Aby sa človek stal psychológom, koľko rokov najmenej musí mať vyštudované? A kde sa potom dá zamestnať, musí si vybaviť vlasnú “ambulanciu” ?
@babulkomale no ludia si to jednoducho predstavuju povacsine, ani netusia, cim si taky klinik musi prejst veru...a co to stoji 🙈
Ak myslíš klinický psychológ, tak treba mať aspoň Mgr. (5 rokov štúdia) a potom absolvovať špecializačné štúdium klinickej psychológia (3 roky štúdia). Takže minimálne 8 rokov to trvať bude.
@qwerty2 a keď napriklad detsky, alebo iny?
Najskor urobit prijmacky na vysoku skolu.
...mozes byt terapeut...psycholog musi mat vs a prax.. A psychoater zas medicinu..
Nemusi mat nic - ak ide len o zarobok, napis si inzerat "Liecitelka Alenka, poradi, pomoze" a mas par tisic kazdy mesiac istych...
@ivangeline a terapeut nemusi mať vš?
@autorka moja sestra ma forenznu psychologiu ta je podla mna omnoho zaujmavejsia
@modrykolibrik Tá sa uči rovnako ako iné? 🙂 To je v podstate pre políciu, či sa mýlim?
...nemusi... Rozne kurzy,doplnove studia..zvycajne sa zaobera nejakym okruhom tem a vyuziva istu metodu/terapiu.
@ivangeline chapem, len či to je kvalifikovane dosatočne, či aj pomože luďom, či to je vhodné, potrebné…
@nie forenznu psychologiu studovala v zahranici tu na slovensku a v cechach to ako samostatny studijny program nikto neponuka. Nielen pre policiu. Ona robi v zahranici na misiach,vaznici vlastne vsade kde ju potrebuju
@autor zarobi omnoho viac ako normany alebo spec.psychologovia
Zapni si TV8, tam je toľko psychológov a iných ....
@marcellka32 😂
V dnesnej dobe existuje milion kaucov a kadekoho, ktori si myslia ze mozu ako terapeuti radit ludom. Dobry psycholog to nielenze vystuduje, ale vzdelava sa a napreduje cely zivot. Takze za mna najprv skola.
....vhodne..potrebne.. ak chcew pomoct..a mas predpoklady.. pomozes a prerazis aj ako terapeut.
Ak by si chcela byt detsky psycholog, uz konecne sa to dostava aj do nasich skol, ze skola ma svojho psychologa. Nielen vychovneho poradcu, nielen asistentov, ale aj psychologa. Ibaze neviem, ake su financne podmienky v slovenskom skolstve. Na druhej strane, chciet byt psychologom je v prvom rade cosi ako poslanie, clovek to robi pre druhych aby im pomohol. Dnes ma strasne vela tinedzerov problemy... A co od rodicov takychto deti viem, tak zohnat psychologa je coraz nemoznejsie, su dlhe cakacky.
Ak chces, pozri si tento kanal nayoutube: https://www.youtube.com/@coachingplusSlovakia Ten pan, co tam dava rozne rozhovory, videa, tak robi aj supervizora - to znamena, vedie psychologov, konzultuje s nimi pripady a zaroven sa stara aj o ich dusevne zdravie. Mozno je lepsie pytat sa takychto ludi - odobornikov, napozerat si ich videa, precitat clanky - z toho co to pochopit, ako funguje povolanie psycholog a pripravit si otazky a potom sa spytat, hoc aj mailom by som skusila - verim, ze by odpovedali, nasmerovali.
@liv1 teraz ako bola tá aféra s chlapcom čo vyskočil v škole som počúvala reportáž, že SR má xy psychológov v škole a škôl asi o 300% viac už si nepamätám číslo to by bolo zbožné prianie mať na každej škole psychológa.aj, keď teraz chce ministerstvo dať milióny na asistentov a psychológ tak som zvedavá.
Autorka píšeš toto"" chapem, len či to je kvalifikovane dosatočne, či aj pomože luďom, či to je vhodné, potrebné…""
Snáď vidíš aká generácia rastie koľko je šikany, zlých vzťahov v rodinách, práci, deti s problémami učenia atď...psychológovia sú potrební ako soľ nehovoriac o detských psychiatroch, špeciálnych pedadogoch o prácu by som sa nebála.kamaratka pracuje v špeciálnom združení pre deti s autizmom, nks sú tam logopedi, psychológovia, diagnostikujú, ale už pracujú sami na seba
@modrykolibrik dobry den, vedeli by ste mi prosim napisat trosku podrobnejsie o sestrinom studiu v zahranici? silno premyslam prave nad studiom forenznej psychologie a urcite by sa mi zišli rady od niekoho, kto je tomu tak blízko, dakujem vopred🙂
@vanesahencovska robila skusky na nejaku univerzitu ale uz si nepamatam presne na ktorej, z cudzieho jazyka. Kedze ovladala excelentne nemcinu aj anglictinu zobrali ju ale co si pamatam hovorila, ze je to velmi tazke studium kedze to bolo zahranicie tam to beru inak
Hlavne musi urobit narocne prijimacky, potom studujes 5 rokov na Mgr. ale s tym nemozes mat vlastnu ambulanciu, az ked absolvujes dalsie vzdelavanie v urcitej terapii, tak az potom.
Vzdelavanie si platis sama, zvycajne je vikendove, nesmies vynechat ziadne, lebo by si sa musela vratit na zaciatok.