Bakalárka, hypotézy a výskumné otázky

drakulakika99
31. jan 2023

Ahojte,

hľadám pomoc ohľadom bakalárky, už som úplne zúfalá a bohužiaľ, nemá mi kto poradiť. Mám bakalárku na tému astmy a kvality života a pracujem tam s premennými ako kvalita života, úzkosť, úzkostlivosť, adherencia, kontrola nad ochorením, častosť záchvatov, výskyt príznakov. Bohužiaľ, podľa mojej školiteľky mám stále nedostatočne rozpracované hypotézy a výskumné otázky a z jej pripomienok nie úplne chápem čo mám robiť.
Nenašiel by sa tu náhodou niekto taký kto sa tomu rozumie a vedel by mi poradiť? Ja už som úplne bezmocná...

katka1989ba
31. jan 2023

@drakulakika99 ahoj, vo výskumných otázkach a hypotézach musíš napísať, čomu sa v práci venuješ, čo tam presne analyzujes. Z nich hneď musí byt jasné, o com daná téma je. Neviem co presne robíš, ale napr. Astma ovplyvňuje vo velkej miere kvalitu zivota oproti hypoteze ze ju neovplyvňuje.

kacena4
31. jan 2023

laicky, nestaci "slova" musis si polozit otazky na ktore budes hladat odpovede napr. (z brucha) spôsobuje astma/ caste astmaticke zachvaty zhorsenie uzkosti v zivote cloveka? tam uz mas 2 premenne zachvaty a uzkost a porovnavas ked ich je malo uzkost je nizsia ako ked ich ma clovek denne tak ma uzskosti lebo sa boji co bude dalej.... tak som to pochopila

drakulakika99
autor
31. jan 2023

@katka1989ba áno áno tomu chápem, ja už to mám aj rozpísané len mojej školiteľke tam stále niečo chýba, preto hľadám pomoc :/

drakulakika99
autor
31. jan 2023

@kacena4 no ja som pôvodne chcela porovnávať vzorku astmatikov so zdravou populáciou ale tam som nenašla normy ku kvalite života, hoci mi bolo povedané, že na googli ich nájdem (a ja väčšinou vygooglim aj mŕtvemu z ucha a teraz som to fakt nenašla), tak som sa rozhodla, že budem skúmať vzťahy medzi premennými v tej skupine astmatikov, napríklad to ako je adherencia vo vzťahu ku kvalite života a tak som tie otázky a hypotézy rozpracovala týmto smerom, lenže moja školiteľka mi naposledy napísala, že podľa tej častosti záchvatov, môžem rozdeliť tú svoju vzorku a podľa toho porovnávať a ja si teraz nie som istá napríklad tým, či môžem mať vo výskume hypotézy postavené na skúmaní vzťahov aj rozdielov :/
A takisto mám už trošku guláš v tom čo s čím mám dať dokopy a čo naopak nie :(
Ale inak ďakujem za komentár, určite si poznačím čo si napísala 🙂

katka1989ba
31. jan 2023

@drakulakika99 ak chceš napíš mi správu 🙂 ja už som pár študentom bola vedúca BP a DP 🙂

drakulakika99
autor
1. feb 2023

@katka1989ba ahoj, ďakujem moc ♥ napísala som 🙂