Angličtina - Effortless English

mukel
31. júl 2020

Ahojte.

Z angličtiny som maturoval na 3. Počas štúdia na gymnáziu som ju ale fakt flákal. Rád by som teraz, keď mám viac času, sa v angličtine zdokonalil.

Môj problém je posluch. Takisto nerozumiem/nepočujem rodených native speakrov na anglických staniciach. Na kurz ísť nechcem a na internete som našiel celý kurz podcastov od Effortless English. Máte nejaké skúsenosti s týmto systémom? Viem, že garantuje zlepšenie v posluchu po dlhšej dobe počúvania tých podcastov.

Bol by som vďačný za každú radu, ale nech píšu pls len tí, čo majú skúsenosti so systémom EE, prípadne angličtinu vedia. Mne sa angličtina fakt páči a túžim pozerať filmy v angličtine bez titulkov v angličtine a čítať anglické knihy v originále. Na strednej som si myslel, že kde ja využijem angličtinu, tak som sa jej nevenoval a teraz musím povedať, že som urobil fakt chybu.

DÍK za každú radu.

sunny8
31. júl 2020

Tiež nerozumiem všetko tak ako treba ale pomohlo mi sledovanie piesní/filmov v angličtine plus anglické titulky. Čiže to čo som čítala som zároveň aj počula a tak sa mi zafixovalo veľa slov ktoré by som nerozumela kebyže ich nevidím napísané. 😁 Tiež by to chcelo zlepšiť ale niet času

andreatytler
31. júl 2020

Prve je slovna zasoba... musis vediet aspon 8 000-10 000 slov ale nielen vediet slova ale aj kedy a ako ich pouzit. Preto sa nauc slovo a k nemu 1-3 jednoduche frazy. Kazdy den sa nauc 10 novych slovicok a 15-20 fraz... ono tie slovicka sa ovela lahsie pamataju ak sa naucis celu vetu... Uplne jednodychy priklad "Give up - vzdat sa" Nauc sa frazu"Don't give up yet" Kup si velky frazeologicky slovnik a memoruj frazy z neho.

Zacni citat knihy v anglictine - hned teraz... aj ked budes rozumiet len kazdej druhej vete... to nevadi... nesnaz sa hladat vyznam slovicok... strata casu a aj tak mozno nepochopis kontext vety. Citanim som sa naucila vetnu skladbu... anglictina ma tie iste slova ako podstatne mena alebo slovesa a vediet ktore co kedy znamena sa da pochopit len tym ze sa s tym stretavas znovu a znovu. Vyber si knihu, ktoru poznas alebo ak ta nebavi citat tu istu knihu, vyber si zaner co mas velmi rad. Ak stale nerozumies o com to je, skus inu knihu. Je vela autorov ktory pisu jednoduchym jazykoma a vela co komplikovanym. Nenechaj sa odradit... citaj.

Necitaj noviny. Tie clany su pisane neskutocne komlikovanou anglictinou. Mam niekedy problemy ich pochopit aj po 15 rokoch zivota v kanade.

Neuc sa z piesni... vacsina z nich nedava zmysel. ani anglican nevie co tym chcel spevak povedat.. iba ta to odradi.

Stan sa clenom fora kde sa rozprava anglicky. Toto bolo pre mna najlepsie, lebo ani ucebnice ani knihy ta nenaucia hovorovu slangovu anglictinu. To jedine pri konverzacii s ludmi. Tiez ti to zlepsi pisonmy prejav. Tu si daj zalezat aby si kazde slovicko napisal spravne. skontroluj v slovniku ak treba. Nehanbi sa ze urobis chyby. Ak sa niekto cuduje tvojej anglictine, vysvetli to clenom fora a urcite to pochopia a aj poradia.

Pocuvanie je najvacsi problem lebo nemas take moznosti trenovat ako hovorenie alebo pisanie. Ale poviem ti ze po roku ucenia sa slovicok kazdy den, citania a debatovania na fore som isla do kina a zrazu som rozumela ovela viac. Je to preto lebo oni pouzivaju tie iste frazy, ktore si sa naucil so slovickami. Raz ked tu frazu poznas, budes ju pocut. Tiez je velky rozdiel v tom kto rozprava. Su ludia ktorym krasne vsetko rozumiet a su taky co si len somru alebo prehltavaju slova. Pred rokom sme pozerali s manzelom (native english speaker) film True Grit... tu novu verziu... Manzel mi musel "prelozit" uple vsetko so Jeff Bridges povedal v tom filme... uple vsetko.. tak strasne si somral popod fuzy. Pocuvaj radio (aj ked tam rozpravaju dost rychlo). Su knihy, ktore niekto cita a nahra a ty ich mozes pocuvat... neviem si spomenut ako sa to vola.
Toto pomohlo mne. Vela stastia.

ivangeline
31. júl 2020

Haha, môj najväčší problém je komunikácia, hovoriť a nie počúvať. Myslím, že the best je aj napr cez Skype rozprávať s native speakerom. Ak teda nemá nejaký úžasný prízvuk. 😩😀 Nič nie je nad skutočnú konverzáciu a život v cudzej krajine, aj keby len cez leto... Aspoň za mňa. Kurzy mi dali gramatiku a slová a strach začať hovoriť, keď to neviem perfektne... Život v UK mi dal prax. Realitu rôznych prízvukov a nedokonalosti angličtiny.

andreatytler
31. júl 2020

@ivangeline Prid do kanady. Ja som sa tiez bala rozpravat kedze som to nevedela perfektne ale velmi skoro som zistila ze je tu cela kopa ludi co to vedia este horsie a tak som sa velmi rychlo rozhovorila.
Este stale to nie je perfektne... asi nikdy nebudem vediet anglicky tak ako anglicania... hold niekto nema talent na jazyky.