Ahojte, môžete mi napísať svoj pohľad?
Mám 38, chcem ísť študovať na VŠ právo. Nechcem byť advokát (keby priamo v odbore, tak firemný právnik a pod..........) Deti máme veľké. Jeden končí teraz Mgr, dcéra prváčka na VŠ.
SŠ mám ekonomického smeru, no nikdy som to nerobila, ekonomiku a všetko matematické neznášam, to už by som šla radšej do Tesca tovar vykladať.
Pracujem vo firme kde je ľahká práca (výroba) mám zmennosť, ktorá mi vyhovuje, kľud, plat priemerný na naše mesto, kde bývam, keď potrebujem mám voľno..... (No dávam jej pár rokov, keď vidím ako to tu funguje.....) No nie, že by som sa bála o prácu...pracujem celý život a robotu by som si vždy našla. Ale dlhé roky rozmýšľam nad tým právom. Je to oblasť, ktorá má zaujíma......
No väčšinou (až na minimum výnimiek) sa stretávam s názormi načo, veď máš prácu..máš veľa rokov.... Čo ti preskočilo....
Školné je suma, že neumreme od hladu, ale teda vedela by som ich použiť aj inak. A teda vždy som robila veci nejak tak automaticky, prispôsobila som sa aktuálnej, finančnej...situácii..
Je podľa vás naozaj blbosť ísť v takom veku študovať (a dať za to toľko €), keď to nutne nepotrebujem? 🤔
Nie prečo.Aj môj otec študoval druhú VŠ vo vyššom veku než máš ty.
Človek nikdy nevie či to nevyužije.
@marianarem To je mužov syn 🙂 a ďakujem 🙂
Každý si sám vyberá svoje koníčky. Niekto chodí cvičiť, niekto na pivo, niekto do prírody, niekto do kina... a niekto sa vzdeláva a rozvíja. Choď do toho. Bude to zaujímavá skúsenosť a možno aj motivácia (nielen) pre deti.
chces aj robit pravo?
VS urcite odporucam. To pravo by som odporucila zvazit, ak nechces posobit v pravnickej profesii . Je to len vela memorovania a nic realne prakticke do zivota. To prave "ucenie sa" este len zacina pocas praxe...
Autorka, ja sa ta spytam takto - zaujimala si sa niekedy o to, ako realne studium prava vyzera? Myslim, ci aspon tak zbezne ovladas, ake predmety sa tam vyucuju a co obnasaju? Ak nie, odporucam si nastudovat na stranke akejkolvek pravnickej fakulty, nasledne si pozri povinnu literaturu k danemu predmetu (idealne prvy rocnik - napr. Rimske pravo,…), pozicaj knihy niekde v kniznici a zacni si z nich citat.. alebo mozno najdes niekde na nete aj nejake prednasky. Pocas covidu a distancnej vyucby sa nahravali na net a niektore su aj na youtube (neviem, ci este stale..)… a ak si aj po tom povies, ze by ta to zaujimalo a mas studijne predpoklady, tak skus. Pisem ti taku radu len preto, ze v okoli som mala ludi, ktori sli na pravo, lebo si mysleli, ze budu od zaciatku preberat uz rovno napr. trestne pravo a ake to bude super zaujimave vediet, kedy ma ake pravo a na co… nuz, realita ich nepekne prekvapila a po prvom semestri skoncili.
@aeruginosa este k tomuto pridam, ze by som skusila najst realneho pravnika, ktory by ti napisal, co obnasa jeho pracovny den. tiez mi pravo pripadalo zabavne a zaujimave, ale teda mam pravnika aj v rodine aj medzi kamosmi dvoch-troch (jeden robi aj nieco ine) a je to uplne ine, ako si to clovek predstavuje, ked do toho nevidi.
@aeruginosa tak tak. A Riman bol este to najzaujimavejsie z 1.rocnika na UK...
@autorka, my sa na prave neucime len co nas bavi, 1.rocnik sama historia a az cca 3 rocnik (spravne pravo) a 4-5 boli oblasti prava: trest, obcan, obchod, ustavne, financne alebo uz co si navolis.
