Ako získať všeobecný prehľad?

kim2028
5. okt 2021

Ahojte ľudkovia, mám veľa voľného času a rád by som získal nejaký ten všeobecný prehľad, ale neviem vôbec ako na to. Snažím sa sledovať vedomostnú súťaž Duel, ale viem toho skutočne málo... Ako získať všeobecný prehľad? Je na to nejaká zaujímavá metóda? PS: Je mi jasné, že ide o vec, ktorú treba robiť robiť roky a zo dňa na deň zázraky sa robiť nedajú... Mám už aspoň 600 otázok z relácie Duel vypísaných, aby som si mohol ich pozrieť kedykoľvek a opakovať si...

mauduska
5. okt 2021

Napr. hra Slovensko je super, je tam asi tak milión otázok. Ja ju rada hrám.. a skoro nič neviem :D Alebo jednoducho čítaš knihy, články, snažíš sa. Vedieť pár vecí z duelu je na nič, skôr tým, že máš o všetko záujem sa veci naučíš. 🙂

angel993
5. okt 2021

@kim2028 ja odporúčam knihy

zuzanockamt
5. okt 2021

@kim2028 bolo treba začať už v detstve, čítala som od útleho detstva a množstvo kníh, aj vecnú, aj umeleckú lit. Teraz to už nedobehneš.

janeninka
5. okt 2021

Spravy, podcasty, knihy, filmy, naucne, cestovatelske videa na youtube.. Vela cestovat, navstevovat muzea.. Stretavat sa s ludmi a viest s nimi zaujimave rozhovory, zaujimavych ludi stretnes aj cez couchsurfing- neviem ci to este zije sice..
A netreba si vseobecny prehlad mylit s memorovanim. Myslim ze je dolezite aby vedomosti boli autenticke, zive a vnimal si suvislosti.. Jasne aj mna bavilo sa hrat take hry kde hadas vlajky, hlavne mesta, triafas staty na mape, vedela som asi 20 cisel pi alee to mi uz nic nehovorí.. Nevidim v tom vyznan

1111kristina1111
5. okt 2021

Ahoj 😊 Vybrala by som si nejaké kľúčové oblasti ako sú napríklad história, financie, zdravie, ľudské telo, technológie a pod., ktoré sú nielen aktuálne a v spoločnosti často preberané, ale aj užitočné pre Tvoj každodenný život a osobný rast. V rámci týchto oblastí by som sa sústredila na ich vývoj (od ich samotného počiatku až do dneška), a to vo forme kľúčových udalostí, ktoré tieto sféry zásadne ovplyvnili. Uvidíš že aj napriek tomu, že zo začiatku sa budeš sústreďovať len na určité okruhy, budú sa na to postupne nabaľovať rôzne informácie aj z iných odvetví, a to celé sa Ti začne krásne prepájať. Osobne mi príde lepšie poznať celkový koncept všeobecnejšie, než pamätať si informácie typu “v roku 1863 sa odohral prvý futbalový zápas”.

stary_ujco
5. okt 2021

Vypisovanim otazok z duelu prehlad neziskas. Iba marnis cas, ktory si mohol venovať vzdelávaniu. Samotne sledovanie môže byť este fajn.
Najefektívnejšie je citanie, sledovanim videi na jutube je to smiesne efekrivne. Tie akoze vzdelavacie kanály len natahuju cas medzi reklamami a idu casto len po bulvarnom povrchu.

laurika999
5. okt 2021

@kim2028 knihy, krížovky, vedomostné súťaže, dokumenty v televízii, na internete. spoznávacie zájazdy.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elizabet173
5. okt 2021

@kim2028 čítať, čítať, čítať a aj dokumentárne programy sú fajn

bennn
5. okt 2021

to su len vedomosti... také šaškovanie fakt keď nemáš čo robiť. Iné je, keď to potrebuješ do práce...

marcellka32
5. okt 2021

Máme hru milionár, sú tam otázky rôzneho druhu, môžem o sebe povedať, že mám všeobecný rozhľad, to však neznamená, že viem všetko, stále sa niečo nové dozviem...v detstve som prečítala celú knižnicu, čo bola na našom sídlisku (nemali sme mobily, internet), študovala som aj encyklopédie, čo mi prišlo pod ruku, a ešte to netrvá týždeň, ale roky

