Akú vysokú školu si vybrať?

21. aug 2023

Ahojte,
v septembri nastupujem do tretieho ročníka na gymnáziu ale stále nemám jasno v tom, čo chcem ďalej študovať. Mojím snom bývala vždy medicína, keďže ma baví biológia (chémia mi robí menší problém) , ale čím som starší si uvedomujem, že to asi nebude úplne pre mňa - nie je jednoduché sa tam dostať vzhľadom na to, že je extrémne veľká konkurencia;veľmi komplikované a dlhé štúdium. Postupne sa začínam viac prikláňať k smeru IT, lebo ma zaujímajú technológie, ale tam mi zase celkom robí problém programovanie. Čo sa týka známok, tak v prvom ročníku boli samé jednotky okrem dvojky z chémie (1.polrok) a matiky (1. aj 2. polrok), v druhom rocniku opäť dvojka z chemie (2. polrok) a matiky (1. polrok) . Ako som spomínal jediné, čo ma vyslovene baví je biológia a teoretická informatika. Vôbec nemám v láske humanitné predmety. Viem, že už je najvyšší čas sa rozhodnúť, ale fakt neviem, čo si vybrať a na čo sa teda sústrediť. Samozrejme, som otvorený aj iným oblastiam, takže budem veľmi vďačný za vaše názory/odporúčania.
Ďakujem.

sisa_s
21. aug 2023

No na medicinu potrebujes super chemiu a na IT super matematiku...najviac sa vyhadzuje v 1.rocniku na matike...

lucka_ke
21. aug 2023

a nechceš učiť biológiu?

dundulica
21. aug 2023

a čo tak študovať biotechnológie?

shinon258
21. aug 2023

Skús biomedicínske inžinierstvo

patka06
21. aug 2023

zdravotnícky odbor VŠ?
Praktická sestra, ošetrovateľstvo, záchranárstvo ... atď.

simsalabim
21. aug 2023

Bioinformatika, alebo este aj medicinska informatika (programovanie pristrojov pre medicinu), synovec sa specializoval koncom bakalarskeho studia, niektore predmety mal na medicine. Ale studoval vo Viedni.

aeruginosa
21. aug 2023

Klasika, ktora sa da z takejto kombinacie zvolit, je ucitelstvo danych predmetov. Potom pri biologii cisto zdravotnicke smery, kde tu chemiu mat nebudes, alebo aspon nie v rozsahu mediciny, farmacie.., napr. fyzioterapia… Napadla mi napr. logopedia, ale teda to neviem, ci by ta bavilo.

A ono, ak by si chcel ist smermi ako ti tu bolo radene - biotechnologia a pod., tak na takych odboroch sa nevyhnes (aspon na FCHPT) fyzike, chemii… Tak byt na tvojom mieste porozmyslam, ci ti chemia fakt nejde, alebo si sa jej len malo venoval.. to iste aj fyzika, matika.. lebo je dost mozne, ze sa im na VS nevyhnes pri zvoleni tychto odborov.

aeruginosa
21. aug 2023

Este mi napadla prirodovedecka pri tej biologii. Tam by si si potom mohol vybrat - molekularnu biologiu, rastliny, zivocichy, mikrobiologiu, genetiku… len teda to neviem, ako je s uplatnenim po takej skole. Vacsinou, co pocuvam, tak nic moc a aj co sa platu tyka.😞

kvetinka75
21. aug 2023

@patka06 praktická sestra - je po strednej škole, nie vysokej.

lelelienka
21. aug 2023

@aeruginosa presne toto som isla napisat, ze rozne “ bio-nieco” odbory bez chemie a matiky proste nedas, alebo obcas este aj fyziku je treba castokrat minimalne nejaky zaklad

patka06
21. aug 2023

@kvetinka75 ďakujem, máš pravdu pomýlila som sa

lucik194
21. aug 2023

bio technologie teraz frcia, ludi v tom obore je malo, chod sa pozriet na DOD kde sa to da studovat.....

qwerty2
21. aug 2023

Ak si mal iba dvojku z matiky, tak to je v pohode. Kľudne choď na IT. Môžeš ísť na MatFyz na UK aplikovanú informatiku. Tam s vami preberú programovanie úplne od začiatku a začína sa s jazykom Python, kt. má jednoduchú syntax.

renab
21. aug 2023

S dvojkou z matiky na gymnaziu IT urcite das. A napr. v odbore kyberneticka bezpecnost je matiky menej.