Ako sa stať zdravotnou sestrou?

kiki122
3. sep 2020

Pekný večer nastúpila som do prvej triedy na szš odbor praktická sestra. 4 ročné štúdium s maturitou. Myslela som si ze po vystudovaní môžem byť zdravotná sestra no čítala som nejaké fóra o tomto odbore a každý písal niečo iné. Ze po vyštudovaní tohto odboru je človek len asistent a stará sa o chorých (prebaluje ľudí atd..) Ako sa môžem stať ozajstnou zdravotnou sestrou? Napr. niekde v ambulancii? Treba na to 2rocnu nadstavbu "diplomovaná všeobecná sestra, ošetrovatelstvo bc" alebo vyššie vysokoškolské vzdelanie? Preto píšem sem ci ma s týmto niekto skúsenosť. Budem rada ak niekto vie ako to je a poradí mi. Vopred vďaka 😊

ivaa_
3. sep 2020

@kiki122 potrebuješ vysokú školu ošetrovateľstvo, aby si bola sestra 🙂

oli18
3. sep 2020

Ved sa opytaj triednej ucitelky, alebo riaditela skoly, oni to najlepsie vedia. Pred par rokmi bolo mozne na SZS studovat len odbor zdravotny asistent. Zrejme uz to zmenili.

anissee
3. sep 2020

Sprav si Bc ošetrovateľstvo,...a robiť v ambulancii takej klasika je nič moc platovo a na oddeleniach aj ozajstné sestry prebaľujú pacientov a robia veci čo nie sú jej kompetencia lebo často krát je sama na xy pacientov 🙂

kubkovamama
3. sep 2020

@kiki122 ahoj.Kedze si len prváčka,do tvojej maturity sa môže zas niečo zmeniť.Urob si po škole bc.osetrovatelstvo alebo zdravotnícky asistent.Pripadne diaľkovo popri práci,to ti odporucam.Ako sestra do ambulancie sa dostane málokto,väčšinou bežný lekár má roky svoju sestru,ak nemá dôvod nevymení ju.Sestra v ambulancii na oddelení v nemocnici alebo poliklinike,to je náročné a ako mladá baba by si asi nebola spokojná,ťažko povedať.Dalej potrebuješ po mgr.studiu špecializáciu čo je ďalšie štúdium popri zamestnaní ak teda chces ozaj dobré miesto niekde na klinike.A samozrejme čo tvoje predstavy,v nemocnici sestry jasné že prebaľujú,polohuju,prezliekaju,sanitarov je malo, jednoducho to nie je šanca stíhať.Ak chces aj trošku zarobiť a nebyť vyflusnuta,skús radšej po škole sestru v sociálnom zariadení.Je to náročné,ale môžem povedať že aj pekná práca aj si zarobis a väčšinou kolektív je dobrý,lebo je vas pomenej a robia to ľudia (aspoň u nás) od srdca.Atmosfera v praci je veľmi dôležitá a zvlášť v takejto profesii,máš ešte dosť času premyslieť si.

kristina2015
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nykkushka
3. sep 2020

Ahoj som zdravotná sestra už 10 rokov, teraz sa študuje stredná škola aby si bola praktická sestra- nastuduj si kompetencie, tuším môže pracovať aj na ambulancii ale aj na odd ale nemá také povinnosti ako sestra s VŠ. Tú k tomu povolaniu potrebuješ, minimálne Bc, lepší plat ti zabezpečí špecializácia a úplne lepší plat špecializácia a Mgr. A asi ta sklamem, mojou hlavnou úlohou v práci je umývanie 💩, utieranie 🤮, prebaľovanie a podobné veci, ale nemenila by som. Ja robím na ARE a pre mňa je to ideálne odd, sice niekedy smutné ale dostanem sa na operačné sály, ku KPR alebo pri pôrode dieťatka cisárskym rezom. Takže nemám to také fádne ☺️. A super že si sa rozhodla pre toto povolanie, je to náročné, spoločnosťou a príbuznými veľmi nedocenené, ale keď ho robíš pretože chceš a nie preto, že musíš bude sa ti páčiť ☺️

hygienka
3. sep 2020

Ahoj, som sestra. Strednú školu som skončila ako zdravotnícky asistent - teraz sa to volá už praktická sestra, je to presne o tom istom len tomu dali iný názov 🙂 vysokú školu mám iba Bc. Ako Ti už písala @nykkushka ako praktická sestra môžeš pracovať aj na ambulancii a aj s vysokou školou budeš pacientov umývať, prebaľovať, utierať, polohovať, robiť celkovo toaletu atď. Tak Ti to poviem, nikdy nezistíš o pacientovi viac, ako ráno pri toalete, tam zistíš všetko, ako sa má, ako sa mu dýcha, ako vyzerá, či sa mu stav nezhoršil oproti tomu ako si ho videla naposledy no je toho veeeeľa. Samozrejme ako inak zhodnotíš stav pacienta keď napr. nevieš aká je stolica, zvratky atď, teraz som hnusná 😂 😉 Neboj sa, všetko sa naučíš a všetko zvládneš, aj keď to bude iste náročné, naše povolanie je krásne. V práci je hneď vidieť, či to niekto robí preto, že to chce robiť a baví ho tá práca alebo to robí len preto, že musí. Držím prsty 🙂

