Ahojte, prijali ma na vysokú školu, a čaká ma teda vzdelávanie. Mám 2,5 ročnú dcéru, takže celý deň behám okolo nej a čas na učenie si budem vedieť nájsť zrejme len večer, prípadne keď bude s jej otcom alebo u starých rodičov. Premýšľam ale nad tým, že ja som nikdy nemala dobrý systém na učenie. Ako odporúčate sa učiť? Čítať si dookola väčšie celky a potom sa to snažiť opakovať nahlas, alebo ísť skôr po menších celkoch ? Začať najťažším alebo tým najjednoduchším? Vôbec si neviem predstaviť, že sa budem mať prípravovat na skúšky.
Fu no to je tazko s dietatom. Ja som si robila specializaciu popri babatku a bol to masaker...ja som robila tak ze vzdy som si precitala literaturu na danu temu a pptom si urobila vycuc aby som ku kazdej teme vedela aspon nieco povedat a potom som sa uz len memorovala, ale zaklad pri uceni je vzdy pochopit podstatu a potom to uz vies vysvetlit aj vlastnymi slovami. Teda pokial nemas studium kde treba vediet nejake poucky alebo presne texty. Tak to uz len asi citat dookola a opakpvay si to nahlas. Este je super vec pamatovy palac ale tiez sa to da len pri niecom vyuzit skus si i tom nieco pozriet
akeho zamerania je skola, na ktorej budes studovat?
napr. na Ekonomickej stacil tyzden studia na 1predmet pred skuskou (na precitanie knihy plus ostatnych veci, co sme robili cez semester). Ale teda bez deti.
a super by bolo, ak by si sa skamosila s nejakymi starsimi z tej fakulty, vacsinou vzdy kolovali aj nejake vzorove testy😉
ja som sa napriklad nahlas nikdy neucila, ani by sa to na intraku nedalo ....iba potichu si citat ucivo a pripadne si robit poznamky prepisovanim
zavisi ake studium to je. Ale najlepsie je hned po prednaskach si prejst ucivo, co sa preberalo. Ale aj tak, je to velmi individualne, lebo to co napr. fungovalo mne, nemusi fungovat tebe a naopak...musis si sama najst svoj system. A neboj, moja kamoska studovala a tiez mala dceru v prvej triede na vyske a dostudovala.Drzim palce
tak teda pri 2,5 rocnom dietati ak sa chystas aj do prace vela casu naozaj nebude na ucenie. ale vsetko sa da zvladnut ked sa chce.
co sa tyka stylu ucenia, zavisi aky ucebny styl preferujes. ja napriklad poznamky z prednasok naskrabem a potom doma pekne prepisem, dolezite veci farebne zvyraznim. najskor jednoduchsie clenenie danej problematiky, potom idem viac do hlbky.
Ten najideálnejší prípad je si prejsť učivo hneď keď sa preberie. Ja som si prepisovala poznámky ručne alebo teda aspoň nejaké výpisky robila. Najlepšie som si pamätala keď som si veci vypisovala, pripadne to kreslila popri tom som to akože niekomu vysvetľovala a hocičo nové čo som prebrala som potom prepojila s tým predošlým čiže som si aj zopakovala. Často som dávala sama sebe nejaké otázky tak random zo všetkého čo som prebrala aby som sa vyskúšala, často boli ťažšie ako tie na skúške a sama som sa nimi vystresovala 😀