Aký odbor si vybrať?

asmnva
13. apr 2023

Dobrý večer, chcela by som poprosiť o radu, resp. o skúsenosť. Som v predmaturitnom ročníku a pomaly si musím vybrať vysokú školu. Určite viem, že sa chcem pohybovať v prírodovedeckom/medicínskom prostredí ( či už chémia, biologia alebo oboje). Obidva predmety ma veľmi zaujímajú a idú mi, no mám problém s výberom správneho odboru, čo sa týka aj uplatnenia po vysokej škole. Mám záujem o viacero odborov ako je zubné lekárstvo, farmacia, genove inžinierstvo, biologia a biotechnologie… Láka ma však viacej práca v laboratóriu spojená s výskumom pre rozvoj našej spoločnosti, no oplatí sa študovať takýto odbor?
Za odpovede vopred ďakujem

laura07
13. apr 2023

@asmnva ahoj, mám dvoch kamarátov - dvojičky 🙂 obaja skončili medicínu s červeným diplomom ale su v labaku. A tam sa síce realizovali, no hrozne nadavali na plat.

Ja som v tomto úplne mimo, nie som v tomto odbore. Len taký poznatok čo mám.

Drzim palce ✊

sim_icek
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
rebrambora
13. apr 2023

Nauc sa jazyk a chod pracovat po skole do inej krajiny.

lelelienka
13. apr 2023

Ak ta laka vyskum a chces sa tomu naozaj venovat, vobec by som sa nebala takeho studia v odboroch ako napr. biotechnologie, biochemia, biomedicinska fyzika a pod., urcite mas prehlad. Dobrych vedcov vzdy potrebujeme a vyskumny potencial je tam takmer nekonecny 😉 Tieto odbory su teraz celkom popularne podla mna, tak je mozne mat aj rozne zaujimave granty uz na skole. Ak nezostanes vyslovene na skole alebo v savke a pod., urcite ani platovo nebudes na tom zle. Ak mas taku ambiciu a budes dobra, pokojne sa dostanes este pocas studia aj do zahranicia a tam uz aj vybavenie je trosku o inom. Drzim palce pri vybere 😉

laura07
13. apr 2023

@rebrambora paradoxne, títo dvaja boli hlavy na všetko, len nie na jazyky. Boli v UK. V sklade robili 🙈 take mrhanie talentom. Samozrejme, ak ma autorka nato, že by vedela medicínu v angličtine, je to brutálny bonus. Ale oni sa tam “nenašli”.

gemerka17
13. apr 2023

Nas trh práce je malý aby riešil vedu a výskum. Preto časť absolventov si nenajde ani pracu v odbore. Dobrých flekov je ako šafranu. Niektorí absolventi idú do zahraničia a uplatnia sa tam. S farmaciou aj zubarinov budeš mat lepšie uplatnenie. Ak ťa bavia labaky tak kľudne studuj, len treba byť potom pripravení, že o dobre miesto bude boj a nebude ľahké ho vôbec najist.

bluka2
13. apr 2023

Chod hocičo z toho študovať do zahraničia. Tam v tých labakoch aj niečo majú. Fakt markantny rozdiel bolo študovať chémiu na Prif UK a na Uni Wien. Ak to mám zhrnúť do jednej vety, to prvé bola strata času, sorry.

ivangeline
14. apr 2023

No ak chces vyskum,ina krajina za lepsie peniaze...ako pisu. Takze plus jazyk. xD Inac skus porozmyslat aj aky si typ cloveka. Pomoze sa rozhodnut. No aj v konkr obore sa da ist smerom dnu/vyskum a aj von k ludom..

asmnva
autor
14. apr 2023

@laura07 ďakujem veľmi pekne 🙂

asmnva
autor
14. apr 2023

@rebrambora študujem na bilingvalnom gymnáziu, čiže jazyk viem a nemam po doštudovaní ostať na Slovensku ,no náklady na studium v zahraničí sú neporovnateľne vysoké.

asmnva
autor
14. apr 2023

@lelelienka ďakujem veľmi pekne za radu

asmnva
autor
14. apr 2023

@laura07 cez leto si mám v pláne robiť certifikát z anj na úrovni C1 a momentálne študujem v angličtine, čiže to by bola iba výhoda. Ďakujem za odpoveď.

asmnva
autor
14. apr 2023

@ivangeline oplatí sa podľa Vás ísť študovať aspoň do Čiech? Chcela by som ísť na VŠCHT v Prahe.

kvetinka75
14. apr 2023

dcéra študuje biologiu, jej kamarátka biochémiu - zhodli sa na tom, že ešte sa zdokonaliť v AJ a pôjdu do zahraničia. Oplatiť sa určite oplatí, výskumy sú všade po svete. Len u nás to pokrivkáva. Nájsť dobrý flek je problém. Miest je málo. Kolegynina dcéra a kamarátkin syn majú farmáciu už vyštudovanú. Pracujú v Čechách. Už počas štúdia mali ponuky. Teraz si môžu vyberať. Platy vysoké. Sú spokojní.
Študovali buď v Bratislave alebo v Brne.

asmnva
autor
14. apr 2023

@kvetinka75 ďakujem veľmi pekne, určite to zoberiem do úvahy pri rozhodovaní.

ivangeline
14. apr 2023

@asmnva Preco nie. Aj tam to uz je lepsie. Moja krsna tiez s tym mala problem,ked vystudovala medicinu. Sla do BA. Potom Ciech. Potom Nemecka. Uz ma vlastnu ambulanciu.

asmnva
autor
14. apr 2023

@ivangeline ďakujem 🙂

rebrambora
14. apr 2023

@asmnva ved preto. Vystuduj na Slovensku alebo v Cesku a po skole chod dalej. Alebo si daj rok, dva pauzu, nasetri a chod do zahranicia.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
rebrambora
17. apr 2023

@sheila121 mladi idu prec, lebo to tu tak vyzera. Vystudovat napriklad taketo ťažké odbory ako pise slecna a potom obracat kazde Euro?
Kazdy ma standart a predstavu inde. Radim z vlastnych skusenosti a maximalnej spokojnosti - preto posielam prec. Kazdy ma pravo ostat alebo odcestovat. Ked je niekomu dobre na SR nech ostane. Ked nie nech ide prec. Kazdeho osobna vec.

oblecenie99
17. apr 2023

@rebrambora ja všetkému rozumiem, síce nepoznám lekára, ktorý by obracal každé euro, ale chápem.. len mne to tiež bije do očí, studuj tu 6 rokov (zadarmo, lebo v zahraničí je to drahe) a potom choď do zahraničia.. nech ide, aj na to má, len zase... Mne nepríde kóšer využiť možnosti, ktoré tu máme a to štúdium prakticky zadarmo s vedomím, že tu teda určite neostanem...

sussana29
17. apr 2023

@asmnva ja som skončila genetiku na PrifUk. Pracujem v diagnostickom laboratóriu, ale takych miest nie je veľa. Tam musíš počítať s tým, že po skončení školy si budeš musieť urobiť ešte špecializačné štúdium aby si mala dobrý plat a také PhD. ti s platom nepohne. Veľa mojich spolužiakov išlo študovať PhD. do Čiech. Niektorí zostali na PrifUk a potom šli na PostDoc do zahraničia (Nemecko, Švajčiarsko, Spojené arabské emiráty...). U nás to s tou vedou nie je bohviečo. Dobré granty dostanú väčšinou len vyvolení.

asmnva
autor
14. jún 2023

@sussana29 čiže myslite si, že po vyštudovaní genetiky aj tu na Slovensku mám šancu sa dobre uplatniť niekde v zahraničí?