janinah
3. sep 2020

Ešte si nič nevidela,takže trochu sa potom na praxi rozkukaj,pýtaj sa už pracujúcich sestier a potom sa rozhodneš,máš čas.Možno aj niečo pomenia,učiť sa treba donekonečna,aby si bola zdr. sestra a pritom nič lepšie ako socíkovské zdrav. 4ročné školy nepoznám ani neexistuje.Momentálne prakt. sestra má len o málo nižší plat ako klasiská zs,záleží aj či robí nočné al. pohotovosť.Ani ambulantky na tom ni esú zle,tabulkový plat je slušný,len súkromný lekár ti ho nemusí dať,je to o dohode,mm na amb.zamestnáva mladú sestričku ,plat 900 eur .Ja som dipl.operačná sestra,ale toto nie je práca pre každého,musí ťa baviť a musíš v tom byť dobrá.takže moja rada,hladaj infozorientuj sa v zdrav. práci,,zmaturuj a o 4 roky uvidíš čo kde ako....

hettinka
4. sep 2020

@kiki122 ak chceš byt plnohodnotná zdravotná sestra, odporúčam prestup na gymnázium a potom VS. So školou, ktorú navštevuješ, budeš iba o niečo viac ako sanitarka.
Na VS môžeš ist aj z tejto školy, ale budeš sa musieť veľa doucit už na prijímačky, máš horší štart ako gymnazista.

hettinka
4. sep 2020

@janinah ja tomuto nerozumiem, za sociku stačila 4-ročná stredná škola a sestry boli tip-top pripravené. A teraz to už na SS zrazu nedokážu? Načo je sestre VS...

anissee
4. sep 2020

@hettinka Z gympla lepsie ako z zdravotky? To vazne? Akoze na gymply absolutne ziadna prax...tu aspon zaklady sa nauci..aspon bude vediet co je emitka...zakladne prevazy..hygiena krmenie...co ju z toho naucia na gymply? presne toto ked som u nas videla na odd sestry buduce v 1. rocniku bc z roznych skol napr. gympel kadernicky krajcirky na praxi a dostali jednoduchr ulohy na zaciatok a boli vyorane ako mysi tak dakujem pekne...ked pojde z asistenta bude edieta aspon tlak odmerat a krv vziat

hettinka
4. sep 2020

@anissee možno nebude vedieť merať tlak (čo sa nauči za 2-3 dni), ale určite bude mat lepšie teoretické základy z biológie aj chémie, ako aj z iných predmetov. A ak sa nakoniec rozhodne, že chce viac/niečo iné, ako byt sestrou, má otvorene aj rozne možnosti, ako ma človek z odbornej školy.

kristina2015
4. sep 2020

@anissee To škoda slov nech tento prednes prednesie na ministerstve zdravotníctva alebo nejakému doktorovi a gymnazistku pošle pekne na štúdium na zdravotnú školu . Osobné poznám tieto prípady 😂

kristina2015
4. sep 2020

@kiki122 nerozčuľuj sa nám doktor povedal hneď na úvode ako je praktická sestra a celkovo zdravotník oceňovaný spoločnosťou ,príbuznými . Treba si zvykať . Povolanie krásne ale nedocenené v mnohych prípadoch. Ak chces vyšší plat neskôr VS robota bude tá istá

nykkushka
4. sep 2020

@hettinka úprimne, poznatky z biológie a chémie jej budú na dve veci, keď nebude mať ani šajnu ako sa starať o pacienta, ako pristupovať k ľuďom. Ja mam vystudovanu zdravotnú skolu ešte ako asistent a Mgr z ošetrovateľstva a nemám pocit že by som bola sprostá z biológie, ako sa vraví najviac sa naučí aj tak z praxe a "školou života" v práci. Tvrdiť, že len z gympla ma šancu na super vzdelanie je trosku silné.

