Ahojte, prispievam po dlhej dobe, snad neolutujem a poradite 🙂
Som na materskej doma s dvomi detmi (2r8m a 3m). Planujem ostat dalsie cele 3 roky lebo ked bude mat mladsia dcera 1,5r, chcem nastupit do skoly a doplnit si externe vzdelanie az kym nebudu obaja v skolke a ja pojdem do prace (skolstvo - ucitelka MS, vychovavatelka SKD a pod.). Starsi od skoly od septembra nejde, cize ma caka este rok aj nieco s obomi doma. Deti ma v podstate naplnaju, venujem sa im cely den, kedze muz pracuje vela, to mi ale nevadi, stiham domacnost, kamosky (pokial kojenie dovoli), no aj tak mam pocit, ze ten cas na materskej by som mala nejak vyuzit pre svoj "rozvoj", ze na to stale mam energiu a aj cas by som si nasla (napriklad namiesto citania konika :D ). Rozmyslam ale co robit - chodit do jazykovej skoly na udrzanie anglictiny? Mozno rozsirit nejake pocitacove vedomosti - napr. kurz excelu, v ktorom netusim kde je sever? Co take sa da este vymysliet?
Prepáč z pedagogiky, nový mobil, musím si zvyknúť, písmenká lietajú
Ja som tiez na materskej a aktualne tiez pisem atestacku
Ja to mam podobne s deckami, teraz ma najstarsia 4,5 roka (chodi na doobedia do skolky), domam mam 3 rocneho a 1,5 rocnu. Druhy rok som teraz na doplnkovom pedag. studiu (vytv. smer), pocas materskej som ilustrovala nejake knizky, chystam sa na dalsiu (som aj vytvarnicka), jazykom sa venujem tak priebezne a takisto som sa zucastnila par vymien mamickovskych aktivitiek pre deticky (bavi ma to, vyrobili sme vselijake zaujimave edukacne pomocky pre svoje deti). Teraz som tieto aktivitky ponukla aj do skolky, kde mala chodi, zhrabli to vsetkymi desiatimi. S ucitelkou som sa dohodla, ze by som mohla pripravit par montessori workshopov pre decka, kedze toho materialu mam fakt dost. S inou mamickou z vymeny budeme robit e-shop s pomockami na domace vzdelavanie. Takze ono sa v priebehu casu naskytnu nejake prilezitosti, co sa da robit, treba sledovat svoj zaujem, idealne, ak to bude mat perspektovu aj po materskej...
jednoznačne jazykovka....aj nový jazyk napr. nemčina, španielčina...
@qwertxy ja pracujem od nástupu na MD z domu, našťastie som predtým mala prácu, ktorá sa da robiť na diaľku a s tým, že raz za tyzden idem do prace na 3hod popoludní, keď príde manžel z prace. Po pravde, nič lepšie som urobiť nemohla..Skĺbiť to všetko v šestonedelí bol síce nadľudský výkon, ale oplatilo sa. Neviem, či som pomohla, ale možno ako inšpirácia☺️
@29simona29 a to co sa da robit na dialku pripadne z domu? To je asi sen kazdej mamicky. Nepoznam také firmy kt. by toto umoznovali 😊
Pri strednej dcére som začala podnikať, popri tom som stihla este 3 dieťa😁. Popri 3 deťoch (medzi každým 4 ročný rozdiel) som podnikanie dostala na zaujímavé čísla. A aj po rodičovskej im budem k dispozícii tak ako bude treba a už sa teším keď budem môcť o trochu viac času venovať svojmu podnikaniu a ľuďom v ňom 👏😇
@lus83 ja som robila na vedúcej pozícii-medzinárodné projekty som mala na starosti a v podstate všetko okolo toho sa da robiť na diaľku, po pravde vždy to bola moja predstava takto fungovať, dosť som sa toho obávala ako to zvládnem, ale ide to lepšie ako som myslela...Teraz pracujem na dohodu a som platená na základe odpracovaných hodín, no príjem popri MD mám momentálne vyšší ako keď som chodila do prace..Pred nástupom na MD ma od toho každý odhovaral a všetky ostatne mamicky argumentovali tým, že pre nich je prvorade ich dieta,tak pracovať nebudú-to je už ale na inú diskusiu, ja si skôr myslím, že naša spoločnosť vôbec nie je nastavená umožňovať mamičkám robiť naďalej z domu, a pritom možno vo veľa prípadoch by sa to dalo, z mojho pohladu je to veľká škoda...
@29simona29 ja robím v škole s deťmi, to asi ťažko budem robiť na diaľku 😉
@29simona29 ja nemám taký typ práce. Ako mne je jedno, čo na to iné matky. Ja hľadám spokojnosť pre seba. Poznám matky čo majú deti v škole škôlke a ony sú doma. Nuž keď sú tak spokojne, nech sú.
Ja mam deti na prvom mieste, ale tiež sa chcem starať aj o seba, čiže preto som niečo hľadala na rozvoj.
Nechcem podnikať, ja sa chcem venovať práci ako predtým - t.j. napr. chcem byť učiteľka v škôlke, ale nechcem škôlku založiť.
@lus83 ta ista praca,ako pred materskou,u mna IT fitma, pred materskou z kancelarie, od ukoncenia druhej marerskej uz piaty rok z domu 😉
Boze, tuto temu by si mali precitat vsetky co tu vyplakavaju ze s jednym deckom nic nestihaju. @qwertxy no, neviem ci jazyky.. vyuzijes ich realne pri svojej praci? Mozes robit v skolke napr kurz pre deti? Ak teda vies, ze chces pokracovat vo svojej profesii.. ja by som sa zamerala na nieco co s tym uzko suvisi a budes to vediet realne vyuzivat...
