Chcem sa dostať na zubné lekárstvo do Košíc

mimion
25. jún 2021

Zdravím idem k veci 🙂 môj sen je vyštudovať zubné lekárstvo.
Bol by som veľmi rád ak by sa tu našiel niekto kto študuje alebo už vyštudoval ZL na akejkoľvej VŠ na Slovensku...(myslím si že viac menej by to malo byť podobné)
Čo sa vlastne hodnotí na prijímačkách myslím priemer zo strednej,maturitná skúška a samozrejme test...
Myslí si niekto že je reálne sa dostať na ZL ak som sa dobre neučil resp. priemerne na strednej(technické zameranie) a maturoval som nič moc,ale som maximálne odhodlaný urobiť a prispôsobiť tomu všetko v živote úplne vážne...
Je reálne naučiť sa všetko za rok na prijímačky ak som mal na strednej úplne iné predmety tj.nemali sme ani chémiu ani biológiu?

Ďakujem za odpovede.

PS: heslo dňa🙂šancu nedostanes iba vtedy ked si ju sám nedáš.

loginexistuje
25. jún 2021

nie neni sanca to za rok dobehnut beru sa len prijimacky kde je tvrda konkurencia treba najprv si prebrat gymnazialnunchemiu a biologiu a potom testovnice ak budes odhodlany a mas dobru hlavu na ucenie tak dva tri roky pripravy a mozes skusit

surama
25. jún 2021

@mimion Je super, ze si tak odhodlany, ale naozaj to nie je ziadna sranda. Moje spoluziacky z gymka maturovali z biologie a chemie, a teda mali co robit. Kvantum uciva..ledva to stihali na strednej. Sama som maturovala z biologie a bol to najtazsi maturitny predmet. Obrovske mnozstvo uciva a vsetko dopodrobna..latinske nazvy atd. Nehovoriac o tom,ze casto ludia, ktori chcu ist na medicinu a brutal makaju, tak sa aj tak nedostanu a volia prave zubarinu. Inak, ked je to tvoj velky sen, tak preco si chodil na technicku strednu a vobec si sa tejto oblasti doteraz nevenoval? Na odbornych skolach nie je tolko uciva ako napr. na gymku. Vela studentov je potom prekvapenych, ked sa dostanu na vysku, ze kolko toho zrazu je, lebo nie su zvyknuti a bohuzial tam to pada.

mimion
autor
25. jún 2021

Určite verím tomu že je to riadna brutalita a strašne veľa učenia...
Prečo som študoval technické zameranie? Život to bohužial zariadil inak a to doslova...(podrobnejšie do sukr.správy)
Mám prihlášku na FZO V Ružomberku ako záchranár a priali ma...
Ale zistil som som že to bolo rozhodnutie skôr z rozumu ako zo srdca...

taskataska
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mimion
autor
25. jún 2021

Diik za priamu odpoveď,riešim to teraz nakoľko budúci rok si chcem dať prihlášku ale neviem či to má zmysel keďže je toho strašne veľa ale peniaze na kurzy a doučka mám to nieje vôbec problém aj zmením dočasne bydlisko bližšie napr.do KE aby som sa mohol koncentrovať len na učenie a cvičenie ktoré milujem (kalistenika)

tini27
25. jún 2021

Nie som zubárka, som farmaceutka, no prijímačky boli ešte za “mojich čias” ozaj sito na oboch školách. No do ročníka sa so mnou dostal aj chalan, ktorý mal strednú elektrotechniku- tiež si za tým išiel, makal, učil sa- a podarilo sa 🙂 takže ak ozaj chceš, určite sa to dá. No poradila by som nájsť niekoho, kto ti s tým pomôže, poradí, vysvetlí- možno ani nie tak klasické “listovanie učiva z gymka”, ale skôr také praktické rady a vysvetlenia od človeka, čo tomu rozumie. Držím palce ;)

mimion
autor
25. jún 2021

Viem viem prijímačky...čo som si pozel a zisťoval je toho dosť...
Teším sa že my napísal niekto kto sa okolo toho pohybuje🙂
A určite chcem to rozobrať z niekým s kto to už zažil celé...

