Moja nemcina je na strednej urovni(nemam ziadny diplom, ale studovala som ju 6 rokov+aktivne denne komunikujem). Ale nestaci mi to (mne osobne-chcem viac). Potrebujem najma zlepsit gramatiku-cleny, slovesne tvary….pomoze mi citanie knih?
Co by ste doporucili?
Zacat detskymi knihami?
Alebo sa pustit do “normalnych” knih so slovnikom v ruke?
Mate to odskusane?
Co sa tyka slovnej zasoby, s tym problem nie je, vsetko si hned zapamatam, takisto porozumiet rodenym Nemcom je malina.
@tenerifka knihy sú super, ja osobne preferujem nemecké noviny online a pozeranie nemecky hovorenych filmov/seriálov so zapnutými nemeckými titulkami. Mne tieto dve formy najviac vyhovujú
@tenerifka Ja to mam odskusane na taliancine. Po tom, co sa mi podarilo preluskat prvu knihu (pre dospelych, klasicky roman), tak isla moja uroven rapidne hore.
Knihy ,filmy👍👍👍
zalezi od toho, co chces zlepsovat a v com potrebujes. Niekedy je lepsie pozerat filmy ci pocuvat podcasty. Ak citat, tak detske knihy ani moc nie. Skus cervenu kniznicu 🙂 znie to zabavne, ale tieto romany typu Rosamund Pilcher sa daju citat, pretoze to nechce ziadne velke vykony a zaroven si zapatas urcite zvraty atd. A ked preluskas jednu knihu, mozes ist rapidne do inych zaujimavejsich kniziek 🙂
ano, pomoze, odporucam knihu pre dospelych (alebo YA) taku, ktoru si uz citala v slovencine alebo v inom jazyku, ktory ovladas vyborne. idealne viackrat. usetris si robotu so slovnikom, lebo uz si tie slova budes pamatat z toho predchadzajuceho citania. (radim ako ucitelka cudzich jazykov, konkretne AJ).
Pozri si jazykovy mentoring. Tam mas super tipy na naucenie sa jazykov. Inak si dobra, ak rozumies nemcom v pohode😊 lebo tie ich dialekty... Inak ak chces gramatiku, tak gramaticke cvicenia odporucam...
Citanie knih je super, ja som 7 rokov na RD citala len nemecke knihy nech nepozabudam co som vedela a hned potom som si nasla pracu kde teraz komunikujem tak na 80 % po nemecky. Len taky moj tip - treba si vyberat nemeckych autorov, s prekladmi do nemciny je to rovnako ako s prekladmi do slovenciny, niektore su vyborne, ine su ako keby to prekladal google translator.
@tenerifka Muž hovoril, že najlepšie si vylepšuje nemčinu, keď číta nemecké noviny alebo časopisy, tam sú aj také novopoužívané slová hlavne z ekonomiky.
Noviny online citam pravidelne, ale to su rychlovky za pochodu.Potrebujem zlepsit len gramatiku, kedze denne konverzujem v nemcine, uz to mam v uchu.
Super napad je precitat prvu knihu taku, co uz mam precitanu v slovencine alebo spanielcine.
Baby vdaka, idem na to💪👍😊
A ja by som chcela vedieť po španielsky..
@marcellka32 rok predtym, nez som sem prisla, tak som sa ucila doma ako samouk….naucila som sa asi 1% z toho, co som neskor vedela po prvych 3 mesiacoch v Spain. Treba sa vybrat do krajiny, stretavat sa s ludmi, konverzovat. Pre mla to bola malina, ale vela cudzincov, co tu ziju 30 rokov, nevedia nic.
@tenerifka urcite pomoze
.