Chcem byť chirurgička

29. mar 2022

Ahojte, sice este nestudujem medicinu ale velmi by som sa chcela stat chirurgičkou, ibaze casto slycham v okoli a celkovo tak z kazdej strany poznamky tipu: zena na chirurgiu nepatrí, nech ide radsej do kuchyne a pod. Dost to odradza človeka. Co si o tom myslite vy?

sandyan
29. mar 2022

A co studujes?

nelca84
29. mar 2022

ja si myslim, ze zijes v primitivnom prostredi

medyna
29. mar 2022

tak to, že žena na chirurgiu nepatrí, som teda nepočula, a prečo do kuchyne? To s kým sa stretávaš, že majú také názory? Koľko majú rokov?

diewcatqoo
29. mar 2022

Ze mas okolo seba ludi s divnymi nazormi. Chod si za svojom cielom a na taketo reci sa vybodni.

anjelicek26
29. mar 2022

Takuto hlasku v tejto kombinacii si neviem vobec predstavit... ked clovek rozmysla nad medicinou, tak samozrejme su rozne oblasti, kde sa da specializovat, ale nikdy nikto nepovie, ze chod radsej do kuchyne...

medyna
29. mar 2022

kto sa nevie alebo nechce presadiť v inej oblasti, nech ide do kuchyne, ak ho to baví, ale ak chceš byť chirurgičkou, tak si choď za tým ... fakt, rozum sa mi práve zastavil

jaskolka
29. mar 2022

Pri takých reakciach, že žena nepatrí na chirurgiu, mi vždy príde na um veta zo seriálu Nemocnice na kraji mesta, kde primár Sova najprv s podobnými slovami privíta doktorku Bety Čenkovu, a potom sa jej ospravedlní, a vysloví jej uznanie, že už si je istý ze s ortopédkou hovorí.

sisa_s
29. mar 2022

Rovno ti poviem, ze to znie blbo, ale mala by si to velmi narocne, keby si chcela byt chirurgickou (hrudna, brusna atd)...praxovala som na niekolkych chir.pracoviskach a mali tam vzdy max.jednu, dve zeny, ktore "skysli" na ambulancii pri zarastenych nechtoch a diabetickych nohach, obcas, ked si vynutili, tak ich nechali asistovat na operacke...jednu poznam, ktora operovala prsniky, ale k vytuzenej brusnej chirurgii sa nedostala... Za chirurgiou su roky driny a nie je to velmi vhodny odbor pre zenu, ktora chce aj rodinu...jedna, dve materske a si skusenostami uplne inde nez muzi, ktori zacinali s tebou a vypracovali sa... V prvom rade sa uc, aby si dala prijimacky, potom pocas studia uvidis realitu jednotlivych odborov a uvidis, ci by ta chirurgia realne bavila a ci by si na to mala

moni106
29. mar 2022

Mna by to neodradilo ale skor urazilo

simsalabim
29. mar 2022

Pre zenu matku to je naozaj narocny odbor mediciny, ale ak mas za sebou tim ludi, co by zastali obsluzne cinnosti matky, preco nie? Moja sesternica tuzila byt chirurgickou, mala na to vsetky predpoklady, ale nakoniec sa rozhodla pre iny odbor mediciny, prave kvoli vyssie spomenutemu.

janetinka27
29. mar 2022

toto znie ako vymyslena tema. nepocula som uz davno, ze zena patri do kuchyne, univerzity su plne studujucich zien. ak chces byt chirurgicka, budes mat narocne studium a najma, treba mat na to asi aj nejake predpoklady, mozno aj trpezlive ruky

katkamatka7
29. mar 2022

Skús krájať mäso a vidieť v ňom nervy, šľachy, krvné cievy, svalové úpony, skús odstrániť ,,tu bielu blanu na povrchu mäsa" tak, aby si nezarezala do svalu.

rawmamka
29. mar 2022

@sisa_s absolútne s tebou súhlasím. Moja dcéra je šiestačka na osemročnom gymnáziu a už teraz sa pripravuje na štúdium medicíny tým, že chémii a biológii sa venuje maximálne intenzívne ako len môže, je úspešná na olympiádach a pod., od budúceho roku začína k tomu chodiť na prípravu z týchto predmetov, aby úspešne zvládla prijímačky a potom aj samotné štúdium, okrem toho je aktívna v Mládeži Slovenského červeného kríža, robí si všetky možné kurzy v rámci prvej pomoci.... jednoducho k tomuto odboru inklinuje odmala a baví ju to, ale ešte sama nevie akú špecializáciu by si vybrala, pretože to sa uvidí až keď bude po druhom ročníku na medicíne cirkulovať po jednotlivých oddeleniach v nemocnici, čo ju chytí a bude jej vyhovovať. A ešte by som ti milá autorka odporučila počúvať podcast Doktor má Filipa , je to také rozprávanie lekára z urgentu a rôznych iných zdravotníkov o ich príhodách z lekárskej služby, veľmi vtipné a zároveň poučné, možno ti to pomôže ujasniť si určité otázky.

katkamatka7
29. mar 2022

Názory tohoto typu (žena má byť v kuchyni a nie na chirurgii) pramenia niekde v domácnosti čerstvých absolventov, ktorí dokážu dve hodiny nezarezať do nervu a nenajesť sa, nemajú čas na prípravu iedla, ktorý dobrá kuchárka jedným šikovným švihom pripraví na chutný obed a venuje sa dve hodiny kuchyni.
Film : Jak básníci přicházejí o iluze...má časť, kde na skúške z anatómie jeden zo skúšajúcich nechce dať skúšku z dôvodu, že :,, on to přeřízl..." a druhý skúšajúci oponuje: ,,on se toho ješte nařeže...."