gdpr
25. jún 2021

@mimion ja študujem na VŠ ale nie na ZL zo ZL mám kamošku (už je po škole) a či sa za rok to dá dobehnúť alebo nie tak to ti nikto nenapíše, veľa záleží od toho, čo vieš určite nejaké základy by si mal mať aj keď si sa neučil biológiu. Ďalší faktor je ten, ako ľahko sa ti to bude učiť napr. mne na strednej do hlavy veľmi ťažko išla biológia ale napríklad dejepis som vždy len pred hodinou prečítala a horšiu ako 2 som nikdy nedostala. Na mojej škole sa hodnotil len priemer a zobrali ma bez prijímačiek, ostatní ktorí robili prijímačky tak sa hodnotili tie a keď mal niekto rovnaký počet bodov tak sa prhliadalo na priemer. Ale celkovo prijímačky to je ako 1-2 skúšky (ak prižmúrim obe oči tak 3 skúšky) na VŠ tam sa tiež rok nebudeš učiť. Ak nedáš prijímačky po roku učenia tak by som zvážila výber školy, v KE dokonca robia aj kurz na prijímačky aj keď teraz v tejto covid dobe (pravdepodobne) nebol, môžeš si tak isto kúpiť otázky, ktoré každý rok vydáva fakulta a aj doučovanie vybaviť, Podľa môjho názoru jeden rok je dosť nato aby si to zvládol.

pseudomonas87
25. jún 2021

@mimion ja ťa povzbudim, môj sused má elektrotechnickú strednú a dnes je ORL lekár, nájdi si doučovania, a jedes ,učíš sa plus do toho tie testovnice. Ja vidím len jeden problém a to že sa tam hlási straaaasne veľa ľudí, to skôr je ľahšie sa dostať na všeobecné lekárstvo. Si myslím ja. kde je vôľa, tam je cesta.

mimion
autor
25. jún 2021

Vážim si že my píšeš/te...
Ak by to kamarátke nerobilo problém a chcela by tak by sme mohli popísať čo a ako o škole keďže to priamo študovala konkrétne ZL... ale to len tak my napadlo...
Nejaké základy biológie mám lebo som sa učil na prijímačky na urgentnú zdr. starostlivosť...
Mňa zaujíma či to má vôbec zmysel všetko tomu prispôsobiť v živote a ci je reálne sa tam aj dostať po tom všetkom...

mimion
autor
25. jún 2021

@pseudomonas87 V prvom rade diik za odpoveď.
Chcem sa do toho oprieť a podriadiť tomu úplne všetko ale si myslím že najlepšie by bolo sa rozpráť z niekym kto to zažil a povedal čo a ako...

ivi175
25. jún 2021

@mimion Hlasim sa, ZL Kosice 6 rokov dozadu. Chodila som na gymnazium, spoluziaci boli prevazne tiez gymnazisti. Obcas sa nasiel niekto zo zdravotnej, ci hotelovej. Dolezitejsie je nielen to, ci sa vies naucit nieco. Nadolezitejsie je tomu, co sa naucis, rozumiet. Vtedy ta nezaskoci nic. A druha strana mince su sikovne ruky, vedomosti vediet pretavit aj do praxe.

kaja118
25. jún 2021

Citit z teba, ze to naozaj chces, v tom pripade nevidim dovod, preco to neskusit. Urcite sa odhodlaj a skus to, inak budes cely zivot lutovat a premyslat, ze co ak…
Co sa tyka toho, ci sa to da za rok vsetko stihnut, ked nevies absolutne nic - no, tu som troska skepticka. Vela ludi sa na medicinu dostane na druhykrat, a to su gymnazisti, ktori mali 4 roky bio/chem.. Skor by som to videla na jeden rok doberania informacii, dalsi rok venovanie sa podkladom do KE.
Ak mas nejake otazky ohladom pripravy a tak, pokojne mi napis spravu.🙂

mimion
autor
25. jún 2021

Jednoznačne to napriek všetkému chcem skúsiť lebo by ma to neustále rozožieralo že čo by bolo keby...
Ale základ je učenie a ísť na vec,vie niekto poradit kde zohnať modelové otázky a celkovo učivo... Alebo doučko kurzy v KE priamo...Diiik!!