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
marca12
5. okt 2021

Vela citat rozne naucne knihy,zacat detskymi encyklopediami,postupne encyklopedie pre dospelych. Su knihy zamerane len na zaujimavosti. Citaj historicke romany. Z dokumentarnych filmov sa tiez vela dozvies. Vseobecny prehlad ziskas postupne. Neuc sa vsetko naraz.

mabenn
5. okt 2021

@kim2028 ide o to, preco ho potrebujes a preco si myslis ze ho nemas...vypisovanie si otazok z relacie je slusne povedane blbost...

kim2028
autor
6. okt 2021

@mabenn, @stary_ujco Myslíš podľa mňa je to super. Takto sa naučíš veľa vecí. Len je potrebné si to aj rozširovať. Ja som to vyskúšal aspoň a viem trochu viac, ale tých otázok nie je ešte veľa, ale keď bude ich 10 000-20 000 tak môže byť tam už niečo, čo sa bude dať vyberať... Ja netvrdím, že celé dní robím len ten Duel. Ten Duel slúži mi len ako inšpirácia, aby som sa pozrel neskôr viac na nejakú tému, ktorá ma zaujme alebo som nevedel a takto to beriem... Sú aj oblasti, v ktorých som celkom doma napr. dejepis, geografia, ekonómia viem dosť veľa. Chcel by som aj biológiu, chémiu, fyziku...

kim2028
autor
6. okt 2021

@mauduska Bohužiaľ knihy veľmi čítať nemôžem, ale dnes je na internete veľmi veľa informácii. Aj tomu duelu by som dal šancu, lebo nabaľuje sa to na mňa...

@zuzanockamt Máš asi pravdu v 33 rokoch je už asi skutočne neskoro, ale ked budem makať 15 hodín denne tak niečo byť môže. V Dueli mám celkom dobrú úspešnosť z otázok z matematiky, geografie, dejepisu, ekonómie...

zuzanka.zuzu
6. okt 2021

všeobecný prehľad je super vec, ale k ničomu... radšej by som bola perfektná v jednom - napríklad radšej byť špičkový chirurg, ktorý si nevie vymeniť gumy na aute, ale načo by to aj vedel? zaplatí si automechanika, ktorý síce nevie operovať ale vie prezuť gumy.
aj najlepší hráč bol tuším "len" učiteľ a ako všetci vieme, to je síce krásne povolanie ale v celom svete riadne finančne nedocenené

mauduska
6. okt 2021

@zuzanka.zuzu sú krajiny, kde je.. Všetci ospevuju napr. fínske školstvo a chcú, aby to učitelia robili tak aj tu. A zároveň ich za to nezaplatia tak, ako Fíni platia svojich učiteľov.
V Kanade je učiteľ jedna z najlepšie platených pracovných pozícií (ak dobre viem).
Ale na Slovensku od učiteľov čakáme, že budú robiť psychicky aj fyzicky náročnú prácu, na ktorú treba 5 rokov dlhé vysokoškolského vzdelanie, ďalšie vzdelávanie a skúšky, a budú robiť aj 4 tony administratívnej roboty. A potom ich v spoločnosti postavíme pod cestára a dáme im za to taký plat, že ak sa vezmú dvaja učitelia, tak musí aspoň jeden z nich ťahať ešte jedno zamestnanie..

Robila som cca rok ako predavačka a teraz pracujem ako učiteľka. Hádaj, kedy som pri rovnakom úväzku zarábala viac? 🙂

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kim2028
autor
6. okt 2021

@mauduska Každý rád sa porovnáva s inými, ale zabúda sa, že tam sú iné náklady na život. Napr. Škandinávia je drahá. Mal som kamaráta vo Švédsku tak viem koľko tam vecí stoja. To je ešte zlaté Slovensko. Ceny také trojnásobné až štvornásobné boli oproti Slovensku, ale tak platy majú vyššie.

