Ahojte, je podľa vás lepšie vybrať si nejakú vlastnú tému bakalárskej práce, alebo si vybrať nejakú tému zo zverejnených tém? Mala by som nejaké nápady aj na niečo vlastné, no celkom sa obávam, že ak by som s tým išla za nejakým vyučujúcim, tak by mi povedal, že sú to hlúpe nápady a strápnila by som sa. Som z toho v takom strese…
Aj ja vediem bakalárske práce a vždy sa snažíme tému prispôsobiť tak, aby študenta aj bavila, avšak vždy vrámci toho čomu sa venujeme, čo bude mať vrámci možností prínos pre náš výskum, v čom som dostatočne "doma" a viem, že nebude problém so zdrojmi atď a tak aby sa neopakovali (nebola vysoká zhoda)... za konzultáciu nič nedáš, možno niečo spolu skombinujete 🙂
Súhlasím s vyššie uvedeným, skús osloviť vyučujúceho, opísať mu tvoje nápady, prečo si chceš zvoliť túto tému, prečo ťa to zaujíma a ak je školiteľ "normálny" a vidí, že si v tej téme doma, že más motiváciu, tak nie je problém sa s ním dohodnúť, ak by to bola aj "hlúposť", tak ti to nepovie, ale skôr ťa navedie, aby si sama zvážila, či je ta téma ok alebo nie (ono prvotný nápad môže byť dobrý, ale ako sa človek viac ponorí do problematiky, tak sa to môže skomplikovať). Žiadny učiteľ (kvalitný) nedá študentovi/žiakovi pocítiť, že jeho nápad je hlúpy, žiadny nápad nie je hlúpy, koľko vynálezov vzniklo len tak, omylom a pod. 🙂 držím palce
@zeldia Ďakujem za odpoveď. Skôr ide o to,že nejaké nápady by som aj mala. Akurát mám obavy,či o niečom takom môžem písať,či to nie je úplná hlúposť. Pozerala som aj stránku crzp a tam som žiadnu takú tému ešte nenašla. Rada by som oslovila jedného vyučujúceho, no žiaľ moje hodiny sa mi prekrývajú s jeho konzultáciami a odpisovať na maily mu trvá tiež dosť dlho. Neviem, všetci sme takí stratení čo sa tohto týka😅
@majah212 Hej,rozumiem. Aj mne sa kopec nápadov zdalo na prvý pohľad super. No mám pocit,že čím viac nad niečim premýšľam,tým viac sa v tom strácam😅 Veľmi rada by som písala prácu z literatúry. Napadlo mi, že by som mohla literárny smer prehĺbiť s filozofickým smerom.
Pozri, nič horšie ako že ti povie, že to nie je vhodné na bakalársku prácu (napríklad to môže byť príliš veľké sústo) sa nestane, keď tak si potom vyberieš niektorú z vypísaných a tú môžete prispôsobiť tebe… ak ta pošle preč s tým, že to je totálna blbosť a spraví z teba “hlupaňu”, ušla si čertovi z lopaty, takého vedúceho práce by si nechcela mať tak či tak… mňa už by to neodpisovanie trošku odradilo, tam sa potom zvykne ťažko spolupracovať 😅😅
@lindous to je pravda,akože mne zatiaľ odpísal vždy, len mu to trvalo trošku dlhšie. Inak keď sme chodievali k nemu konzultovať jednu seminárnu prácu, tak sa s ním dalo veľmi dobre rozprávať. Práveže si dosť potrpí na veciach.
Ono to odpisovanie chápem,že asi majú toho veľa…alebo neviem. Kamarátka písala jednej a tá jej tiež neodpísala.
Ja som si navrhla vlastnu bakalarku aj diplomovku a nikdy s tym nikto nemal problem 🙂. Ja osobne som si nevedela vybrat zo zverejnenych tem, ziadna ma nezaujala a nechcela som pisat o niecom, co by ma ani nebavilo, to sa potom tazko pise. Nemyslim si, ze by si sa mala strapnit, praveze ja som sa stretla len s pozitivnym pristupom.
@pettom19 a vymyslela si si tú tému ešte pred tým,než oni zverejnili nejaké témy alebo až potom?
