranta lebo to bol jej sen takže da sa 😊
@123sofia123 dobrý deň, som momentálne v podobnej situácii, vedeli by ste mi prosím napísať? Chcela by som sa vas opýtať pár veci 🙂 dakujem veľmi pekne!
@123sofia123 ahoj čítam akurát túto diskusiu lebo aj ja som sa rozhodla na staré kolená (30) študovať medicínu, momentálne sa pripravujem na prijímačky.. zaujíma ma ako si dopadla či ťa niekam vzali?
@ladaniella ahoj tiež má zaujíma ako si dopadla vzali ťa? 🙂
no tak ale zase u nas tiez lekari nie su bez prace desat rokov.. po skole hned pracuju aj bez atestacii a vsetkych skusok, tie si robia postupne. Cize klud a sup do toho 🙂
@wera_ga ahoj pišem ti spravu
@wera_ga Ahoj aj mna to taha je to moj sen no zial prisla som ma to az teraz ze by som to chcela robit. Na aku skolu sa chystas?? Mozes mi napisat spravu. Ja som sa zacala pripravovat a tak som to vzdala okolie ma odradilo. Ale stve ma to.
@rebeka12388 ahoj nakoniec som sa rozhodla ísť študovať zdravotnú sestru, deti mám ešte malé a aspoň budem robiť čo ma baví veď sestier je málo...
@wera_ga ahoj,
Vzali ta za zdravotnu sestru? Kde si sa hlasila?
@ladaniella ahoj nakoniec som študovať nešla, ešte počkám nejaký čas kým sú deti malé..
@wera_ga ja som bola vcera na skuskach v TT tak uvidime 🙂
Ahojte,
Prosim vas studuje tu niekto externe v TT za zdravotnu sestru?
Chcela by som vediet ako to cele prebieha škola, prax, skušanie...
Ďakujem pekne
A načo zakladá dalsiu tému?