Chces byt firemna pravnicka... vies co to obnasa? Bolo by fajn sa s par stretnut a hodit otvorenu rec.
Inak samozrejme, chod do toho ak po tom tuzis.
k pravu sa vyjadrovat nebudem, to si musis v hlave utriast sama. Ale teda ja som sa po 40tke dala na uplnu zmenu kariery a pracovneho zivota a zacalo sa to podanim prihlasky na vysku. Ved my budeme robit minimalne do 65 - mam pred sebou teda este 20 rokov pracovneho zivota.... a to mi stalo za tu zmenu ;)
@kaktusik007 smiem vediet, co si si vybrala? 🙂
@stanka_k moja mamka šla v 38 študovať pedagogiku. Po 2 rokoch ho úspešne ukončila a našla si prácu v MŠ, po ktorej túžila od mala.
Už cez 10 rokov je obľúbenou učiteľkou v MŠ. Škola jej zmenila celý život, v 40tke sa naučila aj lyžovať a plávať.
Takže smelo do toho ;)
Na pravo je Strasne tazke sa dostat Musis byt chodiaca encyclopedia. Skusit to urcite Skus ale vyskusaj aj iny odbor aby si nebola sklamana ak ta nezoberu. Vek ale vobec neries
@deedol specialnu pedagogiku
@kaktusik007 to je super ❤️❤️
@trema advokátku nie, viem čo obnáša ďalšie vzdelávanie, prax, skúšky...po škole. Na to mám ozaj veľa rokov a keby aj menej, ani by som nechcela 100% času venovať práci. Mala som iné priority..
Možno niečo niekde z právnej oblasti, možno iné pozície, možno kde by som niečo zo štúdia aj využila... Uvidím kde budem o 3,5 rokov.. a už budem rozmýšľať podľa aktuálnej situácie
@aeruginosa áno, viem aké sú predmety, ďakujem a tiež som čítala nejaké diskusie, že sa ľudia dosť na tom popálili. Sú to odvetvia, ktoré ma zaujímajú. Preto som si vybrala práve to 🙂
@aliaray1 predmety viem aké sú, preto som si to zvolila. Firemný právnik to je napísané na vysvetlenie, aby z toho nevyplynulo, že chcem byť advokát.... Vyslovene to nie je môj cieľ, striktne sa toho nedržím, no keby som mala možnosť sa povyprávať s človek, čo to študoval aj robí, využijem ju.
Ja som mala na vs spolužiaka,ktorý mal v 1.roc 45 rokov, študijné to z nás dotiahol najvyššie, urobil si aj PhDr, aj PhD...vek naozaj nie je prekážkou🙂
Ďakujem vám žienky, mám nad čím uvažovať.
Aj chcem aj neviem. Doteraz som vždy riešila iba všetko okolo detí a svoje záujmy som dala do popredia rok dozadu. Len neviem s tým pracovať a príde mi to zvláštne 🙈
Zvážim plusy, mínusy...podumám, či je to pre mňa až tak dôležité, že do toho pôjdem. Aj keď som veeeľmi tomu naklonená 🙂🙂
Tak ja k tomu este teda doplnim (mam advokatske skusky). Vystudovat pravo nie je naozaj tazke. Cele studium bolo vylucne o memorovani, nic prakticke ako napr. pisanie roznych typov podani sme nerobili a ani ziadna praca s pripadmi sa nekonala a ak, tak len minimalne. Clovek skoncil VS a "nic nevedel". Po skole nastalo to prave ucenie, a to jednak prakticke veci a potom to najdolezitejsie - "pochopit naucenu teoriu" - bolo potrebne citat vela komentarov ...
@stanka_k Naozaj mas 38 a syna, ktory uz konci vysoku? Nie je tam chyba?
Kazdopadne neskoro podla mna nie je ani vo vyssom veku, moja byvala suseda studovala tiez az ked uz mala velkeho syna, boli spoluziaci 🙂 Kamarat okolo 40ky promoval na medicine. Este mas pred sebou dost rokov, preco nerobit nieco, co ta zaujima.