Asistent učiteľa - Pedagogicky asistent. Je to rovnaké štúdium?

11. okt 2024

Ahojte viete mi poradiť...mam vyštudovanú Strednú školu - ekonomicku aj pomaturitné vyššie odborné vzdelanie, no zase len v odbore ekonomickom.
1.)No chcela by som pracovať ako asistent učiteľa. Ako najrýchlejsie dosiahnuť DPŠ? Či treba 2 roky štúdia? Alebo ako to je?

Aké sú prijímačky resp. prijímacie konanie. Existuje aj externé? prezenčne?
Ako prebieha študium? Chodenie na vyučovanie.
Skúšky a podobne.koľko krát do mesiaca (po kovide) ste chodili na univerzitu, prípadne či to bolo cez týždeň alebo víkend. Aká je náročnosť štúdia? Učebné osnovy a plány a učebnice/pomocky

PS. Nie som už najmladšia 😆

A tiež musím zosúladiť domácnosť a prípadne školu.
Takže internát nehrozí 😄

A tiež keďže som závislá na cestování Dopravou (nie vlastnou) Kvôli dochádzaniu do školy
Okolie najlepšie Nitra aj Trnava.

2.) Prípadne ako funguje externé štúdium Bc,

Kebyže ma niečo ešte napadne dopíšem...

Keďže neviem ako to chodí a vopred sa ospravedlňujem

Veľmi pekne ďakujem

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
11. okt 2024

@zuzanockamt môžem Ťa / Vás aj poprosiť o vysvetlenie skratiek a tiež kde nájdem takú školu. Keďže ako vravím Nitra max Trnava.

Ďakujem

zuzanockamt
11. okt 2024

NIVAM ... https://edu.nivam.sk/sk/ponuka-vzdelavania-24-2..., tam bývajú v ponuke vzdelávania.
Maturita na Pedagogickej a sociálnej akadémii v okolí, kde ti to vyhovuje.

autor
11. okt 2024

@zuzanockamt veľmi pekne ďakujem za odpoveď aj ochotu 😉

autor
11. okt 2024

@zuzuliennka1 veľmi pekne ďakujem za odpoveď aj ochotu 😉

kacena4
11. okt 2024

co sa tyka skoly je rozdiel vystudovat rychlo a kvalitne. ak chces rychlo tak pomaturitne studium (vychovavatestvo a MŠ) za mna zbytocne kedze ide mimo asistencie. lepsie je Bc. specialna pedagogika. studujes o rok dhlsie ale v odbore, takze budes fundovana a hlavne vyssia platova trieda. inak pedagogicky asistent a asistent ucitela je to iste

autor
11. okt 2024

@kacena4 Ďakujem veľmi pekne 😊

autor
11. okt 2024

a ešte ma napadlo aj Sociálno-pravna činnosť alebo Verejná správa... to je k vzdelávaniu pre mňa

magg424
14. nov 2024

@kacena4 ahoj, nasla som tuto diskusiu a mam par otazok, som aktualne zamestnana ( nie v školstve) , mam VŠ 2 stupen ( nie pedagogicke zameranie) , je u nas predpoklad ze nase dieta bude nastupovat do Zš s asistentom - pedagogickym ( telesne postihnutie) . Ak by som to chcela byť ja , mne nestaci cez NIVAM vzdelavanie pre vychovavatelstvo a asistentov ? Aby som bola kvalifikovana ?
Prosim ake vzdelavanie mam hladat ? Ďakujem

zuzanockamt
14. nov 2024

@magg424 A tam nepôjde skôr o osobného asistenta? Lebo pg.asistent sa neprideľuje konkrétnemu žiakovi. Je v triede a pomáha viacerým žiakom. Nemá na starosti jedno dieťa počas vyučovacieho dňa.

kacena4
14. nov 2024

@magg424 no neviem o ake postihnutie presne ide, ale to ze mate narok na pedagogickeho asistenta je jedna vec ale ze do skola aj dostane je druha. len 10% deti ho dostane v zavislosti od postihnutia. ale to je ina debata...
nie cez nivam nestaci, tam je podmienka ze si zamestnancom skolstva inak cez nivam robit nemozes. najlepsie je spravit si vs bc v obore specialna pedagogika. alebo strednu skoly nadstavbu. a máš dohodu ze ho dostane v skole? papier z cpp treba skole odovzdat do aprila predchadzajuceho roku a ak tam nie je min. 4 skupina tazko ho pridelia. držím palceky

