Bakalárska práca - zdroje

oliviamae
4. feb 2021

Ahojte, chcem sa len spýtať na jednu vec ohľadom písania BP.
Mám čisto teoretickú prácu a v každej knihe o mojej problematiek sa piše v podstate to iste, čo sa týka nejakej charakteristiky, v práci riešim jednu starú firmu, a všade v knihach (nových, starých) sa píše o tom istom, teda kto a ako ju založil, kto tam pôsobil, aké tam boli pozície a oddelenia, prečo bola zrušená...atd.

Ako som pozerala nejaké práce na podobnú tému, tak aj tí študenti tam píšu o tom istom, teda začiatky firmy, kto ju založil, kto tam pôsobil, oddelenia, a teda všetko to, čo som už spomínala vyššie len torchu pozmenia vety, teda parafrázujú, ale čomu nerozumiem je, že niektorí za každým odsekom uvedú zdroje (čo si myslím, že tak by to malo teda byt lebo je to parafráza), ale niektorí aj ked píšu o tom istom len teda trochu pozmenia tie vety, píšu ja niekolko strán odsekov no nikde sa neodkazujú na zdroje, čiže je to brané ako ich vlastný text, no píšu o tom istom ako aj tí, čo sa odkazujú. Takže ako to má byť ?

Kde je tá hranica kedy sa treba odkazovať pri parafráze a kedy je to už brané ako môj text?
Lebo po prečítaní kníh dokážem v hlave formulovať myšlienky podľa seba, teda konkrétne, kto firmu založil, aké boli vtedy podmienky, kvoli čomu zanikla dokážem prerozprávať podľa seba....atd. no toto všetko mám na základe tých x kníh, čo som načítala takže bude to brané ako môj text alebo je to stále parafráza, kde sa treba odkázať? Čo je potom brané ako môj text?

Fuu no neviem, či tomu, čo sa pýtam niekto pochopí, prosím neodcudzujte ma za to, mám dosť stresov a nervov aj bez toho 🙂 len to chcem mať napísané správne, to je všetko.
Ďakujem

jvasenka
4. feb 2021

@oliviamae no veď ak tam máš písané o začiatkoch pôsobení, založení, roky, mená , iné fakty tak dávaš zdroje..aj pri parafrázovaní... veď to nie je tvoj text keď to máš z kníh... Mne školiteľ vravel že ak dávaš údaj,kt je všeobecne známy napr od kedy do kedy trvala 2sv nemusíš dávať zdroj (to je len ako príklad aby si pochopila).. podľa mňa tvoj vlastný text je tvoje pochopenie problematiky, tvoj pohľad na to napr firma skončila z toho a toho dôvodu a nejaký tvoj názor na to alebo ako sa tomu dalo predísť atd....alebo kebyže máš poznatky z viacerých kníh ale nie že v každej sa píše to isté ale že čítaš viac kníh o danej problematike a každá z nich ťa niečím obohatí, naučí ťa niečo...ja to chápem tak

oliviamae
autor
4. feb 2021

@jvasenka Ďakujem za reakciu🙂, takže, kedže je moja práca tčisto teoretická, má to byť v podstate kompilát? Viem, že nám hovorili, že komisia nemá rada kompiláty, no zároveň kedže nemám praktickú časť, ani žiaden výskum, neviem, či si môžem dovoliť mať nejaké svoje vlastné myšlienky, ktoré by som pomedzi tie parafrázy a citáty zakomponovala 😕

simkids
4. feb 2021

@oliviamae to je najlepsie sa spytat svojho konzultanta, aby sa vyjadril presne k tvojej teme, ze ako to mas spravit

oliviamae
autor
4. feb 2021

@simkids ja viem no dostala som školiteľa, ktorý sa v mojej téme veľmi nevyzná a zároveň sa s ním je dosť tažké spojiť lebo má veľa študentov, písala som mu x mailov ohladom toho no zatial nič 😕

catalin
4. feb 2021

@oliviamae napis svojimi slovami svoj pohlad a tvrdenia na danu problematiku a potom svoj argument podpor faktami z knih..tam potom uved aj zdroj.ak nemas vyskum, bude to kompilat ale stale mozes svoj nazor, pisany objektivne, potvrdit aj faktami.zdroje treba uvadzat zakazdym, chranis seba a nikto ta nebude moct obvinit z plagiatorstva.ked odovzdas bakalarku, prechadza systemom overovania zhody s inymi pracami.ak mas uvedene zdroje, cislo zhody bude nizsie.

oliviamae
autor
4. feb 2021

@catalin dakujem pekne 🙂

miriam_s
4. feb 2021

@oliviamae no a aký je potom prínos tvojej práce ? Zmyslom je , aj pri teoretickej práci, aby si priniesla niečo nové, čiže ty by si sa mala zamerať na to napr z iného uhla ako tí čo o tom písali doteraz. Čo sa týka zdrojovania, za každým odsekom musíš mať zdroj, ak to niekto ozdrojovane nemal, tvári sa že je to jeho autentický text. A správne by si za každou parafrázou, resp. Na konci odseku mala to zhrnúť alebo okomentovať, ohodnotiť svojimi slovami, aby to nebola predpísaná kniha ale aj tvoj vklad.

