Zdravím, obraciam sa na vás s pár otázkami a dúfam, že mi niekto pomôže so svojou skúsenosťou. Od mala som chcela byť lekárkou, šla som na zdravotnú, hlavne kvôli tomu lebo na gympli by ma to nebavilo a chcela som mať nejaký odbor do istoty a zdravotná sa mi páčila a študujem to čo vlastne chcem. No poslednú dobu dlhšie uvažujem nad zubarinou. Som si vedomá, že ak chcem ísť na medinu musím poriadne zamakať a doučiť sa čo treba. Kedže na zdravotnej bola chémia len 2 roky aj to som už väčšinu zabudla budem sa musieť doučiť veľa a preto by som sa chcela spýtať čo si myslíte, je lepšie chodiť na doučovania alebo na kurzy? Budú mi stačiť doučka alebo radšej aj predprípravný kurz? Kedy je najideálnejšie začať prechádzat otázky na prijímačky aby som to stíhala a čo si myslíte, je zo všeobecného hľadiska lepšie študovať všeobecné lekárstvo alebo zubarinu? Vopred ďakujem.
@petulisko ďakujem ❤
Ahoj, na začiatok ti chcem povedať ze držím palce! Keď budeš chcieť zvládneš všetko. Keďže si nebola na gympli, ja osobne by som zvolila doučovanie priebežne, neviem v akom si ročníku a určite v poslednom aj kurzy. Ja som chodila na kurz do MT, to bolo len 3x a potom som chodila na kurzy do Brna a tie boli perfektne. Jasne, záleží odkial si, ako a kam by si musela dochádzať ale spätne keď si na to spomínam, každý kurz, aj v MT boli super mi niečo dal, to co napr. Nebolo na gympli. Otázky som sa učila, myslím tak nejak priebežne pol roka. Ale ja som bola blázon, hlasila som sa na 7 medicín.
Ak by som to mala zhodnotiť teraz, už ako Dr., asi by som volila zubarinu. Keď uvažujem len čisto rozumovo. Dobre zarobíš, budeš sama sebe pánom, vlastná ambulancia.
Ja robím na ARE, baví ma to, napĺňa, ale veru neviem ci to budem robiť až do dôchodku. Tiež uvažujem, že po atestácii, ešte zmením odbor.
Keby niečo kľudne píš sz, rada odpoviem na otazky
@pseudomonas87 ďakujem, idem do 4.roč a chcela by som ísť študovať do KE (asi 1,5h cesty) takže nejaký kurz asi najskôr tam, pýtam sa hlavne preto, že som čítala rôzne diskusie a boli aj také kde medici vraveli že im nakoniec boli nafigu a kedže to aj dosť stojí preto sa pýtam či sa to ozaj oplatí kedže momentálne brigádujem a peniaze chcem využiť čo najlepšie 🙂
Kamarátka chodila na doucka a už je zubárka😊určite by som išla týmto smerom
Ja keby som nešla do Čiech, šla by som do KE študovať, mne sa tam páčilo, na prijmackach.
Ja by som do toho kurzu tam šla. Podľa mňa to je dobra vec.
Doucko fyzika chémia biológia na úrovni gymnázia a zavolať na študijné odd VŠ ci nepredávajú súbor otázok na prijímačky, objednať a učiť učiť učiť. Držím palce
Viem o chalanovi,co zo strednej s technickym zameranim je lekar a tiez znamy zo strednej zdravotnej je vynikajuci lekar. Je to vecou motivacie a odhodlania. Kedze mam strednu polnohospodarsku chodila som na doucovanie z chemie k stredoskolskej profesorke. Velmi mi to pomohlo. Presli sme cele otazky na prijimacky. Mama vzdy chcela zo mna zubarku,bol to jej sen. Doteraz si tuto poznamku neodpusti 😊Mam vystudovane "len" prirodne vedy.
@zuzudrnda súhlasím, ja som mala spolužiaka, čo najskôr vyštudoval IT a potom medinu 🙂
@pseudomonas87 konkrétne kde v Česku ste chodila?Myslite ze v KE je vš na dobrej úrovni a dostanem sa po nej aj niekde v zahraničí?
Ja som nechodila na žiadne kurzy ani doručovania, zaobstarala som si všetku odporúčanú literatúru a sama som sa to všetko pekne naučila, modelové otázky som ani nemala a dostala som sa na prvýkrát na ZL do KE.
Od účastníkov týchto rôznych kurzov som počula, že to bola iba strata času a najmä peňazí. Skôr by som asi odporučila prejsť si učivo samostatne a ak niečo nebude jasné, zaplatiť si doučovanie tej konkrétnej témy.
