Ako sa začať učiť účtovníctvo?

hejyou
17. nov 2021

Ahojte prosim Vas som na RD a risuje sa mi praca vo firme kde hlavne gro tvori uctovnictvo. Rozmyslam,ze si urobim kurz,aby to mali so mnou lahsie(nemuseli ma tolko zaucat). S uctovnictvom nemam ziadne skusenosti. Prosim Vas odkial mam zacat? Jednoduchym,potom podvojnym a mzdovym? Vsetky naraz? Nasla som na mete za 600e komplet...ale asi bude lepsie zacat jednoduchym za 140e a potom dalsie? Dakujem za info

papillon_noir
17. nov 2021

Jednoduché môžeš aplikovať len u živnostníkov, sro- účtujú v podvojnom účtovníctve. To budeš zamestnaná v uctovnickej firme?alebo budeš robiť nejakú fakturantku? Budeš spracovávať aj mzdy? Keď už si robíš kurz, tak by som dala ten kde je všetko ale rataj s tým že jeden kurz z teba účtovníčku nespraví,treba veľa praxe...

hejyou
autor
17. nov 2021

@papillon_noir to ano ratam s tym....mam dve ponuky,jeden na obecny urad,a druhy do uctov.firmy...skor ma laka na obecny,tam su dane,mzdy, atd neviem tam ake potrebujem vediet...nevies poradit?

papillon_noir
17. nov 2021

@hejyou obec je povinná účtovať v podvojnom účtovníctve ,tu si môžeš pozrieť niečo o tom https://www.financnasprava.sk/sk/podnikatelia/d...

hejyou
autor
17. nov 2021

@papillon_noir ooj vdaka za info.... v podvojnom uct. Tak myslis ze si mam spravit kurz len na podvojne ...ze to mi postaci a budem sa troska v tom orientovat?

evabb35
17. nov 2021

@hejyou žiaľ, kurz nestačí.

hejyou
autor
17. nov 2021

@evabb35 viem ze nestaci ale nejdem naspat do skoly ... len sa pytam ze podvojne ma nauci co to?ci najskor zacat jednoduchym potom podvojnym a mzdovym?

papillon_noir
17. nov 2021

Ja robím účtovníčku ale úprimne ti poviem že po ukončení kurzu keby som s tým nemala žiadne skusenosti,by som si netrúfla spracovať samostatne účtovníctvo, ja by som ti odporučila aby si si urobila kompletný kurz ak tak a zamestnala sa skôr v tej uctovnickej firme na pozícii junior účtovník, budeš mať niekoho nad sebou kto ti aj poradí a hlavne po tebe aj to účtovníctvo skontroluje, až potom keď budeš mať určitú prax a budeš sa v tom vedieť orientovať hľadaj firmu kde budeš samostatná účtovníčka

a21
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
a21
17. nov 2021

@hejyou pri obci je to trošku odlišné ako pri firme, tam treba aj rozpočtovnictvo

hejyou
autor
17. nov 2021

@papillon_noir dakujem ti pekne...tiez mi napadol ten kompletny kurz.... neviem ja si spajam to jednoduche uct.s tym,ze to je zaciatok pre podvojne a mzdove...ze nie hned ist na kurz podvojneho,to mi pride zlozite ked jednoduche nechapem 🙂

luccija
17. nov 2021

@hejyou uff ver tomu, že po kurze nebudeš o nič múdrejšia účtovníctvo sú roky praxe, teórie a celý život sa učis....je pekné, že si chcela spraviť kurz, ale bez pomoci iných to bude pre teba španielska dedina

luci310
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janai1
17. nov 2021

Jednoduché ťa vôbec nepripravi na podvojné... Aj v škole sa učí prv podvojné a potom až jednoduché

loginexistuje
17. nov 2021

@hejyou obce uctuju nak ako firmy mas rozpocet a potom predkontujes potom majetok dane a poplatky a xy inych veci uctovnictvo samospravy je narocnejsie ako firmy (rozne vykazy plus eurofondove projekty) to urcite nemozes ist len tak robit samostatne mozes tak macimalne na pokladni prijimat platby
prepac za uprimnost

hejyou
autor
17. nov 2021

@loginexistuje presne tak boli by sme tam 4 baby,sama nieee co si. Idem pozriet zaklady podvojneho uctovnictva ...nejamy dobry kurz idem hladat

annamalaga
17. nov 2021

@hejyou nik ťa nebude zaúcat , baby rátajú stym , že na úrade budeš vedieť , čo je vo veci. Vieš koľko oni toho majú. Ty tam môžeš ísť po kurze, tak maximálne zadarmo na absolventskú prax, zaucis sa a to môže aj 3 roky trvať. Ty budeš vlastne v skúšobnej dobe a po 3 mesiacoch ťa môžu vyhodiť bez udania dôvodu. Dobrou účtovníčkou sa za 3 mesačný kurz určite nestaneš!!!

