Chcem sa venovať deťom so špeciálnymi potrebami, ale mám dve školopovinné deti

11. dec 2024

AHOJTEEE
po dlhých rokoch dospievania a shitov v živote som zistila po čom moje srdce túži. Veľmi mi srdiečko túži venovať sa ľuďom a deťom so špeciálnymi potrebami (autizmus, downov syndrom a pod) ale nie len ako dobrovoľník ale že fakt že na profesionálnej úrovni.
Dajte mi však reality check je to možné aj keď...
Mám doma dve (školopovinné) deti? Akú školu by som mala študovať? (Mam len maturitu z úplne iného odboru) dá sa to študovať aj na diaľku? A kam ísť po skončení školy? Predpokladám že to asi nie je také jednoduché že len prídem do nejakého centra sociálnych služieb predstavím sa a hneď ma zoberú... kto máte skúsenosti prosím podeľte sa budem za ne moc vďačná!!!

mamina7070
11. dec 2024

specialnu pedagogiku napr na UK

zuzanka.zuzu
11. dec 2024

vyštuduj a zoberú, však ľudí nie je

maranta_leuconeura
11. dec 2024

Jasne za ta vezmu, personal chyba, za tie peniaze to nema kto robit. Asi necakaj, ze budes hned specialna pedagogicka, skor nejke pomocne prace, skrateny uvazok. Ale popri skole a vlastnych detoch asi aj tak nestihnes nejake ine zamestnanie. Financie na ten cas studia mate ako vyriesene?

vladi4444
11. dec 2024

Ahoj, špeciálnu pedagogiku, dá sa študovať aj externe. Je to veľmi široký záber, od diagnostiky po terapie, školstvo, ministerstvo vnútra v ZJVS, reedukacie..samozrejme čím viac sa chceš posúvať tým viac školení, aj po skončení školy. Aba terapia pri autistoch, pohyb, motorika pri downikoch, malých aj dospelých.. sama som zvedavá, kam ma to po materskej zavedie, ja som zatiaľ robila v poradenskom zariadení (diagnostiky a reedukačky, terénne v školkach prevencie) a v špeciálnej škole- tam to bolo náročné.

svetlonos
11. dec 2024

Mňa by zaujímalo ako si prišla na to, ze chceš robiť zrovna túto prácu. Vyskúšala si si to dlhodobejšie pracovať s takymito detmi, napríklad ťažkým autizmom? Ono je to chvalitebne, ale je možné, že si to tak troska idealizijes? Mne kamoska hovorila ako robila vychovavatelku v zariadení pre deti so špeciálnymi potrebami. Ďalšia zase o inej kamarátke, ktorej syn ma ma veľmi ťažkú formu autizmu... Ja som plakala len pri pocuvani o mne uplne cudzom človeku.
Takže skôr by som si vedela predstaviť pracu s ľuďmi s down. Tam zase v rámci civilnej služby robil moj muž a teda určite správanie je tam tiež naczvazenie. To len ci si si celkom vedomá, do čoho sa chystáš.

klementinka58
11. dec 2024

@svetlonos uplny suhlas, dlhe roky pracujem s takymi detmi, obcas je to narocne. Mna len zaraza, ze buduca pani ucitelka si nevie ani vygooglit kde sa to studuje a pyta sa na koniku...vzdy ma tieto temy vedia zarazit.

svetlonos
11. dec 2024

@klementinka58
tak nejak... Ja som kedysi bola tiež otvorena tomuto smeru, dokonca som na jednom kurze chcela písať záverečnú prácu na tému down syndrom. Do toho som otehotnela a nedokázala som to napísať.... Zmenila som tému radsej.
A presne to ako píšeš, mama w deti a nevie so zistiť na nezrelé, co na to treba. Okrem iného je rozdiel na SK biedne platené. Obetovat čas studiu a potom zarobiť almužnu, hmm...Ja som pozerala pracu s sľubmi s rôznym postihnutím tu v AT a ta mzda za to je trosku o inom...
Ale teda aj keď je to aj pekná práca, treba zhodiť tie ružové okuliare.

