Aký smer začať študovať v 50tke?

11. dec 2024

Ahojte, bude to zniet asi divne, ale som totalne otravena a mozno aj vyhorena.
Mam strednu skolu s maturitou ekonomickeho smeru, prax v administrative, ako fakturantka, junior uctovnicka. Mna to uz ale nebavi, mam uz k tej praci a papierom totalnu nechut, hnus, odpor. Az sem to zaslo ☹ Pohravam sa s myslienkou zacat studovat, doplnit si vzdelanie a ist uplne inym smerom. Dlhsi cas som rozmyslala nad strednou zdravotkou, bavilo by ma to, ale na to som uz asi stara ☹ Lakalo by ma skusit ist externe na VS, ale aj tam budem ako babka medzi mladymi ☹ Stalo sa toto niekomu, isli ste studovat nieco uplne nove v tomto veku? Niekedy si uz hovorim, ze si pojdem sadnut do pokladne do Lidla ☹

lucka_ke
11. dec 2024

napíš mi IP, presne toto som riešila pred 2 rokmi

pieksamaki
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
deti95060810
11. dec 2024

študovať je potrebné celý život, ale v 50tke ísť na vš úplne iného smeru je asi aj neskoro. možno tak ešte v 40tke by sa ti oplatilo....
ale ak chceš tak zdravotná škola - tam by si našla uplatnenie rýchlo, popr. opatrovateľka v DSS. pozri aj pedagogickú školu ...
inak zdravotná má aj iné zamerania ako len sestrička - pozri odbory masér, laborantka, výživa apod. popozeraj viacej škôl, nie na každej škole je napr. odbor výživa, laborant....

luccija
11. dec 2024

Už by som nešla študovať, ale spravila si kurz pedikúra, kozmetika a robiť na seba.Vystudujes a budeš sestrička na ambulancii bavilo by ťa to práca s ľuďmi...alebo pedadogika choroby, deti...zdravotníctvo a pedadogika najviac vyhoreni ľudia🙂a nízky plat spravila by som si kurz strihania psov úplne nového iné, keď už zmenu

sella38
11. dec 2024

Ja by som uz v 50tke nesla na VS.
Je ine, ak si robis nejaku univerzitu tretieho veku.... Popr. dorabas napr. aprobaciu - 2 roky. Ale stravit original 5 rokov na VS, prejst si v tomto veku seminarnymi pracami, skuskami, diplomovkou a statnicami... nedala by som sa na to. Ale kazdy sa citi na nieco ine.

autor
11. dec 2024

Ach, no asi to teda necham tak a dobojujem s tym co mam 😔

aurelia2000
11. dec 2024

Ja by som išla na tvojom mieste študovať, keď len Bc. Nebudeš tam stará a rozhodne nie hlúpa, lebo z tvojho ročníka vraj na strednú ekonomickú chodili vtedy vyznamenaní žiaci.

marianarem
11. dec 2024

Ale nenechaj sa znechutit, ked ta to laka. Moja suseda studovala socialnu pracu zaroven so svojim synom. Tiez uz predtym posobila tak vyhorene, chodila sa stazovat, ze trieskam dverami, casto ju bolela hlava...A potom som ju zacala vidat vysmiatu, vitalnu, tak som ju pochvalila a hovorila, ze studuje. Podla mna super. Neviem uz ale, ako sa dalej uplatnila, odstahovala som sa.
Kamarat necely rok pred 50kou dokoncil dialkovo specialnu pedagogiku, tam ale neslo o 5rocne studium, ale kratsie. Bol tam najstarsi, ale zapadol, v podstate organizoval kruzok a je rad, ze sa na to dal. Tiez sa zo zaciatku akoby za to hanbil, ale ja som mala radost, lebo tiez uz bol predtym taky depresivny a toto ho celkom vzpruzilo.
Realne mas pred sebou este 20 rokov do dochodku a skoda byt 20 rokov vyhorena a neznasat svoju robotu.

priscilla07
12. dec 2024

Určite niečo skús, porozmýšľaj čo Ťa baví. Ja som toto malá v 40 tke. Šla som na teológiu. Síce som nedokončila, ale veľmi zaujímavá skúsenosť.

priscilla07
12. dec 2024

A mala som 62 ročného spolužiaka. On úspešne dokončil. Ostatní malí 19-20 rokov.

kacena4
12. dec 2024

nebudeš babka medzi mladými neboj sa ja budem mať tiež 50 a teraz študujem vysokú školu externe a sme tam super kolektív

cafelatte
12. dec 2024

Mamina si spravila v 50tke opatrovateľský plus jazyk, už je 13 rokov spoko v zahraničí.

aandrea9
12. dec 2024

Babku medzi mladými nerieš. Ale pozri sa na to reálne. Dnes chce každý človeka s praxou. A hladat nové zamestnanie vo veku 54-55 nie je med lízať. Žiaľ je to tak. A pokladna lidl? Znama to skusila. Vecna buzeracia, ci tovar blokujes dostatocne rychlo, ci namatkovo kontrolujes obsah krabicky od zubnej pasty a tak. Skor by som povedala, ze si vyhorela. Po toľkých rokoch to možné je.

