Ako ste sa naučili komunikovať v cudzom jazyku?

2. feb 2022

Ako ste sa naucili komunikovat v cudzom jazyku bez moznosti rozpravat sa v tom jazyku s niekym inym? Stacilo vam citanie a pocuvanie alebo mate nejake tipy na zlepsenie rozpravania v danom jazyku?

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mint_blossom
2. feb 2022

Ved skus poguglit, kopu ludi doucuje Aj online, aj native speakerov.

haley7897
2. feb 2022

O akom jazyku sa vlastne bavíme?

yollanda
2. feb 2022

Hodila som sa do vody a musela som plávať. Čo sa týka nemčiny, je to dobre. Mala som aj dobru anglinu, ale teraz keď sa snažím rozprávať, každé tretie slovo vyplujem v nemcine

sense
2. feb 2022

Na komunikáciu, jedine komunikácia.... Ja som sa z francúzštiny naučila veľa počúvaním ale rozhovorila som sa až keď som pri kontakte s ľuďmi hovoriacimi francúzsky prestala používať otázky do you speak English alebo Sprechen Sie deutsch? A Keď nevedeli tak prišlo alors j'essaie français...

7lenka11
2. feb 2022

u mňa pomohlo, že som si našla "kamošku na telefón".. bola to baba, ktorá bežne učí v jazykovke, no ja som jej vysvetlila, že nemám záujem o klasické hodiny angličtiny s učebnicou a drilovaním gramatiky, ale chcem s ňou viesť neformálne a spontánne debaty.. takže naše hodiny vyzerali tak, že sme si zavolali v určitý deň podvečer a nezáväzne kecali o všetkom - o práci, súkromí, spoločenskom dianí, počasí, cestovaní... tak sa najlepšie naučíš reagovať spontánne a bez vopred pripravených fráz 🙂

sasesoe
2. feb 2022

Tak aktualne vdaka internetu moznost rozpravat s niekym inym ma naozaj takmer kazdy a nemusis ani platit ucitelke, staci si najst nejaku kamosku, kt sa tiez uci + je to mozne kombinovat s tzv selftalkom (rozpravas sa sama so sebou, nahlas, pripadne si daj pred seba nejakeho plysaka a rozpravaj to jemu).

Pozri si blog jazykovy mentoring, maju k tomu kopec clankov ako na to i preco to funguje. Tiez na fb skupinku, kde najdes kopu ludi, kt sa ucia cudzi jazyk.

Aktualne prebieha i online konferencia - Zamilujte sa do anglictiny, kt organizuje Brona Sobotka a je tam kopec tipov co ako preco, mnohe platia vseobecne, nie len pre Aj.

A este ako posledna moznost mi napada tzv Shedowing - tzn opakujes nahravku (video, podcast, serial) cca s 1sekundovym oneskorenim a snazis sa to presne zopakovat vratane intonacie (nevadi, ze nerozumies). Len toto je dost narocne cvicenie, cize zacina sa po 2-3min. Toto je ale skor zamerana na vyslovnost, kedze neprodukujes vlastne myslienky.

desore
2. feb 2022

@sasesoe Staci najst kamosku, co sa uci...absolutne nesuhlasim, kamoska, zle povie, ty zopakujes...sama so sebou sa rozpravas, opat mozes povedat zle...treba ucitela popripade native speakra ucitela, lebo inac sa naucis kuchynskej anglictine...

sasesoe
2. feb 2022

@desore ak mas vela ineho inputu - pocuvas, citas, pracujes s gramatikou, tak nevadi, ak Ti nikto neopravuje kazdu chybu ;)
Samozrejme, hodina s ucitelom je fajn, ale tiez by to nemal byt jediny cas rozpravania.

janewithane
2. feb 2022

Kukám videa, seriály, podcasty, citam texty, články... ale k rozprávaniu mi dopomohlo sa stretávať so zahraničnými dobrovoľníkmi a cestovatelmi cez couchsurfing - nie je to pre každého ani neviem ci je to ešte aktívne... nemusíš každému ponúkať nocľah ale aspoň pivo v meste a sprevádzanie..

marcellka32
2. feb 2022

Odchod do zahraničia, po pol roku som hovorila plynule

lienkaklaris
3. feb 2022

Podla toho o aku cielovu uroven ti ide. Pokial ti staci tzv. kuchynska verzia, tak kludne aj z netu. Vela ludi vsak robi tu chybu, ze sa ucia s inymi studentami a samozrejme aj s ich chybami. A este horsie ako nenaucit sa nic, je niekedy naucit sa to zle. Lebo to oducanie zaberie 2x tolko casu. Az sa clovek zapoti.

desore
3. feb 2022

@lienkaklaris Absolutny suhlas, hlavne si vobec neuvedomuju, ze na jednej strane usetria zopar eur a vrati sa im to ako bumerang za niekolko mesiacov, rokov.

beie
28. feb 2022

Ja som si objednala kurz na jazykovymentoring.sk a veľmi ma to nakoplo a ukázalo spôsoby ako sa ucit jazyk. Hlavné je mať motiváciu a byť v kontakte s jazykom každý deň. Ak chces vedieť rozprávať musíš rozprávať, ak chces porozumieť hovorenemu slovu tak počúvať... Musí ťa učenie baviť. Je stránka italki.com a tam si vieš nájsť učiteľa jazyka akého len chces. Musíš mať plán... Presne čo sa budeš každý deň učiť. Vopred si ho priprav. Napr. Každý deň 20 minút selftalk na témy ktoré si tiež vopred vyberieš. K tomu pol hodina seriál v danom jazyku. ... Hodina denne znamená že za dva roky sa plynule dohovoris.