Ahojte. Je možné, že bude dobré, ak sa kvôli práci začnem učiť po poľsky. S poľskými kolegami celkom dosť komunikujem, ja po slovensky, oni po poľsky a rozumieme si 90%. Ale teraz budem potrebovať hlavne písať s klientmi a po poľsky.
Odkiaľ začať? A aby to nebolo úplne na hanbu a naučila som sa skladať vety? Mám pocit, že Duolingo je také kostrbaté v tomto.
Ďakujem za každý tip.
@aliziana je to nejak tak dobre napísané že človek z nej dobre pochytí ten jazyk?
Podľa mna si nájdi človeka ktorý ta bude doucovat, tak sa naučíš najrýchlejšie. Za mna duolingo je blbosť tam budeš večný začiatočník
Polske konzulaty robia kurzy polstiny
ked to potrebujes do prace, nech ti zamestnavatel zaplati kurz
Pozeraj polsku Tv,citaj web.... a ked máš pl.kolegov,tak si posielajte maily..
Poska ucebnica. Nedavno som si stiahla z uloz.to v cz a polska gramatika...a naj lektor. Pisanie nie je lahke.
@ivangeline Mas pravdu,ked v sk pises v slovach ,,y" a v pl ,,i".
@niekto2hy w je normalne u nich... mnoho hlasok je zamlcanych a nepocut ich pri rozpravani.. ci sa zapisu inac ako by Slovak cakal. :D Sama som sa zacala ucit. Citat pl knihy je jednoduche...aj nabrat nove slova.. skor nieco sama zlozit a napisat a chapat proste tej gramatike mi pride narocne.
@ivangeline tiež som dnes počúvala jeden podcast. Rozumela som neuveriteľne veľa.. ale nevedela by som povedať ani prd z toho. A spravila som si pár lekcií A0 kurzu a z niektorých písmenok som bola dosť mimo... To rz,sz, ż, ś som pochopila celkom rýchlo.. ale to že ą sa ani zďaleka nečíta ako a mi úplne odpálilo dekel 😂😂😂
Vydavatelstvo LEDA ma dobre jazykove ucebnice “nejen pro samouky” a maju aj Polštinu (nejen) pro samouky - nemam konkretne skusenosti s touto ucebnicou, ale mam od nich viac ucebnic (esp/it/de/pt/fr) a som spokojna 🙂
Oglądasz film na Markize?
Precitaj si niekolko knih v polstine. Ziskas cit pre stavbu vety, vryje sa ti do hlavy pravopis. Ja som tak pred 20 rokmi pomerne plynule hovorila po polsky. Odvtedy som uz nemala velmi prilezitosti, takze som zabudla. Kazdopadne u mna to bolo tak, ze som sa ucila z ucebnice pre samoukov a potom som precitala vlastne len jednu knihu. Je to jazyk velmi podobny nasmu, takze to stacilo.
@marianarem len sa bojím že si nevryjem dobre výslovnosť do hlavy :( ale hej asi treba pridať aj čítanie
Ak chceš doucim ťa. Čítať- rozprávať...polstina nie je slovenčina. Mne osobne sa páči.
Tiež chcem si nájsť prácu s anj a pl jazykom.