simsalabim
26. jún 2021

@mimion skusit to sice mozes, ale budes musiet naozaj makat. Nasa suseda velmi chcela ist na zubne lekarstvo. Rovno z gymnazia sa nedostala, hoci mala doucovania. Potom dalsi rok travila iba pripravou na dalsie prijimacky - doucovania, sama si studovala... rodicia jejt o umoznili. Prijimacky urobila, skoncila nejaka 5 pod ciarou. Uz sa ale potom vzdala, ani odvolanie nevyslo, nastupila na inu VS zdravotneho zamerania a je spokojna.
Drzim ti palce, za vyskusanie nic nedas.

jaga18
26. jún 2021

Syn síce študuje na LF všeobecné lekárstvo, ale prijímačky ribil aj na zubarinu a prijali ho aj tam (Brno). Systematicky sa pripravoval od 3 ročníka gympla, no prvý rok neuspel (2 roky prípravy, doučovania, kurzov na LF v BA a on si to na poslednú chvíľu rozmyslel a hlásil sa do prahy, Brna a Martina, kde boli prijímačky trochu iné). Ďalší rok popri práci makal hodiny denne sa drvil, na prípravu chodil priamo do Brna, základy už mal veľmi dobré tak všetko, čo bolo treba nazvyš zvládol ľavou zadnou a z 3 škôl, kde sa hlásil, ho prijali na všetky 3 (Praha 1, Brno a Brno zubarina) tak si ešte mohol vybrať, na ktorú nakoniec pôjde...

Preto si myslím, že keď pôjdeš na prípravy rovno tam, kde sa budeš hlásiť, šanca je. Ale možno to potrvá aj 2-3 roky, kým sa podarí. Hlavne to nevzdat po prvom neúspechu.
Držím palce

mimion
autor
26. jún 2021

@simsalabim Ahoj🙂Diik za odpoveď noa ja to určite chcem skúsiť ale ak my to náhodou nevyjde tak tak to nechám a nevrátim sa k tomu už..Materiály k učeniu už mám objednané a ide sa na vec🙂Pre istotu si ešte dám prihlášku aj na urgentnú zdr.starostlivosť alebo dentálnu hygienu ak náhodou....

lenka_xy
14. aug 2021

@mimion prehnane ťa tu strašia :D Chodila som na gymnázium, ale biológia a chémia tam bola slabota, učiteľky mi nevedeli vysvetliť nič navyše, čo som potrebovala k prijímačkám. Učila som sa sama, požičala som si knihy, ktoré boli v odporúčanej literatúre. Normálne som si to prešla, testovnice som ani nevidela a na prvýkrát ma prijali na ZL na UPJŠ. Žiadna veda, ale základ je rozumieť tomu, nie len nabifliť sa otázky z testovníc. A priemer zo strednej ani maturita sa nijako nezohľadňuje.

leana11
11. sep 2021

Ahoj, maturovala som z občianskej a z dejepisu...
Teenegerský sen o umelkyni mi nevyšiel...Otočila som svoje sny o 180st.Štyri mesiace som sa potom sama nonstop učila a urobila prijímačky na zubarinu skoro na plný počet. Takže ak je to tvoja priorita, tak to pôjde .

leana11
11. sep 2021

A ešte som ťa chcela inšpirovať ... čo tak štúdium zubnej techniky? Zubných technikov je nedostatok a vôbec sa nemajú zle ?

luccija
11. sep 2021

@leana11 tiež so myslim,, že to bude dobra volba

ninkaa1
8. mar 2023

@mimion ahoj zaujíma ma ako si dopadol a či sa držia svojho sna 🙂

yvoneta
15. feb 2024

@leana11 ahoj, prosím ťa, mohla by si mi napísať zoznam literatúry, z ktorej si sa pripravovala? Ďakujem