oliviamae
autor
4. feb 2021

@miriam_s snažím sa poukázať ako sa ciele a ideje tejto firmy premietli do súčasnosti na konkrétnych výrobkoch, myslím, že toto by mohol byť môj prínos, no zároveň neviem, či je to tak v poriadku kedže moj školiteľ nereaguje tak neviem, či sa môžem týmto smerom uberať

simkids
4. feb 2021

@oliviamae tvoj prinos by mohol byt v tomto smere poukazat ci maju spravne nastavene ciele, co si mali este nastavit v tomto smere, ci idu v sulade s cielmi a poslanim,ake ciele by si navhrla ty, ako sa menili podmienky, ci sa vedeli prispobit vonkajsim vplyvom, co by si im odporucala

miriam_s
4. feb 2021

@oliviamae určite tam treba vniesť nový prvok, uhol pohľadu, inak by komisia mohla prácu namietať, u nás mali problém uznať takto práce kde nebol zjavný prínos... ozdrojuj každý odsek, napíš tam aj svoje vlastné ku tomu, a zdôrazni aj v úvode práce to čo nové prinesie tvoja práca ( lebo to je max čo niektorí členovia komisie prečítajú 😅) ale oponent ju prelúska celú...

simkids
4. feb 2021

@oliviamae mala som inac temu ktora sa uberala podobnym smerom, a teda normalne som mala teoriu, prax a odporucanie, cize vsetky nalezitosti ktore ma mat tvoja praca

nina255
4. feb 2021

@oliviamae neviem ci ti to pomoze, ale na vyske kde som chodila ja, sme mali jednoducho bakalarku pisat tak, ze vsade mali byt zdroje odkial to je kedze medicinsky smer nepises nic zo svojej vlastnej hlavy (mimo nejakeho vlastenho prinosu prace,vyskumu atd) lebo su to akoby “fakty” a co a ako v tele funguje... takze to vyzeralo tak ze som si otvorila knihu z tkorej som chcela danu pasaz pouzit, prepisala som ju inymi slovami a za takouto vetou alebo odsekom som dala do zatvorky (Autor, Rok) a pokracovala dalsou vetou alebo odsekom napr z knej knihy prepisane inymi slovami a zase (autor,rok)... samozrejme autori aj cela literatura pouzita bola detailne vypisana aj s rokmi vydania na konci prace v zozname pouzitej literatury...takze u nas ako svojim sposobom tie prace boli len kompilaty akoby poskladane z odbornych literatur a clankov 🙂 ale treba si prezistit ako to mate vy priamo na vasej skole ...drzim palce

oliviamae
autor
4. feb 2021

@nina255 dakujem krásne 🙂🙂

luciannka83
4. feb 2021

Ja som davala zdroj v texte len ked som citovala. Knihu, z ktorej som parafrazovala som davsla len na koniec do literaturi. Moj parafrazovany text vyzeral ulne insk ako povodny a zhodu som msla 2percenta.

miriam_s
4. feb 2021

@luciannka83 zhodu ste mohli mať dobrú ale to citovanie nebolo v poriadku. Všetko čo ste vy sami nevymysleli ale.mali z knihy aj keď prepísané svojimi slovami musí byť označené, inak to vyzerá že je to celé z vašej hlavy, aj keď nie je. Niekde to takto neoznačené prejde ale ok to neni.

lenkabaldar
1. okt 2021

Ahojte žienky ja práve začínam s písaním BP no neviem vôbec či to dám. Nemám ani šajnu ako začať a téma je taká blbá čo som si sama na seba ušila búdu.... ach jaj. Prosím Vás ak by ste mi niektorá mohla poradiť ohľadne písania tak by som poprosila. Ďakujem Vám....

catalin
1. okt 2021

@lenkabaldar hlavne kľud.kolki pred tebou mali rovnaký pocit a dobre to dopadlo. 🙂 najprv si daj napr. urobiť resers v univerzitnej knižnici, najdu ti literatúru podľa kľúčových slov, ktoré zadas, prečítaj články,knihy,práce z crzp registra na rovnakú a podobnú tému, aby si vedela, čo všetko môžeš v práci obsiahnuť. Napíš si body, okruhy tém,z toho budes tvoriť obsah.v bp poskytuje s urcity pohľad na tému a podporujes svoje tvrdenie tvrdeniami iných vedcov,akademikov. Venuješ sa téme najprv zosiroka a potom určitému aspektu detailnejšie.tazko radiť, záleží od odboru, od témy, aký výskum robíš v praktickej casti, nedá sa generalizovať, že len takto a takto sa dá písať BP. Isté je jedno, že to je napokon jednoduchšie ako to navonok vyzerá.

lenkabaldar
2. okt 2021

@catalin ďakujem , mám takú obšírnejšiu tému sociálna práca a prevencia sociálno patologických javov . Myslite že by bolo dobré začať s históriou soc práce a potom nejak rozobrat formy postupy atď.... To by bola jedna kapitola myslite ,že to bude stačiť ?

catalin
2. okt 2021

@lenkabaldar Áno tak nejak, ideálne začať históriou, vymedzením pojmov sociálna práca a patologické javy, kto ich ako definoval..formy, postupy by som dala druhu kapitolu. A výskum by bol praktická časť.tym že je to téma obšírnejšia, ale nie detailnejšia, by to mohlo stačiť takto.

lenkabaldar
3. okt 2021

@catalin dakujem Vam velmi pekne za dobre rady tak dufam ,ze to nejak dam a ked Vas mozem poprosit ked si nebudem vediet poradit pretoze nemam nikoho takho tak Vam mozem napisat ? Nebude Vqs to obtazovat ? Samozrejme ,v ramci vasich moznowti a casu . 🙏🙂☺️ Dakujem Vam velmi pekne

catalin
4. okt 2021

@lenkabaldar ja mám síce vyštudovaný iný odbor ale keď môžem poradím.🙂 staci mať koncept a potom to pôjde. 🙂

lenkabaldar
4. okt 2021

@catalin Dakujem velmi pekne ste zlata ☺️