bvln
12. dec 2024

Mám spolužiačku na externom štúdiu a bude mať 60 rokov😉 nikdy nie je neskoro

autor
12. dec 2024

@lucka_ke A kolko rokov si mala?

autor
12. dec 2024

@aandrea9 Ano, mas uplnu pravdu, tiez sa tohoto bojim, ze hladat novu pracu s nulovou praxou v tomto veku bude nerealne 😔

autor
12. dec 2024

@aandrea9 A s tym Lidlom som pocula tiez podobne hororove historky 😖

autor
12. dec 2024

@aurelia2000 Keby som sa dala na VS, tak urcite len po Bc

lucka_ke
12. dec 2024

napíšem ti do správy, nechcem takto rozoberať svoj vek a súkromie

melanta
12. dec 2024

Píšeš, že ťa láka zdravotná. Tak to skús. Prečo nie? A kľudne aj VŠ. Máš 50, nie 70. Ja kandidátov 50+ oslovujem úplne v pohode. Mala som dokonca kandidáta, ktorý mal mesiac pred 60, bol úplne skvelý, klient sa veľmi divil, ako prvé povedal nie, že nechce ho vidieť, ale keď som s ním prišla na pohovor, že tohto kandidáta som vybrala ako jediného, tak boli nadšení a aj ho prijali a pracuje tam už druhý rok.
Áno, ak by si chcela byť lekár či právnik, tak na to už je neskoro. Ale je množstvo odborov, kde sa vieš uplatniť aj v tvojom veku. Napríklad pedagogický smer - učiť na ZŠ či SŠ. Alebo niečo blízke tvojej praxi, vďaka čomu sa ale odrazíš iným smerom v danom segmente. Či spomínaná praktická alebo zdravotná sestra.

S tvojou praxou ale určite nerieš ísť robiť do Lidla. Prečo? To je škoda. Rieš, čo by ťa bavilo - a choď do toho. Vek je prekážka pre 2 skupiny ľudí - pre mladých, ktorí by staršiu generáciu rovno pochovali a ktorí si neuvedomujú, že aj oni budú mať raz 50 a budú chcieť mať tiež možnosti. A potom je to prekážka pre starších, ktorí ale nemajú odvahu robiť zmeny, tak sa vyhovárajú na vek. Vek nie je vo väčšine prípadov prekážkou.

rheia27
12. dec 2024

urcite ano, ja mam 45 a podavam si prihlasku na druhu VS, nikdy nie je neskoro

76california
12. dec 2024

ja mam vo svojom okoli priklad: je v poslednom rocniku mediciny, denne studium v anglickom jazyku a oslavila nedavno 50tku, vyzera, ze bude koncit s cervenym diplomom, takze pocuvaj svoje srdce, nie rozum 😉

hiro
12. dec 2024

Ja raz ked budem stary a vyhoreny tak budem vyrabat tanieriky, vazy, pohariky z hliny 🙂
A mozno aj sochy :D

zlotka
12. dec 2024

Nie je na Tom nič divné,keď sa na to cítiš ,tak sa na to daj. Na tiež premýšľam nad niečím podobným a tiež mám pred 50tkou. Tak smelo do toho.

karolinakr
12. dec 2024

čo blazniš?? a čo ked sa dožiješ 85 rokov, maš 35 rokov pred sebou a zas si budeš hlavu buchat, že prečo si nešla na školu? a dôchodokv 65, si ochotna fakturovat este 25 rokov ???
ja vek neberiem v uvahu, kde iní končia, treba začínat a nevzdavať sa svojich snov

karolinakr
12. dec 2024

oprava - fakturovať 15 rokov !

valentinkas
12. dec 2024

Ja študujem rozširujúce štúdium špeciálnej pedagogiky, mám 42 a polovica ľudí je starších do mňa. Sú tam aj ľudia pár rokov pred dôchodkom.

heln
12. dec 2024

ale figu stara, ak ta to taha na vysku tak chod, v 50tke bezne idu ludia na vs a maju akurat mindraky kvoli veku, aj moji svokrovci v tomto veku studovali.
najdi si smer ktory by ta zaujal, bavil a smelo do toho.

monikazs
12. dec 2024

nenechaj sa odradit. Ak mas chut a energiu, studuj.

lion777
12. dec 2024

Opatrovateľský si vyskrti, alebo tento smer. Je to veľmi ťažká práca, mnohokrát na fyzičku, plus musíš makať aj psychicky. Postihnutí ľudia sú na rôznych úrovniach ( fyzicky aj mentálne). Ak by si sa dostala do zariadenia, to je o hubu. Ak by si bola v rodine, záleží čo. Ale starať sa o leziaka, muža či ženu, je nesmierne ťažké. Odíde ti chrbát , to je pre mladších a skôr chlapov, nie pre ženy. Aj keď situácia je taká, že to robia zväčša ženy , plus je to minimálne ohodnotené. To sa musí s tým človek narodiť, aby to vedel a robil ako poslanie. Plus práca s ľuďmi. Tieto povolania, sú tiež na vyhorenie.