Chcem ísť na medicínu, ale nemám podporu od rodiny

6. feb 2022

Ahojte potrebovala by som poradiť. Mam 16 a som prvacka na gympli môj brat je prvák na medicíne a ja by som tiež chcela ísť na medicinu ale nevidím nejakú podporu zo strany rodiny. Ocino by ma aj podporil asi jediný ale mamina s bratom ze pre mňa je dobre učiteľstvo aj babka to hovorí pričom ja učiteľstvo nechcem. Celkovo má láka to lekárske prostredie najradšej pozerám seriály z takéhoto prostredia aj si pomaly pozerám otázky z bio. Len nevidím tu podporu u rodiny oni ze keby uvidím krv by som odpadla a podobne veci pričom niekedy to tak bolo ze som neznášala pohľad na krv a ihly ale teraz mi to už nevadí. Keby ste na mojom mieste išli by ste o 3 roky na prijímačky alebo co by ste robili ? Lebo ja viem ze iné nechcem robiť nie kvôli peniazom ale kvôli tomu ze sa mi to povolanie paci

evkamotka
6. feb 2022

Mas 16. Nech hovoria co chcu, velmi tym reciam nezabranis. Jednym uchom dnu, druhym von. Mysliet si mozu ale v 16 s tym viac ani nespravia,ved mas pred sebou este celu strednu. Ty sa riadne pripravuj na medicínu. Konkurencia na prijimackach je obrovska, ak mas o nu záujem, je vhodne sa zacat tymto smerom profilovat. Studuj. No a v 18-19ke budes dostatocne zrela a odolna na to, aby si si vedela ako dospela svojpravna osoba podat prihlasku a babku asertivne zrusit. Ta za teba 40 rokov do roboty chodit nebude, takze urcite nestuduj nieco, co nechces a nezahadzuj to, co chces

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elizabet173
6. feb 2022

máš čas to riešiť o dva roky, zatiaľ sa poriadne uč biológiu a chémiu, samozrejme aj ostatné a potom rodinu postavíš pred hotovú vec.

itka1
6. feb 2022

ak sa na to citis preco nie a predsa vzdy tu je moznost odkutit si na medine 2 semestre a ak by ta to nebavilo ist studovat nieco ine ale ak uz teraz vies ze to chces robit zacni sa pripravovat na primacky a mozno nieco dobredu popozerat v bratovich skriptach a zistis ci ta to co sa ucia bavi a chces to robit aj ty PS len sa priprav ze realita v zdravotnictve je upne ina ako v serialoch 🙂

bolarazjedna
6. feb 2022

Si ešte len prvacka, máš ešte kopu času, možno o 2 roky ta nadchne niečo iné. Pokiaľ brat chodí na medicínu, tak zo strany rodiny to je slabá výhovorka, že to není pre ženu, pohľad na krv hovoríš ze teraz už v pohode. Ak budeš na tom trvať, myslím, že za tie 3-4roky pochopia, že to myslíš vážne.

Na margo: tie seriály 🙈🙈🙉🙉 každý lekár alebo zdravotník sa chytá za hlavu, keď len zapne telku, hlavne tie slovenské... Realita je veeelmi iná, takže z toho si príklad neber.

Držím palčeky, nech nájdeš v živote povolanie, ktoré ta urobí šťastnou ☺️

katkamatka7
6. feb 2022

Ahoj. Je v Tebe silná hnacia sila ísť za tým čo chceš, napriek tomu, že necítiš podporu zovšadiaľ, odkiaľ by si ju chcela pociťovať. Brat je pre Teba typom vzoru, ktorý sama v sebe hodnotíš ako pozitívny a chýba Ti v ňom jeho podpora v Tom, že ches ísť tým smerom. On Ti odporúča učiteľstvo, ktoré Ty z nejakého dôvodu odmietaš. Odmietaš ho preto, že sa Ti zdá, že keď iným vysvetľuješ to, čomu rozumieš, tak to nechápu a z toho pramení Tvoj pocit, že sa na to nehodíš. Ak však Tvoji blízky ako brat, mama, babka vidia, že dokážeš naučiť viac, ako si Ty sama veríš, Tvoj postoj je naučiť ich, že Tvoje povolanie je povolaním Teba na Tvoje sebavyjadrenie, Tvoj pocit, že si užitočná v tom, čo Ťa baví. Pravdepodobnne si predstavuješ učiteľa na škole a jeho žiakov, študentov. No taký študent medicíny a neskôr lekár je učiteľom svojich kolegov. A je učiteľom pre svojich pacientov. Tvoji black zo argumentujú, že sa nehodíš pre prácu lekára kvôli strachu z krvi, ktorý ako píšeš, si prekonala. Spôsob, ktorým si dokázala prekonať tento strach v sebe, Ti umožní prekonať strach v sebe zo strachu iných, že sa na niečo nehodíš.
Predmety ako biológia a chémia sú kľúčové na neskoršie hlbšie štúdium. Podobne je na tom predmet fyzika, ak jej rozumieš, je vyššia pravdepodobnosť, že ju využiješ pri štúdiu medicíny. Ak viac inklinuješ k jazykom ako k matematike, dokážeš sa učiť ľahko porozumením počutého a čítaním textu. Ak je pre Teba matematika hračka ale jazyky sú ťažko zrozumiteľné, nájdeš sa však výpočtoch, vzorcoch, obrázkoch, zvolíš si ďalšie možnosti, ktorým smerom sa uberať. Vyber si to, ku čomu máš blízko a čomu rozumieš. To, čo Ťa baví, je Tvojím povolaním, Tvojim koníčkom, Tvojim príjemne stráveným časom. Spravidla je to to, čomu rozumieš.
Máš pred sebou roky, kedy zistíš, že máš možnosť si vybrať z mnohých ďalších odvetví súvisiacich s tým, čo Ťa baví.
Držím Ti palce.

madeline1
7. feb 2022

Chod tam, kde ta to laka. Na co potrebujes povolenie?

sirka9
7. feb 2022

skus im to povedat, ze by si bola rada keby ta podporili a nie odhovarali. studovat predsa budes ty a je to tvoj zivot. normalne sa s nimi porozpravaj, ze ta to mrzi, ze ta nechcu podporit. a urcite ak sa to aj nezmeni po rozhovore, neries. chod studovat to co ty chces, co ta bavi. nenechaj sa vmanipulovat do niecoho co chce niekto iny. a to plati celkovo v zivote. ty budes zit so svojimi rozhodnutiami. osobne nechapem rodicov, ktori nepodporia svoje deti v comkolvek ( samozrejme tym nemyslim blbiny). mna mama netlacila do nicoho a neviem si predstavit, ze by to robila. s mojou povahou by sme sa asi uz roky nebavili keby ano. nici to vztahy.

zuzanka.zuzu
7. feb 2022

@katkamatka7 ty kokso... preslov ako od farara 😀