Aký kurz programovania pre deti si vybrať?

monika75418
23. mar 2024

Ahojte,

mám školáka v 4. ročníku na ZŠ a rozhodli sme sa, že ho prihlásime na nejaký kurz programovania.

Často hrá počítačové hry a sám ma o informatiku záujem a baví ho. Potrebujeme kurz, ktorý by bol online a s inštruktorom.

Našla som, že takéto kurzy robia Programko a Kurzpredeti .sk

Na obe som čítala dobré recenzie ale druhé je teda o niečo lacnejšie.

Máte niektorá s nejakým kurzom skúsenosť, prípadne ktorý by ste odporúčili?

Ďakujem.

egonsk
23. mar 2024

@monika75418 programatori sa nedozivaju vysokeho veku, to mu naozaj chces dopriat? 😉 ... myslis, ze hardwarove zalezitosti by ho nezaujimali? Mozno nejake IoT pripadne skusit, kde moze aj nieco s elektronikou tvorit a ak ho bude tahat k programovaniu, tak tym smerom sa aj sam rozbehne...

monika75418
autor
23. mar 2024

@egonsk Ja sa veľmi týmto veciam nerozumiem ale bavia ho hry a rozprával nám, žeby si chcel vytvoriť aj svoju vlastnú a príde mi to ako aj fajn investícia do budúcna, keďže tá sféra IT je slušne zaplatená.

maranco
23. mar 2024

@egonsk myslíš kúpiť mu nejakú sadu s Arduinom, návody a videá sú na nete tak nech sa učí, skúša a tvorí?

guudy
23. mar 2024

@monika75418 sice nie online, ale o to prinosnejsie. Skus sa poinformovat, ci nemate v skole/meste organizovany kruzok Lego Mindstorms. To by ho mohlo bavit, da sa ist timovo aj na sutaz FLL.

egonsk
23. mar 2024

@maranco To nie je zly napad, rozhodne ho to moze inspirovat do viacer oblasti a potom sa prejavi, ku comu ho to tiahne. Ale pokial mamicka, alebo otecko sa nepohybuju v takejto oblasti (t.j. nie su na elektroniku, elektriku, software, atd..) tak by mu mozno pomohol taky zaujmovy kruzok. Lebo ciste programovanie hlavne v zaciatku moze byt kontraproduktivne, pokial ho to sameho netaha uz aj sa to skusat naucit.

egonsk
23. mar 2024

@monika75418 nepozeraj na jeho hobby cez peniaze do buducnosti, lebo to je cesta do zahuby. Ked ho to bude zaujimat a tesit, bude mat z toho realne hobby, sam sa tym smerom posunie a bude v tom mozno aj pracovat. Ja som par rokov programoval, ano prijem z toho bol pekny, ale keby som nebol skoncil, mozno som uz pod kubikom zeminy.. moj spoluziak detto, on to robil o par rokov dlhsie a teraz ma zdravotnych tazkosti raz tolko co ja a iked mu to zostalo konickom (ako aj mne), tak sa venuje uz pracovne uplne niecomu inemu a programovanie spojil vyrazne viac s elektronikou (ktoru sme obaja povodne studovali).
Ak je clovek sikovny v niektorej oblasti (a ma to aj ako hobby), tak si dokaze paradne zarobit vzdy. Sikovny murar, omietac, alebo obkladac si vie zarobit mesacne aj viac ako ten programator a ma aj pohyb a nie ze denne 12hodin sedenia s pretazovanim mozgu ;)

guudy
23. mar 2024

@monika75418 nie vsetci programatori sedia za pc 12 hod denne a skoncia tak ako pise egonsk. Klud, ak to syna bude zaujimat, tak sa kludne moze normalne zivit programovanim 🙂

Moj muz robi uz 25 r v IT, uz manazersku poziciu, ale asi 15 r programoval…

veklipo
23. mar 2024

Tiež robím v IT a moje deti nebudú chodiť na žiadny taký krúžok. Fakt to netreba, som vyštudovana učiteľka MS a slovenčina-nemčina, programovať som sa naučila sama vo voľnom čase. Ak ma niekto zaujem o techniku, cestu k nej si nájdu. Nech maju deti radšej niečo tvorivé alebo pohybové. IT je teraz in, o 20r vela IT pozícii zanikne kvoli umelej inteligencii.

taisu
23. mar 2024

radsej v takom veku ho daj na robototechniku a matematiku, a nech si
skusi nainstalovat Scratch ak ma zaujem programmovat

guudy
23. mar 2024

@veklipo no, nie je programator ako programator ;)
Na vyssiu poziciu sa nedostanes, ak nemas prislusne vzdelanie.

lucka_ke
23. mar 2024

tiež odporúčam krúžok Lego Mindstorms, deti si skladajú z LEGO niečo, k čomu si potom pripoja programovateľnú jednotku, urobia programček a rozpohybujú to... pozri https://www.fll.sk/main/galerie/videogaleria naše deti chodili aj na súťaže, okrem Fist Lego League sú aj iné

monika75418
autor
23. mar 2024

Ďakujem za odporúčania a pýtala som sa syna či ho niečo zaujalo no je skôr introvertnejší a určite to chce online formou a viac ho zaujíma akoby si mohol vytvárať počítačové hry než robotické a technické mechanizmy.

veklipo
23. mar 2024

@guudy blbost. Práve ja som toho dôkazom. Po 15r v IT som vyššie ako kolegovia z FEI. Škola je len 50% úspechu.

guudy
23. mar 2024

@veklipo heh, zjavne si kazda predstavujeme pod uspesnym programatorom nieco ine ;)
A nie, nie je to blbost…vzdelanie nie je blbost. Vzdelanie nepotrebuje dokladac tovaru…🙄

brnkatko
23. mar 2024

Syn,sice ma 11, chodi online www.hemisfera.sk
Ma druhy kurz, programuje zatial iba v scratchi,teraz je na pokrocilom kurze. Potom bude asi v robloxe uz, co je 3D.
Nie je to len o programovani-no celkovo animacia,design, hudba...

veklipo
23. mar 2024

@guudy vzdelanie určite nie je blbosť. To netvrdím, mam 2 VŠ. Akurát ani jednu technickú. Táto debata nie je o vzdelaní ale o krúžkoch programovania. A som presvedčená, ze deti ich nepotrebujú.

monika75418
autor
23. mar 2024

Zatiaľ sme sa rozhodli pre Kurzpredeti .sk a Scratch, cenovo to vychádza najlepšie tak dúfam, že sa mu to bude páčiť.

andreasktn
25. máj 2024

Nášho syna sme dali na individuálne hodiny na www.itpn.sk
Pracujú v Scratchi a potom prejde na Python. Výhoda je že kurz je ušitý priamo na dieťa takže sme spokojní.

mzuzana
16. aug 2024