Ahojte...
Stahujeme sa s rodinou do Anglicka. Avsak, mam nejake bloky v sebe, co sa tyka jazyka. Ja som madarka, a dodnes mam na moju osobu poznamky kvoli madarcine. Mam totiz silny madarsky prizvuk.
V robote pred materskou ma doslova sikanovali kvoli tomu, ze som madarka. Na zakladnej sa mi smiali, ze neviem normalne po slovensky a zacala som aj koktat. Nemala som odvahu sa ozvat po slovensky spontanne, vsetko som si najprv napisala a tak hovorila nahlas. 😏
Bojim sa zas posmeskov v Anglicku... 😏
Nemusis, UK je multikulturna krajina myslim,ze stav domacich a cudzincov je pomaly 1:1. Niektore stvrte su skoro uplne narodnostne. Toto posmievanie koli jazyku sa povacsine deje v jednokulturnych krajinach ako je Slovensko a pod. Ved aj heslo- na Slovensku po Slovensky je este hlboko zakorenene v nasich hlavach. Za Slivakov sa ti ospravedlnujem, zrejme slo o ludi ktori nevytiahli paty zo svojej"dediny".
Vobec sa neboj a z prizvuku si nic nerob - pocula si uz po anglicky hovorit Nemca, Francuza, Inda ci uplny top aziatov? Horsie to uz byt asi nemoze…a pamataj, ak sa chces dohovorit, zvladnes to a je uplne jedno s akym prizvukom, nikto sa ti urcite smiat nebude, to nie je zakladna skola. A presne ako uz zaznelo, v Anglicku su na cudzincov zvyknuti.
Praveze tam sa ti konecne nikto posmievat nebude. Budes uplne bezny ukaz s hocijakym prizvukom.
Je mi luto,cim si si presla. Ono, primotivni ludia si vzdy nieco najdu. Ku mne mali na zapade zase poznamky,ze som z vychodu, prizvuk stale ktosi riesi...obmedzenych ludi si nevsimaj a neboj sa. Ako ti vravia vyssie,uk je multi kulti, su zvyknuti 🙂
Ved tam si obcas ani miestni nerozumeju 😃
Hmmm... ludia su rozni. Ja by som sa skor s detmi nikdy v zivote do Anglicka nestahovala.
@svetlonos preco?
@lapersefona
pretoze ti dieta spadne ma zopar modrin a uz ta riesi socialka. Jednej slovenka tak vzali chlaoceka, neviem ci mal 3-5 rokov, bola aj tehotna este. Urady sa jej vyhrazali, ze sa ho ma vzdat a odist na sk, inak jej hned po porode vezmu aj to druhe!
Az ked sa dovtoho zapojila skovenksta televizia a myslim ze este niekto, vratili jej dieta.
Bolo to zverejnene, ja som to videla myslim na youtube. A takychto pribehov je viac, zial nie s happyendom 😢...
A to jovorim o blbych podozreniach, nie o rodicoch, ktiri realne blizia svojim detom.
Napriklad tu v AT ked ma dieta vyklbene rameno, tiez to musia hlasit na socialku, aby prezistili ci nejde o fyzicke tyranie.
A to sa moze rychlo stat, ked take male zachytis trebars z preliezky aby si zabranila padu, aby nevyletelo ti na cestu a podobne.
A v Anglicku su fakt hrozny, nepresetruju prevelmi. Vezmu a hotovo.
Precitaj okolo toho nieco. Povedali mi to aj ludia zijuci v Anglicku.
Preto by som tam nesla s detmi ani za milion. A to deti nebijem.
@svetlonos Ja som žila 15 rokov v Anglicku a to som sa za tie roky stretla s kopou ludí a kopou národnosti, rodiny s deťmi a nikdy ale nikdy som o taktomto prílade reálne nepočula. To, čo bolo odvysielané v telke a na youtube atď. tomu určite niečo predchádzalo, nikto ti len tak napríde a nevezme dieťa, pokiaľ na to nemajú vážny dôvod. A o Slovákoch v Anglicku by som pomlčala.Nie všetci samozrejme ale dosť veľké percento podľahlo drogám a iným svinstvám a potom sa čudujú, že im poberú deti. Slušnej rodine deti brať nebudú. A to som tam porodila dieťa aj ja.
@svetlonos
Kamoskyn maly si naoriklad v 7 rokoch zacal vymyslat, ze ho mama s otcom biju, co je blbost. Si oredstav, ze to ten maly povie v anglickej skolke.
Dalsej sestrinej kamaratky maly - povedal v skole ze ho otec dusil. Otec je vojak, vies aky mal z toho pruser v usa kasarnach? Tam si nikto nedovoli na decko ruku polozit, kedze okrem ineho mozu okamzite byt vyhodeny a omnoho rychlejsie a tvrdsie sudne stihani ako cuvili. Zabudla pani ucitelka, ze chlapec ma zopar dg, kde klamanie a vymyslanie k romu patri. Maly mal zachvat hnevu, nevedel sa spratat do koze, hadzal sa o zem. Otec ho drzal aby si svojim konanim chlapec neublizil a nerozbil hlavu - ake nie za krk!
Podlozil mu ruku pod krk na zabranu. Chalan to blbo povedal a az ked sa ho pytali ako to bolo, povedal dotycnym vysetrovatelom co sa stalo.
Si predstav, ze ti toto pivie dieta v anglicku. Si ani neskrtnes a uz ho neuvidis!
@svetlonos Beriem, ja som len písala svoju skúsenosť. A to som tam poznala veľa rodín s deťmi, Maďarov, Poliakov, Slovákov, Čechov atď. a reálne o takomto prípade neviem. Čo netvrdím, že sa to nestalo. Ale na druhej strane, toto nemôže byť odstrašujúce pre iných, ktorí chcú skúsiť život v Anglicku.
Och úplne Ta chápem... Ja síce prízvuk nemám, ako spolužiakom na strednej stačilo moje maďarské priezvisko aby mi robili peklo.
A naozaj sa neboj tam sú zvyknutí, držím palce
V Anglicku su zvyknuti na ludi zo zahranicia, tam ti nebudu komentovat tvoj prizvuk. Neviem, na akej pozicii tam budes pracovat, ale je mozne, ze tam budete tiez skoro vsetci cudzinci...
@tanyag
preto je dobré, ze si napisala o svojoch skusenostiach 🙂 Ja som zila v Londyne pol roka a bolo tam krasne 🙂 Chodila som na kurz, ucila sa anglicky, spoznavala mesto, muzea, galerie 😀 Bolo to nadherne obdobie. To som bola vtedy bez zaväzkov. Zle tam nebude urcite, pokial maju ludia zaistenu pracu, dobre byvanie atd. U cudzincov isto neriesia gramatiku a vyslovnost, su mili a zvyknuti na cudzincov, to je pravda 🙂
Blbcov stretneš všade. V Anglicku sú na cudzincov zvyknutý, tam často nerozumieš ani rodenému angličanovi 😁