Ale to ta vôbec nemusi trápiť kedy či pred či po zverejnení tém. Ty potrebujes nájsť vedúceho, ktorý dohliadne na vsetko čo treba a zápise temu do systému v škole 😉
Aj moje dieta prislo s navrhom vlastnej temy bakalarky, oslovilo profesora a dohodli sa 🙂
Bakalarku aj diplomovku som mala vlastnu. Chcela som konkretnu skolitelku, povedala som jej o svojej predstave este v druhaku, ked sme mali pisat postupovku, trochu sme to doklepli spolu, postupovku schvalila a z nej som spravila potom bakalarku.
Pri diplomovke bol problem, lebo som to riesila na druhej katedre a zimny semester som bola na erazme a na katedre mi nechceli schvalit nazov (osobne nesympatie a suboj medzi katedrami), aj napriek tomu, ze so skolitelkou sme to mali prebrate a odsuhlasene... takze nakoniec som to musela ponat uplne inak, lebo by som to nestihla. Tie vypisane temy boli vzdy o tom istom a boli uz milionkrat spracovane
@zeldia no to som si nebola istá…lebo všetcia,že je lepšie to ísť riešiť (tú vlastnú tému) ešte pred tým,než zverejnia oni nejaké témy. Preto sme sa tu s kamoškami začali stresovať nad tým. A dosť sa bojím toho,že vypíšu nejaké témy a nič z toho sa mi nebude ľúbiť.
Az po tom, ako som si precitala, co je na vyber 😄. Tiez som mala vytipovaneho konzultanta, toho som oslovila, prebrali sme moju viziu a odsuhlasil temu. Pri bakalarke som vychadzala z temy, ktoru navrhol on, ale ja som si ju prisposobila.podla seba. Pri diplomovke som uz vedela, ze chcem svoju temu. Pockala som, ci nevypisu najprv oni nieco zaujimave, a kedze ma nic neoslovilo, oslovila som konzultanta rovno s mojou temou. Ale u nas na fakulte s tym nerobili problemy, praveze ocenili iniciativu. Takze vela zavisi aj od osoby konzultanta. Bakalarka je prva taka skutocne velka praca, vacsinou teoretickeho charakteru. Mna osobne to, napriklad, nebavilo, pisat 40 stran teorie. Ja som potrebovala vyskum, riesit nejaky problem, takze som bola velmi rada, ze mi vysiel konzultant v ustrety. Aky odbor studujes a aku temu by si chcela rozoberat?
@pettom19 napisem ti do spravy
Síce pekné predstavy ale realita byva vacsinou uplne ina. Väčšina školitelov je lenivých a kazdy rok idu dookola jedny a tie isté témy a do iných sa im nechce. Česť výnimkám.
Ja som písala na Bc aj Mgr vlastnú tému, navrhla som školiteľkám (mala som iné na obe), o čom asi by som chcela písať, pomohli mi nasmerovať to, vyformulovať. S oboma som fungovala pomaly len cez mail, stretli sme sa naozaj len párkrát.
Neboj sa, za opýtanie nič nedáš🙂
ja som písala bc prácu na literárnu tému (aká náhoda), tému som si nevyberala, ale navrhla mi ju školiteľka (nebola vypísaná) rozprávali sme sa aké mám možnosti a sama navrhla, že by to mohla byť zaujímavá téma a pustila som sa do toho. Čiže, ak máš možnosť, oslov konkrétneho vedúceho a uvidíš ako to dopadne. 🙂
@majah212 akú tému si mala?😃
to bola komparácia divadelnej hry v rámci historického kontextu (ale to bolo veeeeľmi veľa rokov späť) 🙂
Ja som si napríklad bakalárku aj diplomovku vymyslela sama a konzultovala so skoliacim. S nimi som už len doladila zvyšok. Vôbec nemusíš mať stresy
@nelka93 a môžeš ísť za učitelom len z toho dovodu,ze chces aby bol tvoj skolitel alebo musis uz s tym,ze mas napad nejaky a zaroven ho chces ako skolitela?
Som školiteľka, nie je dôvod sa stresovať koli vlastnej téme ktorú chces spracovávať. Vyber si školiteľa a chod za nim/ňou, že chces mať bc pracu pod jeho vedením. Opýtaj sa či by si mohla spracovať aj svoju vlastnú temu. Ide o to že vedecká rada schvaľuje témy pred ich zverejnením, teda nova téma (navrhnutá tebou) sa musí dodatočne schváliť ale vsetko sa dá. Hlavne sa nestresuj 😉