ivaa_
4. sep 2020

@nykkushka ja si osobne myslím , že z gymnázia na vysokú školu má lepšie zabezpečenie. To že nebude vedieť odobrať krv alebo zmerať tlak ? ( Ja som sa to za týždeň na praxi naučila 🙂 a to som išla na VŠ z gymnázia ) dokonca v ročníku sme viacerí z gymnázia a môžem povedať že občas sme oveľa viac šikovnejší ako tí zo zdravotky ( to nemyslím zle ) iba že sa viac snažíme a tí zo zdravotky si už myslia že všetko vedia ,pretože mali akú takú prax na strednej škole . A to nehovorím o skúškach , zatiaľ čo neprešli a povyhadzovali boli čisto len zo zdravotky .. nezvládali sa zrazu toľko učiť
Tým chcem len povedať ,že nie je na škodu ísť na gymnázium a potom na ošetrovateľstvo , bude to mať lepšie v učení , a prax sa rýchlo douci

vanilka3
4. sep 2020

Na sestru ti treba bud diplomovanu sestru alebo bakalara

lasina
4. sep 2020

Z gymnázia nemá šajnu, čo taká sestra robi na oddelení. Učili sme sa prevezy, umývanie pacienta na posteli, ako aplikovať lieky, masti, špeciálne diéty a podobne. Meranie vitálnych funkcií, natočenie EKG, pripraviť pomôcky k výkonu..

nykkushka
4. sep 2020

@ivaa_ tak ale to je vec charakteru a nie školy, keď si niekto myslí že zjedol všetku múdrosť sveta, len preto že ma zdravotnú. Ono je asi v podstate jedno z akej školy ide na ošetrovateľstvo, dôležité je, ako sa bude správať a vedieť zaradiť do reálneho života po skole, v praxi. Ja som narážala na to, ako pani píše, že asi iba z gympla chodia studovaní a múdri ľudia, iné školy asi nie sú dobré 🤦‍♀️🤷‍♀️

kristina2015
4. sep 2020

Ja si inak osobne neviem predstaviť ísť z gyma na odd ako zdr sestra . Také tie základy aké postele sú aké majú funkcie aké typy sú a pre koho. Jednoducho nastúpi na odd pacient hospi s ťažkým dýchaním a čo mu dá popod vankúš ?Keďže nebude vedieť že posteľ je aj polohovateľná / teraz nemyslím elektricku,mechanicku.Alebo úraz a nebude vedieť rozoznať zdr.material a tých je niekoľko druhov /neurekom ,správne prevezovat je tam milión veci . koľkokrát sa ma posteľ prezliekať ako sa má kŕmiť atď Psychológia atď atď sama vidím koľko učenia je . Ako laik keď niekto nastúpi nemá to odkiaľ vediet. Na to tie zdravotné skoly sú . Môj nazor

nykkushka
4. sep 2020

@kristina2015 ale veď nikto netvrdí, že pôjde rovno z gympla pracovať 🤦‍♀️🙄. Z gympla na VŠ a to je rozdiel. Na vš sa naučí viac ako na strednej.

kristina2015
4. sep 2020

@nykkushka však jasné nehovorím tento prípad ale sú prípady iné z praxe spomínala vyššie pani a reálne zo života čo aj ja poznám . Jednoducho biológia iba nestačí na to tie zdravotné skoly sú aby si fakt neprišiel na odd ako jelito podľa mňa.

ivaa_
4. sep 2020

@kristina2015 na VS ani či si z gympla alebo zo zdravotky nejdeš hned prvý týždeň na oddelenie 🙂 prvý semester máš čisto len a len teroiu a hodiny kde ti všetko vysvetluju . To znamená, že ked som prišla v letnom semestri na oddelnie som samozrejme vedela ako dať obväz a podobné veci ( posteľ , polohovanie a neviem čo 🙂 ) neznamená že ked som to nemala na strednej škole som prišla ako " jelito " na oddelenie 🙂

macekovam
4. sep 2020

@anissee co napríklad robia také co nie je ich kompetencia

ivaa_
4. sep 2020

@macekovam myslím že @anissee to myslela tak , že aj sestra robí sanitárne práce, ako prebalovanie, chodenie na rtg napríklad , umývanie a podobne

anissee
4. sep 2020

@macekovam kde som ja pisala o ich nejakych kompetenciach ?

macekovam
4. sep 2020

@anissee nie len si spomenula ze sestra robí aj výkony ktoré niesu jej kompetenciami.. Tak som sa opýtala aké..

macekovam
4. sep 2020

@ivaa_ sanitarske práce sú aj kompetenciami sestry.. Ale sesterské práce nie sú kompetenciami sanitarov...

ivaa_
4. sep 2020

@macekovam áno ja viem , iba tak to asi myslela anissee , tak ako som to napísala

anissee
4. sep 2020

@macekovam nie ze robi vykony co nie jej kompetencia ale musi robit vsetko... Mnohe mlade damy pridu zo skoly sadnu si za PC na odd a myslia si ze pac sa do PEGu nakrmi sam..alebo ze si leziak aj podloznu misu sam umyje Ja som sice lekar ale viem ake maju sestry kompetencie a napln prace 🤔🤔