Zubarina je super, UPJŠ tento rok bola najúspešnejšou slovenskou univerzitou v celosvetovom hodnotení, čiže dobrý výber. Držím palce 🙂
Moj manzel je zubár, momentálne už síce 6 rokov po škole. Keďže sme spolu už od čias keď išiel na výšku, viem ako to bolo. Išiel z gymplu a napriek tomu doucovanie a testovanie pred prijimackami nonstop. Prijímačky na medicínu a zubarinu boli podobne, len na zubne lekárstvo beru oveľa menej ľudí, takže je tam ťažšie sa dostať. Podľa mňa chod na prijímačky aj na všeobecne aj na zubne lekárstvo. A ak sa nedostanes na zubne, môžeš byť rok na všeobecnom a potom skúsiš ešte raz. Držím palce ! Určite si choď za tým čo je tvojim snom.
@lenka_xy
@adamadent
Mňa by zaujímalo, ako je to po skončení zubaři y. Ako píše @pseudomonas87, vlastná ambulancia, sám sebe pánom a pod. Ale keď si to reálne predstavím, na to treba mať fúru €, kúpiť, prenajať priestor, zariadiť zubarskym vybavením... Chápem to správne? Ako to funguje v praxi? Alebo potom pracovať pod iným zubarom, príp.si u takého prenajímať zub.kreslo. Aké sú možnosti? Ďakujem.
@matus7030 tak to mám aj v pláne 🙂 ďakujem
Chodila by som na doučovanie aj na kurz. Nevies si predstavit, aka velka je konkurencia. Kamoska to podcenila a nedostala sa na žiadnu zo 4 medicin....
A otázky - ak budes 4tacka,idu prazdniny to stihas par x v lete prebrat a potom stale koľko stihnes, vo najviac krat do prijimaciek
Opakujem,nevies si predstavit, aka velka je konkurencia. Deti doktorov, ludua co sa snazia uz niekolko rokov (a všetko maju 100x prejdene, biflosi, premianti gymplov s povyhravanymi celoskovenskymi sutazami....)
@nenisom ja som chodila do Prahy, 1.lf. Do zahraničia nie je problém sa dostať zo žiadnej školy, tam už ide skôr o to, mať jazyk na minimálne b2 úrovni, a byrokracia, poprekladať všetky Dokumenty a nájsť miesto.
Aké KE je podľa mňa dobra voľba. 😉
@yvoneta no tak skončíš zubárinu a zamestnás dnes už skoro v každom inzeráte núkajú prácu aj absolventom... Na založenie vlastnej praxe musíš mat nejaký kapitál + banka ti musí dať úver, na začiatok a povedzme úprimne toľko praxe človek po skole nemá takže ísť hneď robiť sam na seba s obrovskou pôžičkou je tiež riziko. A všeobecne lekárstvo zas atestáciu, u žien si zas treba premyslieť materskú lebo ak máš vlastnú ambulanciu musíš nájsť niekoho na dlhodobý zástup atd.
No, ak ideš do maturitného ročníka a chceš ísť na medicínu/či zubarinu,budeš musieť hlavne zamakať....v tvojom prípade by som volila aj doučovanie aj kurz - predsa len iné je štúdium na zdravotke a iné na gymply...takže rok máš na prípravu na maturity + doučiť sa učivo z gympla....
.
@adamadent no veď to, takže obraz som mala v podstate správny. Na začiatok, pred materskou je lepšie pracovať u iného Dr. v nejakom zubnom centre a tu by ma zaujímalo, aká je realita, či sa dá slušne zarobiť, aspoň porovnateľne s lekárom vseob.lekarstva začínajúceho v nemocnici. Predsa len, zubári neťahaju nočné a pod. Čo je výhoda, ale finančne zase mínus. Alebo aj tak mladý zubár zarobí viac? Robí sa na živnosť, či je to rôzne? Ďakujem.
ahoj, chcem sa opytat s odstupom casu ako si pochodila? dostala si sa nakoniec na tu zubarinu?
Choď si za svojím snom. Ja by som zvolila aj doučovanie aj kurzy. Čím skôr začneš tým viac si toho precvičiš potom sa k tomu iba vracaj. Nezabúdaj opakovanie je matka múdrosti. Lepšie máš určite zubarinu. Lebo v dnešné dobe nemáš zo všeobecného lekára nič. Držím ti palce. Nech ti vyjde tvoj sen❤️