bronik89
6. okt 2021

tiez som mala take pokusy, len mne vsetko rychlo vyfuci z hlavy 🙂 ak mate nejaky tip ako to tam udrzat sem s nim 🙂

kim2028
autor
6. okt 2021

@bronik89 Skús si aj po čase opakovať. Len málo ľudí ma to také, že raz si prečíta niečo a všetkému rozumie. Keď prečítaš si náučnú knihu napr. viackrát, tak by sa mohlo uložiť to dlhšie. Môžeš si robiť aj poznámky a tak. Ani kontrolné otázky nie sú na škodu, že koľko si pochopila a opakovať si. Ja sa učím takto hrať šachy, že mám svoje knihy naštudované 6-7x a viem z toho viac aj si pamätám dosť... U mňa je problém ten, že po elektrošokoch som stratil dosť základných vedomostí ako aj sústredenosť. Nie je to síce úplne zle. Napr. počas druhej hospitalizácie dali nám kvíz z národných dejín a mal som správne 9 otázok z 10.

vulka
6. okt 2021

@kim2028 Ja by som si na Tvojom mieste našla ľudí, s ktorými môžeš komunikovať a tak si rozširovať obzor. Je veľa ľudí, ktorí majú výbornú pamäť a od nich sa môžeš dozvedieť všetko možné. A je na ncih zaujímavé, že vďaka dobrej pamäti si pamätajú aj veci(informácie), ktoré nie sú predmetom ich záujmu. Len si ich proste pamätajú(napríklad preto, že to dávali v správach pred 35 rokmi). Mám takého kamaráta a je to super. On je proste chodiaca encyklopédia 🙂

kim2028
autor
6. okt 2021

@vulka To je dobrý nápad, ale ľudí sa stránim teraz... Budem sa strániť dlhší čas, kým toto celé šialenstvo neskončí. Už ani hrávať futbal nechodím s kamošmi kvôli obave z korony...

jumama
6. okt 2021

@kim2028 youtube, quora - ako zdroje. Ale skor by som sa zamerala na oblasti, co ta bavia, tam ti to studium pojde prirodzene, budes pozerat, citat, co ta bavi a zabudnes pritom na cas. Aj si to lepsie zapamatas. Podla mna ucit sa vedomosti vytrhnute z kontextu je uplne odveci. Ako nase skolstvo. Memorovat, aby si si zapamatal na pisomku, skusku, test a potom - na co ti bude nejaka neprakticka vedomost? Preto aby si siel do vedomostnej sutaze? Co je cielom, preco to robis, preco chces mat vseobecny prehlad? Kvoli takymto sutaziam? Potom je mozno studium veliakych nepotrebnych encyklopedickych faktov ok. Ja som zastancom toho, ze ak nieco nie je z pola tvojho zaujmu, staci vediet, ze sa to niekde da najst, a v pripade potreby to vyhladat.

vulka
6. okt 2021

@kim2028 Tak to je nanič. Ale pre komunikáciu nieje nutné osobne stretnutie. Nájdi diskutujúcich na webe.

vezuv_a_hekla
6. okt 2021

Ja som veľmi rada, že vidím tému ako je táto. A dúfam, že už nestretnem veľa ľudí, ktorých prekvapí, že existuje štát Mongolsko 🤨, ako sa mi stalo minule. Ale k veci. Mne k všeobecnému rozhľadu veľa pomohlo čítanie, čítanie a ešte raz čítanie. Ja som veľa čítala od mala.... Či už časopisy, knihy alebo encyklopédie. Tiež sa tak rozšíri slovná zásoba a zlepší gramatika (a nie píš ako čítaš). Takisto pozeranie programov o vede, prírode, celkovo svete. Milujem geografia, na Google play je super aplikácia, kde sa precvičujú vlajky, obyvateľstvo, hlavné mestá, náboženstvo.... Držím palce a želám Slovensku viac rozhľadených ľudí.

vulka
6. okt 2021

@kim2028 A ešte ma napadlo sledovať zahraničné súťaže. Neviem odkiaľ si, ale my bežne sledujeme súťaž "Jeden z dziesięciu". To je ale súťaž na úplne inej úrovni ako náš duel. Oveľa viac vedomostí tam ľudia prezentujú. Otázky sú z neuveriteľne rozsiahlych oblastí.

uglybetty1234
6. okt 2021

Pripnem sa tu. Tiez citim mnohe medzery v mojom vseobecnom rozhlade. Bude fajn sa inspirovat

autumm
6. okt 2021

Ja odporúčam aj časopis 21 století. Je tam zo všetkého niečo. Aktuálne novinky z biológie, histórie, veda zvieratá, technika..taky mesačný súhrn co nove sa vynašlo, zistilo, našlo 🙂