Ako sa stať psychológom?

25. mar 2023

Ake odvetvia pychologie existuju a ake vzdelanie je na ne potrebne. Ktora cast psychologie je najlukrativnejsia? Da sa povedat, ze skolsky psycholog sa nedokazal uplatnit ako klinicky psycholog? Preco sa väcsina absolventov nesnazi stat klinickymi psychologmi? Ako je to platene?

heln
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
heln
25. mar 2023

a urcite nie je spravna motivacia stat sa psychologom to, ktory psycholog dobre zarobi. skolsky psycholog je plateny podla tabuliek, takze velka slava to nie je. sukromny psycholog si moze cennik za sluzby nastavit ako chce. dolezita je kvalita psychologa, ci ma rad ludi, ci je empaticky, vnimavy, profesionalny...

54tinka54
25. mar 2023

Odvetvia psychológie si vieš vygoogliť.
Neviem v akom zmysle najlukratívnejšia, ak myslíš peniaze, tak asi vlastná ambulancia.
Nie, školský psychológ nemôže robiť klinického, sú to dve rôzne špecializácie.
Absolvent psychológie ak chce byť klinický psychológ, musí tomu venovať ďalšie roky štúdia - špecializácia napr na SZU, prax, dlhodobý výcvik (spravidla cca 4 roky). Je to proste beh na dlhé trate, časovo aj finančne náročné.
Ale áno, psychológov s vlastnou praxou treba ako soľ, čakacie doby sú šialené.

svetlonos
25. mar 2023

Ahoj,
uz si sa bavila s ludmi, ktori maju seriozne vazne psychicke problemy? Napriklad trpia schizofreniou, maniou, psychozou alebo "len" depresiou? Ci riesia rodicovsky narcizmus, bipolarnu poruchu, borderline?
Skus si precitat nejaku knihu o psychickych odchilkach/ poruchach.
Pouvazuj, ci na to mas. Pokial si chladnokrvna a dokazes sa odosobnit a napriek tomu budes dobra v obore a vediet aj realne klientovi/ pacientovi, ok.
Alebo si empaticka a mas to v sebe robit pracu psychiatra, tiez super. Ale mat ako hlavny ciel financne ohodnotenie je blbost. Zrovna v tomto obore dokazes cloveku nie len pomoct ale aj velmi ublizit, s katastrofalnymi nasledkami.
Niektori psychologovia ci psychiatri pisu i knihy o konkretnych pripadoch z praxe, samozrejme bez mien.
To by si mala taky fajn prehlad o praci psychiatra/ psychologa.
A co sa studia tyka, vygoogli vysoke skoly, zavolaj si tam a opytaj sa presne aky typ studia ponukaju a co obnasa, ci uz je to dedsky psycholog, klinicky, zamerania 🙂

autor
25. mar 2023

@svetlonos Tolko zbytocnych slov. Pytam sa nieco ine.

svetlonos
25. mar 2023

Ale napriklad lukrativny psycholog by mohol byt pre dospelych so zameranim na ADHD. Tych je ako šafranu aj ta tema na SK je este v plienkach. Tych dospelych s touto dg sa objavuje stale viac a viac. Sukromny psycholog - dobry! by tu zarobil majland . To len maly typ 😉

jamimo
25. mar 2023

trochu zle postavená otázka. Lukratívny odbor psychológie? Čo myslíš? Práca s obeťami domáceho násilia, deťmi ako obete šikany a pedofilov, osoby pracujúce v sexbiznise, drogové závislosti, suicidálny jedinci, ťažké post- traumy, obete znásilnenia, toxické psychózy atď? Prosím ťa, ak si takto kladieš otázku a chcel/a by si študovať a toto povolanie vykonávať, radšej ani nepodávaj prihlášku. Prvotný titul Mgr. nič nezaručuje, a už vôbec nie že ak máš vzdelanie, si aj vzdelaný/á. 🤔
PS: Svetlonos dobre napísal/a, teba to však zjavne nezaujíma.

luccija
25. mar 2023

Teda ty sa pýtas kde a aký psychológ najlepšie zarobí?🙂klinický psychológ a terapeut má niekoľkorocne výcviky.Myslim, že psychoterapeut 5 či 7?aby si mala vlastnú ordináciu musíš byť veľmi študovana stráviť tým roky, aby si si mohla pýtať za hodinu 50-70 eur.
A čo letí?takí čo robia s deťmi s ADHD, autizmus a pod...je ich veľa a bude ešte viac.
Veď si pozri stránku pár psychológ a pozri sa aké majú vzdelanie, výcviky..školský psychológ je na tom najhoršie tabuľkový plat...šikovný špeciálny pedagóg či ti čo robia ABA a iné terapie pre deti s problemom sú platení výborne vo svojej praxi.