@qwertxy úplne rozumiem, som rovnaký typ, podľa mna je veľmi dôležité aby mala aj mamička priestor na sebarealizáciu a čas na svoje aktivity, myslím že pre každú z nás sú deti ma prvom mieste, mne len prislo veľmi úsmevne, ako každý v mojom okoli reagoval, keď zistil, ako fungujem. Jasne, nemal každý taký typ prace, aby mohol robiť na diaľku, ale v mnoho prípadoch by sa to dalo a zamestnávateľ neumožní, alebo mamicky to nenapadne. Tak držím palce, aby sa Ti podarilo niečo nájsť.
@elizita no vieš, všetko závisí od toho, aké máš dieťa... aj ja som mala po porode veľké plány, zložit skúšky z FIA, na ktoré som vychodila počas tehotenstva kurzy, ale proste nedá sa, keď máš dieta, ktoré ti nikto z rodiny nie je ochotný prist ani na 5 minut pokocikovat, lebo reve stále ako by ho z koze drali..
@elizita vieš čo ja ani nepotrebujem úplne niečo pre svoju prácu (ano, naďalej chcem priamo pracovať s deťmi, akokoľvek), chcela som niečo pre svoj rozvoj všeobecne, jazyky také určite sú len som myslela, že čo ešte by sa dalo, nič mi nenapadá
A k tým vyplakavajucim jednomatkam. Ja zvládam dve deti omnoho lepšie ako jedno. To už je taky level organizácie a rýchlosti že dovi 😀
@lula313 nemyslela som to tak.. myslela som to na tie zenske, co maju jedno dieta a nestihaju sa starat o 1 domacnost a 1 dieta.. nie este studovat popri tom.. pricom nic ine na starosti nemaju.. a tot, zeny akcne, s 2 detmi, ktore urcite tiez neposluchaju na slovo a tiez placu, stihaju aj pracu a kurzy... mne teda este nikdy neprisiel nikto pokocikovat alebo postrazit kvôli tomu, ze chcem varit alebo upratovat.... a to od pokojného dietata ma ta moja daleko.... doteraz davam malu postrazit len v naozaj nevyhnutnych pripadoch a nie kvôli domacnosti..
Ja som s jedným tiež plakala jak nič nestíham a s dvomi sa rozvíjam :D
Čítam knihy ako 4 dohody, Mateřství a setkání ženy s vlastním stínem, Moje milá smrti, na internete študujem stravu (čo je treba k životu, doplnky, minerály, vitamíny, chcem byť vegan - ale prax mi trochu pokulháva), občas niečo z psychosomatiky, tá ma zaujíma ale nechcem ju teraz moc čítať lebo si nájdem aj choroby ktorými som doteraz nevedela že trpím... raz za čas nejaký tematický film..
a duolingo.com na jazyky, ale zatiaľ je tuším len CZ-AJ a na ďalší jazyk sa dá dostať z AJ, začala som ruštinu, ale je to sranda, keď spisovnú anglinu som zabudla a mám do nej prekladať :D
Teda.. teraz týždeň aj s dvomi deťmi plačem, lebo som furt unavená a miesto aby som šla spať keď konečne zaspali pred polnocou zase brouzdám po netě, ale druhý trimester už by mohol byť zase v pohode :D
Zeny vy ste nejake superzeny? 🤔 klobuk dole pred vami.
@andy241 no cvičenie a zdravú stravu son už stihla zaradiť do svojho života. Vysokú školu už mám a od septembra 2019 plánujem ďalšie 2ročne štúdium začať (už som naň bola prijatá po talentovkach ale odložila som to lebo som otehotnela a prvé 4mesiace pregrcala, teraz je krpana príliš malá a ja nechcem prestať kojiť také drobatko). Takže kurzyyyy prepana ale akeee?? Okrem jazykov, o ktorých existencii viem.
Keď robíš s tými deťmi.. čo tak kurz s iným pohľadom na výchovu a prístup k nim? Montessori, niečo aby si potom mohla robiť v lesnej školke, možno artterapia, hudobný nástroj? Alebo čo ťa baví? Šitie, háčkovanie, psychológia..? :D Ťažko sa radí keď vieme málo.
Alebo skús cez google vyhľadať čo sa deje v okolí, možno ťa niečo zaujme, mne našiel napr. stránku kurzy.sk, tam je to podľa miest a kategórií 🙂
@qwertxy ale tú atestáciu by som ti odporúčala, posunieš sa aj platovo a ak by si chcela do budúcna ísť do výberového konania na riaditeľku tak atestáciu je už v podmienkach. Ak by si si vybrala prácu v tématickom okruhu B - učebné štýly a metódy môžem ti posunúť vypracované okruhy na atestačnú skúšku.
@qwertxy no vselico sa da vymysliet ak mas casu popri dvoch detoch....pisat svoj blog;citat odborne knihy a vzdelavat sa tak;studovat jazyky uz su kurzy aj online cez internet alebo kurz uctovnictva pocitacovy kurz zalozit nejaku zbierku pre chore deti chodit sportovat prihlasit sa do turistickej skupiny a ako som na posledy citala na facebooku mozes sa starat popri svojich detoch aj o ine deti ako keby boli v skolke...susedy kamosky...a zarobit si tak aj 800 € len musis mat pedagogicke minimum a to ty mas tak chod do toho ak chces preposlem ti link.
Ahoj kde si robis atestaciu a ake su postupy? Dakujem
Ja som si počas materskej spravila atestáciu s pedagogiky