vreckovka2
11. dec 2024

Ono externe specialnu pedagogiku studuju velakrat ludia, ktori uz pracuju s ludmi so zdravotnym znevyhodnenim, alebo maju dieta so ZZ. Su to vacsinou ludia s praktickymi skusenostami. Urcite odporucam skusit aspon to dobrovolnicenie, ak nemas ziadnu skusenost. Na zaklade toho sa rozhodnut. Tuzba srdiecka je pekna, ale treba sa nad tym zamysluet aj racionalne.

kacena4
12. dec 2024

ahojko ja som sa rozhodla rovnako - začala som študovať špeciálnu pedagogiku na univerzite Komenského externe a popritom robím pedagogického asistenta na škole. po skončení chcem robiť špeciálneho pedagóga. držím palčeky

autor
12. dec 2024

@svetlonos moji starší bratia a môj synovec sú moja motivácia dovolím si tvrdiť ze som vyrástla v prostredí medzi špeciálnymi ľuďmi a momentálne na vlastnej koži u malých detí zažívam aj autizmus (či už ľahšia alebo ťažšia forma spolu s mentálnou retardáciou) viem veľmi dobre o čom to je viem čo je realita ale viem že chcem byť na blízku týmto ľuďom a pomôcť najviac tak ako môžem.....

autor
12. dec 2024

@klementinka58 pýtala som sa hlavne na skúsenosti niekedy netreba hneď súdiť ak ta témy na modrom koníku zarážajú tak ho zavri a venuj sa niečomu inému

autor
12. dec 2024

@kacena4 ďakujem veľmi tak isto držím palce 😊

svetlonos
12. dec 2024

Autorka,
tak mňa aj prekvapilo, že si sa nedokážeš na nete nájsť ake vzdelanie potrebuješ k tomu. Ja som tiež nie chodiaca encyklopédia. Minule som pani na upratovanie povedala napnuté prace, co chcem robiť a ona nech mi povie ako sa ta konkrétna pozicia/zamestnanec vola 🙈 😁 A náhodou nasla o 10 minut presne pracu, ktorú com chcela. Ale jak to teda ze nevieš aké vzdelanie k tomu potrebuješ? Pozri profesiu, tam ti vyhodí pozíciu a požiadavky na teba 🙂
A ci sa to dá aj popri dvoch detoch zvládať- to záleží aká silná osobnosť si. Zbytocne ti tu Janka napise - jasne ľavou zadnou a Martina zase, ze ona dala výpoveď lebo to pre xy nezvladala. Kazda mate ine životné podmienky a nastavený mindset.
Síce si môžeš prečítať skusenosti inych ale sama to zistíš až v praxi.
A tiez som kedysi chcela pracovať v tejto oblasti - ale jeden na jedného, nech ma konkrétne dieta moju plnú pozornosť, cas, nech mu dám maximum. Nádherný pocit.
No casom som vedela, ze je pre mňa jednoduchšie mat opatrovat zdrave deti.
Z mnohých dôvodov a aj obav z budúcnosti týchto dospelých deti neskor.

klementinka58
12. dec 2024

autorka tak skusenosti : dohryzena ked mal autista zachvat, opluta ked ziaci s mentalnym postihnutim si chceli presadit svoje, menili sme plienky detom co boli v C variante a neprisiel asistent, pri detoch s poruchami spravania som neustale v nejakych vysvetlovackach, dotahovackach a pod ale je to krasna praca, vycerpavajuca ale krasna...Studium bolo lahke pre mna, robila som potom este jednu VS a ta bola tazsia, zvladla som obe pri dietati ale chodila som na denne studium

A naozaj pytat sa po nete, nielen ty ale je tu xy tem aj od inych: chcem robit v skolke/ skole / s autistami/ asistentku aku skolu vystudovat? akoze sorry ale uz uchadzač o vysokoskolske studium by sa mal orientovat v zivote a vyhladavani informacii

ak chcem ucit v skolke idem na predskolsku pedagogiku
ak chcem ucit deti s mentalnym/ zrakovym/ sluchovym postihnutym / psychosocialne narusene deti tak studujem specialnu pedagogiku
ak chcem ucit na 2 st zs a na strednej skole idem studovat ucitelstvo akademickych / vseobecnovzdel. predmetov podla preferencie predmetov
a pod....