Anglický jazyk pomocou seriálov

7. jan 2024

Dobrý večer, prosím ako sa efektívne učiť anglický jazyk zo seriálov alebo filmov. Už týždeň sledujem seriály v Anglickom jazyku a 90% textu nerozumiem takže si prekladám celé vety do zošita ale preložiť 40 minútovú epizódu zaberie veľmi veľa času. A tých epizód je asi 50.

Robím to správne? Čo Vám pomohlo, alebo aký je správny postup?

zic
7. jan 2024

Tak za prve si najdi zo zaciatku lahke serialy (priklad... Priatelia maju super lahku anglictinu "zo zivota"... Big Bang Theory je brutal - same vedecke vyrazy)...
Za dalsie si stiahni "scripts" k tym serialom (alebo zapni original anglicke titulky)... ak budes mat scripts, tak si mozes prekladat po veceroch "po tom" ako to pozries... Zase nemusis vsetko rozumiet. Nechaj to plynut... vstrebat... pozri seriu, zapocuvaj sa... Snaz sa "rozumiet" slova (jednotlive vyrazy)...
A pozeraj to dokola 🙂 Ten diel... / seriu...

mamickalisticka
7. jan 2024

Je to dobrý spôsob, ale skôr by som si našla niekoho, s kým sa pozhováraš, možno v tvojom okolí, komu to ide lepšie a kto ťa navedie otázkami na odpoveď alebo tak..lebo ako prvé potrebuješ slovnú zásobu, aby si sa vedel odraziť.. najskôr by som šla základnými frázami.. pretože slovíčko môže mať vo fraze úplne iný význam.. najlepšie by bola jazyková škola na začiatok. Ak máš základy, tak su tie seriály dobrý spôsob, ale i tak potrebuješ vedieť komunikovať s druhou osobou

januska12323
7. jan 2024

Najprv pozeraj so sk/cz titulkami, potom prejdi na anglické a na koniec žiadne. Záleží koľko slovíčok poznáš teraz.

zuzuliatko18
7. jan 2024

Ja som kedysi pozerala dokola gilmorky, najskor s titulkami, ked som si zvykla.na ich rychlost reci, tak uz to islo AJ Bez. Ale najlepsie najst si na zaciatku nieco s nie velmi zlozitou anglictinou, aj priatelia boli fajn alebo How I met your mother. A teda ja som zvykla citat V anglictine, V citacke s vykladovym slovnikom, nemala som tam slovensky slovnik.

rebrambora
7. jan 2024

Ak nerozumies vobec, tak si pust jednu a tu istu cas viac x a to tak, ze napriklad serial po slovensky a anglicke titulky a potom naopak.

cosmic_origin
7. jan 2024

Mne najviac pomohlo porovnávanie textu piesní s prekladom + slovník.

sissy27
7. jan 2024

Zalezi, ci mas nejake zaklady anglictiny alebo rovno chces pozerat serialy… lebo kym nemas aku-taku slovnu zasobu a prehlad aspon o zakladnych casoch, tak tie serialy su vsetko len nie efektivne.
Za mna skus radsej citat, su aj dvojjazycne knihy, pisane v roznych urovniach obtiaznosti.

simsalabim
7. jan 2024

Ja by som zacala niecim kratkym a zo zivota. Take Peppa Pig 😅 je sice pre deti, ale podla mna super. Kopec kazdodennych situacii a za 10 minut. 40minut sa mi xo zaciatku zda vela.
Dalej je fajn serial, ktory uz poznas, so zapnutymi titulkami. Navrhovany Friends je tiez super.