sisa_s
29. mar 2022

@rawmamka ono je pekne, ked 13-15r dievcata povedia, ze chcu byt patologicky, chirurgicky, ale casto maju skreslene predstavy len zo serialov 🙂 preto im radim, nech makaju a prva meta su prijimacky, ked to zvladnu, maju dost casu rozhodovat sa na vš 🙂 drzim prsty dcere ☺️ je to narocne, ale krasne

rawmamka
29. mar 2022

@sisa_s Máš pravdu, moja zasa vie len, žeby do toho chcela zapojiť psychosomatiku, taký ten holistický prístup a mať blízky kontakt s pacientmi, takže patológiu vylúčila dopredu 😀 ..... My máme v rodine veľa lekárov, prakticky väčšina príbuzných z otcovej strany pracujú v zdravotníctve, ona sa však rozhodovala sama, nezávisle od tohto faktu, utvrdila sa v tom minulý rok, keď ležala pár dní v nemocnici kvôli apendixu, ona tam doslova nasávala tú atmosféru, videla pozitíva aj negatíva, má už 17, tak verím, že vie do čoho ide 🙂 . U nás telka moc nefičí, ale sériu Jak básníci.... poznáme naspamäť 😉 , na RTVS pozeráme jedine Moja diagnóza a Ambulancia, ja ešte Famíliu 😎 a pri varení cez víkend spolu počúvame Doktor má Filipa. Ona sa na toto povolanie hodí aj povahovo, má rada ľudí a nerobí jej problém kontakt s človekom v akomkoľvek stave, je spoločenská, ale aj asertívna, v tom sa vyprofilovala rokmi na skautingu, tam je tiež zmes rôznorodých ľudí často v neskutočných podmienkach s prímesou adrenalínu. Každopádne ďakujem a dcére odkážem 🙂.

katkamatka7
29. mar 2022

Milá autorka, poznámky od iných dokážu uraziť, ak zasiahnu citlivé nepoznané miesto so štipkou pravdy a štipkou lži. Zvíťazenie nad nimi je použitie rozumu, vtipu a životného nadhľadu.

sparrows
29. mar 2022

O dôvod viac sa stať chirurgičkou ;)

zmrzlinka2021
29. mar 2022

@sisa_s a ako to riešia muži otcovia? Čiže muži nemajú deti a domácnosť?

zmrzlinka2021
29. mar 2022

@simsalabim a pre muža otca? V roku 2022...

sisa_s
29. mar 2022

@zmrzlinka2021 muz nie je doma par rokov s detmi mimo prace ako zena na materskej, rodicovskej, prip.ak aj tehotenstvo od zaciatku je rizikove...zena na tych par rokov odchadza z prace...preco je vela chirurgov rozvedenych? Lebo travia vela casu v praci, aby sa vypracovali...nie je to lahke povolanie na 8h denne a padla, ide sa domov 🙂

luccija
29. mar 2022

@zmrzlinka2021 dobre vieš, že žena sa o rodinu viac stará.Ved nejedná tu má muža lekára a vedia o čom to je služby, piatky, sviatky.muz si ide svoje nemusí pozerať kedy bude mať dieťa, atestácie, vlastnú ambulanciu, školenia.
Autorka minule som čítala taký prehľad o doktoroch je kult krasy, ak by som si mala vybrať, tak dermatologia, plastická chirurgia, kožná znamienka, botox, kyseliny...

luccija
29. mar 2022

@sisa_s nehovoriac o tlakoch a rodinkárstve v nemocniciach.Moj otec má kamaráta a jeho syn je Hedera plastický chirurg, ďalší je neurochirurg na Kramaroch veď nedávno bola aférka v médiách ako sa tam neurochirugovia posekali a vytlačili z oddelenia, odišli inam.Musia tam byť hnusne pracovné a medziľudské vztahy

sisa_s
29. mar 2022

@luccija dermatologia a tieto esteticke odbory su o znamostiach, tam sa bezne nedostanes, ak nemas v rodine dermatologov...

h2
29. mar 2022

To od koho počúvaš také "inteligentné" poznámky? 🙄

zaba21
29. mar 2022

Príbuzný je lekár na mensom chirurgickom oddelení a pravdou je, že má iba jednu kolegyňu.

zmrzlinka2021
29. mar 2022

@luccija prepáč ale dnes už domácnosť a deti sa delia, ak sa bavíme o studovanych ľuďoch.

lusyc
29. mar 2022

1.Chirurgia pre ženu ozaj nie je vhodná.
2.Ťažko skĺbiť medicínu s rodinným životom. Nemá piatka ani sviatka a často ani stálu pracovnú dobu.
3.Nehovoriac o čisto chlapskom kolektíve (chirurgia), čo je len pre ženy s pevnými nervami.

maris5
29. mar 2022

@zmrzlinka2021 mam niekolko kamaratiek, ktore su vystudovane a ich manzelia tiez. A to su len reci, vsak oni donesu viac penazi domov a zena sa ma starat o deti, lebo oni zarabaju. A pritom v spolocnosti vyzeraju ako normalny...

zaba21
29. mar 2022

@zmrzlinka2021
Môžem sa opýtať? Máš deti?