loginexistuje
17. nov 2021

@hejyou tak potom ta proste skor zaucia len na jeden druh dani a poplatok (TKO alebo DZN ) a plus ti daju doplnkove dane UBY a pod zisti si v com mesto vyrubuje v akom programe a na to sa zameraj
kurz podvojneho uctovnictva ti toho az tak neda ak mas robit toto

evabb35
17. nov 2021

@hejyou to sú 3 rôzne problematiky. Mzdové a podvojné je strašne rozsiahla problematika. K podvojnému účtovníctvu nestačí kurz, bez základov účtovníctva, najskôr treba vojsť do účtovníckej problematiky od základu, bez toho žiaľ n e d o p o r u č u j e m.

juliasb
17. nov 2021

@hejyou :D :D :D :D (každý účtovník pochopí, z čoho sa smejem)
Študovala som účtovníctvo dlhých 5 rokov na VŠ, pracovala som ako účtovníčka, počas RD som si spravila profesionálne kurzy za stovky eur, ale stále mam pocit, že neviem ani polovicu. A to sa špecializujem IBA na podvojné. Z mzdového a jednoduchého viem doslova nič.
Za jeden kurz nezmaknes nič. Maximálne tak to, že budeš ako-tak vedieť, čo to vlastne to účtovníctvo je. Povedala by som, že budeš pripravená tak na 1% zo 100. Všetko ta môže naučiť iba prax a tvrdá drina, štúdium.
Nehovorím, že tam nemáš ísť pracovať, ani že to nezvládne. Zvládneš to ale budeš sa to učiť pomaly postupne počas práce.

lenkapap
17. nov 2021

@juliasb 👏👏👏

renab
17. nov 2021

@hejyou na obci maju 4 uctovnicky? To uzivia? Uctovnictvo a rozpoctovnictvo obce je dost narocne na to, aby to robil niekto, kto nema o tom ani sajnu. Tak to drzim palce. Inak k problematike uctovnictva rozpoctovych a prispevkovych organizacii ma dobre skolenia Edos Pem.

hejyou
autor
17. nov 2021

@renab ano velka obec ale to som myslela ze tam su 4 referentky,cize to maju podelene...tak aby tomu nechapali,ze ja budem robit cele uctovnictvo ...

hejyou
autor
17. nov 2021

@juliasb ano tak o to mi ide...nech viem co to je, a postupom casu,po par rokov,snad budem vediet viac....jasne,ze jeden kurz mi nic neda,ale vzdy lepsie ako sama sa to zacat ucit...;)

hejyou
autor
17. nov 2021

@loginexistuje diik skusim to podvojne a potom dalsie kurzy ak tak...

renab
17. nov 2021

@hejyou tak potom sa informuj, co budes robit priamo ty a na to sa zameraj.

vivincek
17. nov 2021

podla mna kurz toto nevyriesi. Ja robim aj ucto obce aj mame vlastnu firmu,viem,o com to je.....ucto obce je narocnejsie,lebo je napojene na rozpocet a ine veci,ktore sa v ramci verejnych financii musia dodrziavat.....pokial si ale trufas.....

loginexistuje
17. nov 2021

@hejyou napis v akom softe uctuju a co mas robit ty vela obci ma napr dcom kde riesi dane a poplatky

rikarika
18. nov 2021

@hejyou ake mas vzdelanie? Co si vystudovala? Vysvetli - risuje sa mi praca vo firme kde hlavne gro tvori uctovnictvo - aku mas spojitost s touto firmou? ze sa ti rysuje prave tato praca a ziadna ina ked o ucte nic netusis. Nejaky znamy dohodil? Ja som studovala ucto na vysokej skole, mam statnicu z uctovnictva/auditorstva, 20rocnu prax vo vedeni uctovnictva od drobnych zivnostnikov az po poziciu hlavny uctovnik v medzinarodnych holdingoch. Prepac ale tvoj prispevok je na smiech. To ze napr. jednoduche ucto sa vola jednoduche vobec ale vobec neznamena ze je jednoduche v praxi, musis ovladat danove zakony pri oboch...volaco spominas o ucte obci...rozpoctove a prispevkove organizacie, ale napr aj banky maju vlastne uctove osnovy a ja osobne by som aj po tolkych rokoch praxe v uctovych osnovach podnikatelov na inu uctovu osnovu nepresedlala len tak po kurze a nie to ty co nemas ani ponatia o tom co ucto je. Prepac ale myslim ze lepsie spravis ak sa vratis k tomu co si vystudovala, resp. ak chces naozaj uctovat urcite na to vyclen dlhsi cas ako 1 kurz.

adabise683
30. nov 2021

ak máte záujem o pochopenia základov účta pozrite sem:

https://zrozumitelne-uctovnictvo.com/zakladne-p...

je tam aj vela príkladov!
verím že pomôže na zorientovanie sa 🙂

aniss257
27. júl 2023

@rikarika ahoj, je možné naučiť sa účtovať DPH bez akýchkoľvek skúsenosti?