dadka1997
7. jan 2024

Mne velmi pomahalo ked tam boli titulky ktorym som rozumela

yoxinka
7. jan 2024

Keď 90% nerozumieš, tak začni niečím, čo je JEDNODUCHÉ a kratšie, napríklad Peppa Pig. Tam je veľmi pekná angličtina. Je to rozprávka, ale milá a pochytíš kopec slovíčok a gramatiky. Niekto tu spomína Priateľov. Áno, je tam ľahká hovorová anglina, ale hovoria strašne rýchlo. Keď už, tak Priateľov s anglickými titulkami. Počuješ a zároveň vidíš, čo hovoria. Keď nemáš ŽIADNY základ jazyka, tak pozerať seriál a prekladať každú vetu je blbosť. Prestane ťa to o týždeň baviť a na celú anglinu sa vykašleš. Potrebuješ robiť veci trošku ťažsie ako je tvoja aktuálna úroveň, inak to nemá zmysel. Jazyk je dobre nechať na seba plynúť. Nemusíš všetko rozumieť, len to nasávaj. Pred pár rokmi som skúšala čítať Harryho Pottera anglicky. Bolo mi to hrozne ťažké, prekladala som si všetko. Po prvej kapitole som to vzdala. Potom som sa trošku gramatiky naučila, takú základnú, počúvala som si podcasty (Adept English), ktoré sú robené na učenie angliny počúvaním a majú prepisy, pozerala som Priateľov s anj titulkami, s deťmi všetky rozprávky som kukala po anglicky, nejaký online kurz som si spravila (Kubova English) a potom som sa zase pustila do toho Harryho Pottera. Momentálne končím tretí diel, nerozumiem všetko, ale všetko viem pochopiť z kontextu. Avšak porozumenie je o 80% lepšie ako keď som to skúsila prvýkrát.

adkaucianglictinu
7. jan 2024

Odporúčam skôr knižky, od najnižšej úrovne, npr. Penguin books. To, čo robíš ty, je veľmi frustrujúce, omrzí ťa to ... 🙂

autor
7. jan 2024
andreatytler
7. jan 2024

Nie, ak nerozumies 90% textu, tak to nie je spravny postup. Sice sa z toho na teba nieco nalepi ale velmi malo. Je to strata casu.
Kazdy jazyk ma urcite zlozky.
Vocabulary - slovna zasoba. To je uplny zaklad a bez toho bude kazde dalsi sposob ucenia velmi neefektivny. Musis vediet aspon 5000 slov. Kazdy den si vypis do slovnicka jednu stranku slovicok a nauc sa ich.
Listening - pocuvanie. Na toto je najlepsie to pozeranie serialov. Ver mi ze to bude obrovsky rozdiel ked sa najskor naucis tu slovnu zasobu. To akoby sa ti zrazu otvoria usi a budes to rozumiet. Na teraz prisposob "listening" urovni svojej slovnej zasoby. Predpokladam ze je niekde na urovni 4 rocneho dietata. Pozeraj rozpravky a naucne videa pre deti. Ked trenujes pocuvanie, rob iba pocuvanie. Nestracaj cas hladanim slovicok a uz vobec nie ich prepisovanim.
Reading - citanie. Citaj knihy v cudzom jazyku a zase sa sustred len na to citanie a nehladaj slovicka.
Speaking - hovorenie
Writting - pisanie
- na tieto dve potrebujes niekoho druheho. Ja som sa pridala do anglicky hovoriaceho internetoveho fora, kde sa bavili o filmoch co mam rada. Tam som trenovala reading and listening.

Gramatika je dobre sa naucit ale fakt je ze ani netreba. Miesto toho sa uc naspamat cele frazy - vety. Vtedy ani nemusis vediet preco sa pouzil urcity cas, ale budes presne vediet ake slova pouzit. Ak sa opytas menej vzdelaneho anglicana preco pouzil urcity cas, nebude ti vediet povedat. On len vie ze tak sa to tam hodi.
Napriklad taka casta otazka ked muz vyjde von z domu a pri navrate sa ho zena opyta: Kde si bol? Where have you been? Nepouzije: Where were you? Priemerny anglican ti nebude vediet vysvetlit preco pouzil prvu frazu. Proste je to spravna fraza na tu situaciu. A takto sa naucis spravne frazy na vsetky situacie v zivote a vobec nemusis vediet gramatiku. Ver mi je to ovela jednoduhsie ako si logicky zdovodnovat, ktory cas zvolit.
Kup si velky frazeologicky slovnik a vypis si kazdy den do zosita celu stranku fraz a nauc sa ich naspamet. Uvidis, ze naraz ich budes pocut vsade v serialoch a citat ich v knihach. Je to velmi efektivny sposob vyucby, lebo sa nim zaroven ucis slovicka aj vetnu skladbu aj gramatiku.

yoxinka
7. jan 2024

Tu máš najlepší slovník. Máš tam význam aj frázy a aj si môžeš slovo vypočuť v americkej a britskej angličtine. Pracuj s tým.
https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/defi...

autor
7. jan 2024

@andreatytler Super, veľmi dobrá rada. ďakujem

ivangeline
7. jan 2024

Titulky.

