Ahojte, moja mladšia sestra si plánuje budúci rok poslať prihlášku na biológiu - UK Praha. Chcem sa opýtať, či ste vy alebo vaše deti nechodili na tento študijný program.
Taktiež mám ešte všeobecnejšie otázky - ako berú českí spolužiaci Slovákov na univerzite? Rozumejú im po slovensky? Eseje a záverečné práce odovzdávajú po česky alebo po slovensky? Sú prijímačky na biológiu náročné pre Slováka?
Ďakujem.
Primo k biologii ti nereknu, ale studovala jsem na Karlovce. V Cesku je extremni napor slovenskych studentu, nikdo se na ne nediva skrz prsty, vsechny prace, testy, diplomku muze normalne psat slovensky. Jedinna vec jsou kytky, kde musi uvadet ceske nazvy (botanici na tom u nas trvali). S tim jestli jim rozumi, je to tak, ze zalezi na tom, odkud cesi pochazeji. Ti z moravy vetsinou velky problem rozumet nemaji, z Cech trochu problem maji, ale nic, co by se nedalo. Ja mam z vysky osobne dve nejlepsi kamosky a obe jsou slovenky. Predpokladam, ze segra cesky rozumi a cist taky vi. Mela by se naucit ceske nazvy rostli na prijimacky, jinak tam velky rozdil oproti Slovensku nevidim.
Zdravim. Viem, že na Karlovke bol študijný program Biológia robený dosť chaoticky (bolo rozdelenie na tzv. dúhových a bielych bakalarov). Neviem, či sa niečo zmenilo... Lepši program sa mi zdal na Masarykovej v Brne. Ale závisí asi aj od toho, akým smerom by sa sestra chcela uberať. Molekulárna biológia, zoológia, fyziológia...?
@bluemoon24 super dakujem 🙂 takže s jazykom asi priblém nebude
@lulu8491 prosím ťa a čo to znamená, že dúhoví a biely bakalári?
Jej sa páči genetika, molekularna a mikrobiológia
A ide tú biológiu študovať preto, že sa chce venovať vede a výskumu? Či len preto, že nevie, čo by chcela robiť a jej najobľúbenejši predmet je biológia. Lebo moja známa si z takéhoto dôvodu vybrala biológiu a zdôrazňujem, že študovala na Karlovej univerzite a teraz robí predavačku v Lidli. Lebo vedeckým smerom sa uberať nechcela a iné uplatnenie tento odbor nemá.
@bebebi ona zbožňuje biolu odmalička a chce ísť skôr vedeckym-vyskumnym smerom. Už sníva o doktoráte v Anglicku z bioly a to nemá ešte ukončenú strednú školu 🙂 ale je cieľavedomá a inteligentná
"duhovi" študenti sú študenti, ktorí počas prvých rokov študujú z každého rožku trošku (buď ešte nevedia, čo z biológie chcú ďalej študovať alebo sa jedná o tých, čo sa chcú ďalej venovať klasickej biológii - botanike, zoologii...). "Bieli" študenti sa počas štúdia viac venujú práve genetike/mikrobiologii/mol. biológii/virologii...
@lulu8491 dakujem a ty si tam študovala?
Nie. Ja som študovala/pracovala na UK v Bratislave. Počas workshopov sme sa však každý rok stretávala s biologmi z univerzít z Košíc, Brna, Prahy, Olomouca... Riešili sme okrem iného aj akým spôsobom fungujú študijné programy na jednotlivých univerzitách
@lulu8491 ak správne chápem tak si študovala bio v BA. Aké si mala uplatnenie? Bolo náročne nájsť si prácu?
Bola som na doktorate a potom zamestnaná na univerzite. Študenti po Mgr. idú buď na doktorát a pracujú vo výskume alebo pracujú napr. ako špecializovaný pracovník v labakoch (Medirex, Synlab...) či ako obchodný zástupca pre farma firmy
@lulu8491 dakujem ti krasne, za to aka si ochotna a ze si mi poradila 🙂 odkazem sestre
Nikto nič?