Ahojte. Chcela by som sa stať instrumentarka ale mám v tom zmätok. Koľko rokov štúdia ma čaká? Stačí SZS? Ďakujem
@lilka5555 asi ako kde. Ale u nás napr.aj sanitarske činnosti, upratanie po op.vykonoch. počas operácii aj obsluha instrumentarky, otváranie sterilných pomôcok, ak je treba priniesť žiadané instrumenty. Nejaká administratíva.
Možno je to všade inde. Ale kde som chvíľu pracovala, tak to bolo väčšinu dňa len naháňanie sa, neustále v behu, strese, a keď je ešte aj kolektív nepríjemný, tak nič moc.
@lilka5555 no úplne na úrovni sanitara nie. Sanitar nemohol ani obsluhovať instrumentarky, ani písať papiere. Ale keď sa dezinfikovalo po op.,tak to robila aj sanitárka, aj pr. sestra, keďže u nás bola len 1 sanitárka, často sa operovalo na 4-6 sálach, takže nedalo by sa to zvládnuť len pre 1 osobu. Ale možno je to inde inak. U nás to je tak, a možno aj preto tam malo kto chce robiť.
@huxy ahoj a ty robíš inštrumentarku?
@petulka2021 ahoj, nie. Som praktická sestra. Chvíľu som pracovala na operačkách, tak som videla ako to tam prebieha.
minimalne Bc.ošetrovatelstvo,potom prax -práca na op.sále a potom špecializácia
ja mám po starom SZŠ a potom vyššie odb.štúdium diplomovaná oper.sestra a špecializáciu oš.starostlivosť o dospelých /toto posledné k mojej práci nutné nie je/