@heln žiadny psychológ nemôže predpisovať lieky prax na psychiatrii má, ale posiela k psychiatrovi psychológ lieči rozhovorom, robí skupinové psychoterapie aj tie sú dobre platene

jamimo
25. mar 2023

@luccija dobre si napísala, ja poznám osobne dvoch, kamarátka šla do súkromnej praxe po 10 rokoch (ok porodila medzi tým 2 deti, ale to nemalo vplyv na časové obdobie) Stále sa vzdelávala, má titul PaedDr, Mgr, PhD, príspevky do zborníkov, seminárov, prednášanie na VŠ, rôzne výcviky... tisíce eur a tisíce hodín štúdia, rodinný time managment. Bez peňazí sa nedá žiť, účty sa neplatia samé... Ja však žasnem nad tým, ako si to niekto predstavuje hogo-fogo, a vidia len tie €€€ 🙄Odbornosť a práca psychológa to nieje len pocit, hurá rada sa rozprávam a viem dobre kamoške poradiť na posedení pri kávičke!

joannita
25. mar 2023

@heln psycholog nema lekarske vzdelanie, takze urcite nemoze predpisovat lieky (aj ked je to klinicky psycholog) klinicky psycholog sa zaobera dusevnymi poruchami prevazne a bezny psycholog poradenstvom

luccija
25. mar 2023

@dori2 je psychologická a robí výcvik možno poradi

jamimo
25. mar 2023

Nedalo mi... napr. profil tohto klinického psychológa. Posielam link na nadobudnuté vzdelanie. Záver si urob sám/sama 😉
http://www.psychologicka-poradna.sk/omne.htm

svetlonos
25. mar 2023

Autorka,
ty si zial zial nepochopila pointu mojho prispevku. U 12 tocneho pubertiaka by som to brala ako chybu z nepozornosti.
Teba som povazovala zo zaciatku za vyzretejsiu osobnost a preto som ti napisala konkretnejsie.
Jamimo ti napisala este hlbsie a detailnejsie.
Je uolne v pohode mysliet si v tvojom veku, ze vies toho vela. Ale vies co je este lepsie?
Uznat aj opak, teda ze nevies vsetko a nie je to hanba ale cnost, hlavne v dnesnom svete.
Ty si vsak velmi povrchna. Vedela si, ze aj psychologovia maju svojoch psychologov, ktorych pravidelne navstevuju? A nie na to aby sa kolegialne porozpravali a vymenili si skusenosti.
Ale naco tolko zbytocnych slov, vsakze?

svetlonos
25. mar 2023

@jamimo
uz pri tvojom prvom prispevku po prvych vetach som sa chcela odvolat na tvoje slova ale ten link nema chybu 🤣
Pokial ten neosvieti, nepomozu uz ani reflektory osvetlujuce stadion pocas olimpijskych hier.
S nim by som veru rada hodila rec ako s clovekom, musi to byt riadny intelektualny zazitok 🙂 A to uz musi byt aby som podla par slov zo zivotopisu mala taky nadmerny respekt a obdiv voci cudziemu cloveku. Doteraz sa mi to stalo len raz.

jamimo
25. mar 2023

@svetlonos úplne s tebou súhlasím. Reflektory, káble, baterky, nemusí niekomu dôjsť počas celej dĺžky života. Je to práve kvôli nízkej sebareflexii, vysokému egu a (ne)schopnosti priznať si, že nič sa nespraví len tak samo, bez pričinenia a námahy. Pritom učíme sa celý život. Viem, že nič neviem, Sokrates... Avšak "lukrativitu a peniaze tie chce vidieť každý. Takto easy však svet nefuguje. Možno na Instagrame, instantný život, instantné riešenia, avšak tak rýchlo rozpustné ako instantná kávička Nescafé 😉
PS: prevenciou pracovníkov pred syndrómom vyhorenia, odbornou a bytostnou dilemou, profesnou krízou v pomáhajúcich profesiách je supervízia. Povinnosť supervízie ukladá aj sám zákon, škoda že mnoho zariadení napr. DSS, útulky, domovy na pol ceste, hospice... často nedokážu nájsť prostriedky na "duševnú ochranu" a psychohygienu svojich zamestnancov.

svetlonos
26. mar 2023

@jamimo
ano tavsupervizia a jej zdokonalenie by bilo uzasne ako posun vpred. A hej, vo virtualnej realite vie byt hrdina a specialista kazdy. Ja som tiez chcela ludom kedysi pomahat a psychologia ma lakala, az pokial ma teda realita neprebrala. Nemam na to a robit psychologicku len pre peniaze? Mozno by som vystudovala a nejako to obkecala. Ale ak to ma niekto robit, tak kvalitne a pokial to zvladnu viacery ako pan psycholog z tvojho linku, uplne uzasne.
Ta sebareflexia chyba momentalne zial mnohym ludom a hlavne mladym 2/3 populacie. Aspom mne sa tak javi.

lienkashcj
12. mar 2024

@jamimo toľký rešpekt voči nemu a to iba zo životopisu, to sa mi ešte nestalo 😲

jamimo
12. mar 2024

@lienkashcj 👍 nuž... kto umí, ten umí 😉