Prichadzam do kontaktu s anglictinou pomerne casto v robote,platim si online hodiny anglicitiny s lektorkou.Citim progres ale nie dostatocny,navyse podporeny mojim velkym strachom rozpravat po anglicky a robit chyby,ktory som odburala zatial len ciastocne.Mam problem najma rozumiet a so slovnou zasobou a velmi velmi by som sa chcela aj potrebovala zlepsit.Najlepsie by bolo zbalit sa a odcestovat za anglictinou,ale holt mam 2 male deti,rodinu,na nieco take mozem zabudnut.Co vam pomohlo?
Vystavit sa jazyku,teda vsetkymi zmyslami ho vnimat-pocuvat,citat,hovorit,mysliet v AJ🙂 atd
Aktuálne sa učím španielčinu a mne k pokroku veľmi pomohol tento protokol.
Tak ja poradím trocha konkrétnejšie, pretože každý ti bude hovoriť dookola to isté - pozerať seriály, filmy s titulkami a rozprávať. Ono je to v podstate pravda, ale musíš mať správne zdroje. 🙂 Toto využívam ja:
Na slovnú zásobu, počúvanie:
Jednoznačne seriály - ideálne originály v angličtine + s anglickými titulkami (nie slovenskými ani českými). Možno budeš pár týždňov mimo, ale ono sa to zlepší, uvidíš. Na seriály (ale aj filmy) je super Netflix, Amazon Prime. Ak ťa nejaká fráza v nejakej časti zaujme, nájdi si transcript na internete - prepis celého deju. Zadáš do vyhľadávača napr.: ,,the crown season 3 episode 2 transcript" - transkripty sú super, pretože si nemusíš zastavovať každú minútu seriál a zapisovať si krvopotne frázy. 🙂
Čo sa týka ešte slovnej zásoby, určite sa neuč naspamäť samotné slovíčka, ale radšej frázy, napr. uvidíš slovo approval - schválenie. Nezapíš si len samotné slovo, ale daj si ho do do jednoduchej vety - I need approval - potrebujem schválenie. Je jednoduchšie mať ho v kontexte ako sa surovo bifliť samotné slovíčka, vypadne ti to. A tiež sa ich nememoruj, zapíš si ich, prečítaj 2-3x nahlas a choď ďalej. Ono sa ti to v tej hlave usadí.
A ešte sú na počúvanie super podcasty, ale v tomto som sa ja nenašla, takže tu neporadím.
Na rozprávanie:
speaking24.com - zadarmo stránka, kde vieš okamžite komunikovať s kýmkoľvek v rámci celého sveta - väčšinou cez skype. Pozor, niekedy narazíš aj na úchylov, ale ja som problém nemala.
italki.com - nájdeš tu profesionálnych, ale aj dobrovoľných učiteľov (nielen na angličtinu). Platená, každý učiteľ má iné ceny, je absolútne skvelá a odporúčam. Oplatí sa viac než slovenské jazykovky. Narazíš na rôzne prízvuky a toto ti podľa mňa pomôže úplne najviac. Učitelia majú aj recenzie od študentov, takže si vieš vybrať.
tandem.net - zadarmo stránka, kde môžeš nájsť parťákov na písanie, ale aj na rozprávanie podľa dohody.
Ak si na Facebooku, odporúčam skupinu ,,Učíme sa učiť sa jazyky", kde nájdeš veľa tipov, ale aj mnoho ľudí na rozprávanie sa podľa svojej úrovne. A v neposlednom rade ako tu niekto spomínal, rozprávaj aj sama pre seba. Vezmi si nejakú fotku zo svojho mobilu a opíš čo tam vidíš niekoľkými vetami alebo si každý deň pár vetami povedz, čo si zažila počas dňa. Rob to nahlas, nie potichu. V duchu rozpráva každý super, len nahlas je to už o inom.
A to najpodstatnejšie - všetko rob pravidelne. Každý deň si pozri nejakú jednu časť seriálu, aj 20 minút je dosť, zapíš si pár fráz, stačí napr. 4-5, nemusíš to preháňať a trénuj rozprávanie aspoň sama pre seba. Choď pomalými krokmi, ale hlavne pravidelnými. To je to podstatné - pravidelnosť. Jazykovky sú super, ale 2x do týždňa 60 minút na učenie sa cudzieho jazyka nestačí, človek sa musí učiť doma, ale aj to učenie môže byť zábava. Držím palce.
Čítať knihy a časopisy v angličtine - každý deň. A denne sa učiť slovíčka, určitý počet, ale každý deň. Dobré je aj počúvať anglickú rozhlasovú stanicu naladiť si alebo cez internet.
Problem mozu byt filmy ci serialy v anglictine ale s CZ/SK lebo ak sa clovek na to upne moze sa naucit zle, ja som si to tak neraz uvedomila ze v anglictine ine povedali a v titulkach bola uplna blbost alebo stazene to prelozene 🤔...tiez neviem dobre anglicky ale zacala som citat vo volnom case komixy v anglictine ale sem tam nieco musim prekladat a tym si to aj zapamatam, a vyslovnost tu som sa zas ucila z pridanych textov v roznorodych americkych songoch na yt ...na cloveka sa to lahsie nalepi
filmy a seriály sú na počúvanie dobré ale táto metóda je sama o sebe dosť zdĺhavá a trvá to roky kým sa na človeka niečo nalepí ak vôbec. základ je konverzácia s natívnym "speakerom", čo by mala byť alebo mohla byť tvoja lektorka plus na internete si nájdi niekoho kto má materský jazyk angličtinu na pokec. nie textom ale hlasom. kúp si v angličtine aj nejaké knihy. napr. Dan Brown používa celkom jednoduchú a priamočiaru angličtinu. ak vynecháme odborné odseky. a tak nejako to spoj všetko dohromady. a nehanbi sa rozprávať. ani plávať sa nenaučíš keď sa bojíš vody. ani jazyk sa nenaučiš keď sa bojiš rozprávať pred druhými
@lalala94 perfektne tipy👌
Pozerať filmy, serialy, pocuvat podcasty, pesnicky po anglicky. Rozprávať sa sama so sebou v hlave po anglicky co budeš robiť, co robíš, co si robila cez deň...