akvi
7. jan 2024

Ja som si dala záväzok, že sa každý deň naučím minimálne jedno anglické slovíčko. Nie je to veľa, ale lepšie, ako nič, veľké ciele v súvislosti s AJ som si už dávala a dlho som nevydržala 😅 A tiež pozerám seriály v AJ, najviac sa mi osvedčilo pozerať niečo, kde ide vždy o to isté, lebo sa opakujú výrazy. Napríklad tie rôzne "makeover" reality show. Rozprávky sú fajn, ale mňa napríklad brutálne nebavia 😅, tak ich nevydržím sledovať.

majkakvet
7. jan 2024

Je to super sposob. Jasom vela pocuvala bbc4 radio. Kazdy den v praci. To sa nalepi casom.

andreatytler
7. jan 2024

Ja som sa slovicka ucila zaroven s frazami.
Do slovnicka som si napisala nove slovicko a do zosita som si napisala 1-3 najpouzivanejsie frazy s tym slovickom. Takto sa ti aj slovicka ucia lahsie, lebo je lahsie sa naucit celu frazu ako len jedno slovo. A zaroven sa ucis rozne vyznamy toho isteho slova.
Napriklad slovo Difficult:
She had a difficult decision to make. (tazke/narocne rozhodnutie)... tu sa ucis aj dalsiu frazu a to: "Make decision - robit rozhodnutie.
My mom is very difficult - zlozita/komplikovana (povaha).

Ak toto vydrzis robit cely rok a nepolavis, budes vidiet o rok obrovsky rozdiel.

andreatytler
7. jan 2024

@ivangeline Titulky cloveku velmi pomozu porozumiet ze o co v tom filme ide, ale clovek pri nich trenuje citanie a nie pocuvanie. To pocuvanie je len podprahove ked sa sustredi na citanie tituliek a tym padom sa zlepsuje v citani, ale pocuvanie si trenuje len velmi malo.

andreatytler
7. jan 2024

@akvi Jedno slovicko denne je velmi malo. To by si sa musela ucit skoro 14 rokov aby si sa dostala na tych 5000 zakladnych slov. Taketo pomale ucenie cloveka skor frustruje, lebo nevidi ziadny pokrok. Nadriet sa zakladnu slovnu zasobu je makacka ale ked to clovek raz ma za sebou tak je lahke si to udrzat a staci tie zabavne cinnosti ako pozerat serialy, alebo citat knihy.

akvi
7. jan 2024

@andreatytler ja sa neucim zaklady, tie mám, len by som potrebovala udržať a rozšíriť slovnú zásobu. A ako vravím, vyššie ciele som si už dávala, ale to ma frustrovalo ešte viac. Takto si vravím, že aspoň niečo sa naučím a je naozaj ľahké naučiť sa denne jedno slovo. A je mi jasné, že dieru do sveta tým neurobím 😂😅 Ale aj niečo je lepšie, ako nič. A slovíčka si vyberám práve z tých seriálov, väčšinou sa opakujú a tak tie, ktoré nerozumiem, si pozriem a snažím sa na ne zamerať a som celá šťastná, ak ich počujem a pochopím význam vety. 😁

andreatytler
8. jan 2024

@akvi Tak na udrzanie slovnej zasoby a rozsirenie to staci. Nove slovicka sa clovek moze ucit cely zivot. Ja uz 19 rokov aktivne kazdy den rozpravam anglicky a napriek tomu doslova denne pridem na nove slovicko. alebo frazu. Zo zaciatku ma to aj frustrovalo ze kedy konecne sa uz naucim tu anglictinu, ale teraz uz ani nie. Budem cely zivot student. Nevadi.🙂

akvi
8. jan 2024

@andreatytler k tým frazam by som sa potrebovala dopracovať. Len to už je nad moje sily. Resp ani nie nad sily, ale moja motivácia je asi príliš slabá 🙈🤷

guiseppinka
8. jan 2024

Ja ti odporucim jazykovy mentoring. Mega premakany system a ak dodrzis vsetky odporucane rady, tak za urcity cas mas anglictinu perfektnu...

andrea_ff
9. jan 2024

A kde si prosím púšťate seriál napríklad FRIENDS? Sú voľne dostupné jednotlivé celé časti na nete a dá sa zapnúť titulky? Mne by to veľmi pomohlo 🙏 ak máte link?