magg424
14. nov 2024

@zuzanockamt
@kacena4 dakujem Vam za odpovede, presne toto som si myslela ze cez NiVAm musim byt zamestnanec. To ci syn dostane asistenta uvidime, ale mam odporucanie z centra ze nam potvrdia aby ho mal, mam trochu podchytenu skolu aj zriadovatela, tak verim ze sa to podari. Verte mi bola by som najradšej , ak by ho nepotreboval .
Ja mam Ing ( ekonomicky smer) a Mgr ( humanit.odbor) takze sa mi fakt nechce ist na bc.
A teraz este otazka - ak si spravim DPŠ ( to je pravdepodobne ta maturita ( nadstavba) budem povazovana za kvalifikovaneho odborneho zamestnanca ?
Svagrina si robila VŠ soc.pracu a tam si sucasne robila pedagogicke minimum, ale to ja chapem tak, ze ona moze ucit akoby len tie predmety, z ktorych na VŠ statnicovala.
Cize ak si ja spravim toto na katedre , tak budem mat pedagogicke minimum napr. Z ekonomie a manazmentu a mozem tieto predmety ucit na strednej skole ako kvalifikovany odborny zamestnanec ale na zš na asistenta mi to nestaci ?

magg424
14. nov 2024

@kacena4 prosim este mi vysvetli, ze ak syn ide do skoly v sk.roku 2026/27, ja musim požiadat o pedagogickeho asistenta v mesiaci april 2026?

zuzanockamt
14. nov 2024

@magg424 Bude ti DPS stačiť aj na pg.asistenta v ZŠ.

magg424
14. nov 2024

@zuzanockamt cize nemusim ist na strednu skolu spravit si nadstavbu ale mozem na katedre urobit si DPŠ. Co by som mozno v buducnosti na nejakej odbornej skole skor vyuzila.... A este otazka, je vhodne aby bol pedag.asistent rodic ?
Ja stale len polemizujem a nahlas uvazujem ( radsej by som zostala vo svojom zamestnani a nechala asistenciu odbornikom vo svojom odbore

zuzanockamt
14. nov 2024

@magg424 Keďže máš VŠ, stačí dorobiť len DPŠ. Môže to byť aj rodič, ale nemusia ťa priradiť k tvojmu dieťaťu. Spravia ti rozvrh - rôzne triedy, rôzne deti. Nebudeš mať na starosti len svoje dieťa, ale možno aj 4-5 v tej jednej triede. Plus cez prestávky dozor na chodbách. Často sú asistenti využívaní na suplovanie, čiže pôjdeš učiť miesto cýbajúceho učiteľa a asistovať nebudeš. Alebo pôjdeš na súťaže mimo školy ako dozor.

magg424
14. nov 2024

@zuzanockamt uvedomujem si tieto ,, rizika,, rovnako aj to ,,platove ohodnotenie,, co ma teda mimoriadne odradza...
Verim ze sa to nejako vyriesi bez mojej asistencie

zuzanockamt
14. nov 2024

@magg424 A ešte jedno úskalie - nemáš istotu, že budú mať voľné prac.miesto tam, kde chceš dať dieťa. Alebo budes vyberať školu podľa toho, kde ťa prijmú? Často miesta pre PA vzniknú až v júli/ auguste.

kacena4
14. nov 2024

@magg424 ano v podstate v predchadzajucom skolskom roku sa ziada asistent. verim ti ze vam cpp odporucila asistenta, odporuca ho viacerym ziakom ja som ziadala cca 34 asistentov (a to mam kvadruparetika, mentalne, autistov...) a dostali sme 5 uvazkov

magg424
14. nov 2024

@zuzanockamt vyber školy zavisi aj od ,,bezbarierovosti,, . Škola kde by som vedela nieco vybavit ma 4 poschodia a 460 deti, prizemie je vlastne prve vyvysene poschodie , jedalen je dole schodami do prizemia..( 100rocna budova). Mame v meste aj skolu s vytahom , ale ta nema zriadovatela obec a nieje velmi naklonena asistencii, radsej take dieta neprijmu .. a mame aj skoly kde tych schodov nemame az tolko ( take tie klasicke 30rocne budovy zakladnych škôl).... Vlastne netusim kde syna dame, cize ak by niekde boli ochotni somnou diskutovat priklonime sa tam, kde budu chciet vyjst v ustrety.
Syn ma quadru tiez
@kacena4

kacena4
14. nov 2024

@magg424 ak je vozickar treba zvazit osobnu asistenciu, pedagogicky asistent je v skole kvoli vzdelavacim barieram. popr. tak ako pises ze s nim budes ty, otazka je ci ta skola bude chciet prijat do noveho uvazku a dalsia vec je vyhorenie byt 24 hod s dietatom toto casom moze prist, preto je vhodne ak by to bol iny clovek nie ty. drzim palceky v rozhodovani

magg424
15. nov 2024

@kacena4 syn je chodiaci, zvladne aj schody, len nie tak sikovne a prirodzene ako zdrave deti.
Presne toto mam v hlave ze 24/7 vyhorim...dakujem ,stale rozmyslam ;) ale info mi velmi pomohli

kacena4
15. nov 2024

@magg424 ak by si cokolvek potrebovala poradit napis ak budem vediet rada pomozem mam v beznej skole taketo dieta uz na ll st. drzim palceky

magg424
15. nov 2024

@kacena4 dakujem , vazim si to