Akú školu (vysokú a strednú) potrebuje človek, ktorý chce pracovať na nejakom projekte s viacerými ľuďmi popr. sám v laboratóriu? popr. Aké odbory? Ďakujem.
@viestta v biológii
gympel a prirodovedecka fakulta na zaciatok. Ci sa vo vede uchytis, len cas a tvoja sikovnost ukaze
Urob si PhD. po skončení VŠ. To je začiatok vedeckej činnosti.
vyštudovať VŠ - prvý , druhý a tretí stupeň
potom ostať na VŠ a pracovať na rôznych projektoch....
ideálne študovať na červený diplom - takýchto študentov si zvyknú nechávať na VŠ resp. ich oslovujú či by nechceli ostať pracovať na vš po skončení štúdia...
vyštudovať VŠ, diplomovú prácu robit na SAV pokúsiť sa dostať na PhD na SAV a potom hladat zahraničnú stáž.
@deti95060810 VS nikoho neoslovuje,doba sa rapidne zmenila. VS je dnes rada ze im tam za tych par supov je niekto vobec ochotny zostat a to vykvet moc nieje. najuspesnejsi studenti sa zamestnavaju ovela lepsie mimo alma mater v sukr sektore. Nie kazdy si moze dovolit zit z VS platu
Ist na gympel, vs a po jej skončení ist na PhD denne štúdium - Tretí stupen VS. Hlavne sa treba ucit jazyky (anglictinu), pretoze denne budeš študovať aj anglické publikácie, komunikovat so zahraničnými vedcami.
@martinmmartin nie je to take zle, otcov aspirant mal 1000 eur štipendium pocas PhD studia. Otec ma cez 2000 plat za jeden uvazok, plus si vie spravit peniaze za projekty, publikácie, externe prednasky. Väčšina profakov ma viac ako jeden uvazok, takze aj on chodil prednášať na inu skolu, dokonca mal aj kombináciu manažérskej pozície v príspevkovej organizacii a uvazok na VS. Profesori majú tuším 45 dni dovolenky, takze vie robit viacero úväzkov. To nie je typická robota od 8-17 tej, keď vedou zijes, tak tá napadajú veci na večeri so zenou, na vecierku s priateľmi,…
@tramtada31 potvrdzujem je to tak. Akurát doplním že štipendium islo hore ale nie su v tom odvody, väčšina študentov si ich ale neodvádza.
@rony2255 skôr asi mikrobiológia alebo biochémia
@zeldia vedecká cinnostsa nevykonava len na SAV. Ak ma VŠ akreditovanu doktorandsku cinnost, tak vykonava vedu. Na to, aby si bola PhD., alebo doc., tak potrebuješ vykonavat vedeckú cinnost.
@andreakotesova mne to nevysvetľuj ja za to beriem plat.
@zeldia len si to tak všelijako napisala.... ako keby sa veda robila len na SAV...
@andreakotesova nie len som to chcela doplniť ze nemusi ostať na VS ucit môže sa zamestnať na SAV postup uvedený hore.
@zeldia a skončí ako vedec Blaha 😅 (to na pobavenie 😂).
V prvom rade si vyber VS, ktora Ta bude bavit. Ak vo svojom odbore budes dobra a budes chciet aj potom pracovat vo vyskume, tak treba pokracovat na doktorandskom studiu a uz pocas neho budes zapojena do vyskumu.
@andreakotesova blaha je biológ?
@zeldia nie, pracuje na SAV, teda ak ho uz nevyhodili.
@andreakotesova nevyhodili, nejde ho vyhodiť.
@zeldia viem, no dúfala som... 😅 robí im úžasnú reklamu...
@martinmmartin buď o tom nič nevieš alebo ....
po PhD. nástupný plat 1800 e + e za publikačnú činnosť a povedzme si otvorene čas na Vš sa zastavil kdesi v 80 r. - voľnosť je na nezaplatenie....
ešte stále je tam na tieto miesta výber - nie nábor....😉
@deti95060810 asi ty o tom nič nevies. Po PhD. dostane plat na úrovni stipendia, ktoré poberal počas doktorandského štúdia s tým rozdielom, že z tejto sumy už bude musieť platiť aj odvody. Niektoré fakulty/katedry nemajú osobne príplatky a možnosť "privyrabat " si na projektoch. Príplatok za PhD. na fakulte môjho muža bol 17 eur. Keď sa stal docentom, tak mu zobrali tých 17 eur a dali cca 60 eur. Ako profesor ma príplatok cca 100 eur + senát musí schváliť, ci mu "dajú " vyššiu triedu.
@deti95060810 tak ale je pravda, že odbory/katedry, ktoré chrlia milión absolventov (ekonomické odbory, sociálne odbory, humanitné vedy a pod.) majú aj viac peňazí na príplatky.
@deti95060810 1800€ určite nie je nástupný plat po PhD. - ani náhodou 😉
Nuz strasne zalezi kam sa nakoniec na doktorandskom dostanes. Vztahy na pracovisku, celkove fungovanie oddelenia, skoly, ale projekty su rozbehnute, ale su spoluprace so zahranicim...
Stipendium pre mna teda nebolo ziadne terno a kedze som zena a mala som v tom case aj muza, tak som si platila aj dobrovolne nemocenske poistenie (keby som nahodou otehotnela, aby som nezostala bez prijmu, kedze u nas sa v takych pripadoch muselo studium prerusit a stipendium sa vtedy nepoberalo). Po zaplateni cize v cistom mi ostala asi polovica toho, co by som mala, keby som sa normalne zamestnala v odbore.
V prvom rade odporucam gymnazium, najlepsie jazykove. Ak sa ti podari, uz na vysoku je idealne ist do zahranicia, ak nie, tak aspon vyuzi zahranicne pobyty co najviac. Ma to len jednu nevyhodu-ked uvidis, ako to funguje v zahranici, tazko sa ti bude vracat. Ja som sa po PhD do vedy na SK po skusenostiach zo zahranicia uz nevratila. Robim v sukromnej sfere, zarobim v cistom 3x tolko ako by som mala plat na skole a mam mensie stresy. Nehovoriac o tom, ze na mna v praci nefuka cez stare okno a ked nieco potrebujem k praci, dostanem to od zamestnavatela a nemusim vypisovat granty, cakat mesiace ci sa to schvali a zobronit o zakladne veci 🤷
@luliu potvrdzujem ani náhodou nástupný plat vedca nie je toľko skôr polovica. Príplatky sú rozne podľa odboru technické odbory vedia samozrejme zarobiť viac humanitne neviem. Veda nieje celkom o peniazoch robit vedu je privilégium, okrem toho ako biológ môžeš prejsť celý svet (casto sa zbierajú vzorky).
Vedcom mozes byt aj v odbore vyvoja strojov, matematik, aj v jadrovej fyzike, aj v biologii, aj v astronomii, dokonca aj v slachteni polnych plodin. V prvom rade by si mal vediet, aky odbor ta bavi.