Ako sa pripraviť na psíka?

adelakom12
16. júl 2019

Ahojte, chcela by som vas poprosit o radu s pripravou domacnosti na psika. Chceli by sme si zobrat nejakeho mensieho z utulku. Manzel uz mal psa ako dieta, ale ja este nie a neviem ako ho vycvicit a starat sa o neho. Poradte mi nejake videa alebo knizky. 🙂

zanettsur
16. júl 2019

@adelakom12 ked ste az takyto neskuseni ja by som do toho nesla, vsetko vam pride nenormalne a budete zufali, ak teda nepocitate s tym, ze moze nieco znicit, moze byt problemovy, moze byt tazsia povaha, bude potrebovat vela pohybu a tak, to samozrejme nechcem na vas utocit, ale nechcela by som aby ste sa tesili a potom boli sklamany, smaozrejme schvalujem utulok a starsieho psika, ale taktiez dobre vyberajte, aby mal hygienicke navyky, nebal sa a pozorujte aj ako sa bude chovat s inym psikom

adelakom12
autor
16. júl 2019

@zanettsur jasne ze to bude tazke, ale pocitame este tak rok kym si ho kupime a dovtedy by som sa rada na vsetko pripravila

sajuri257
16. júl 2019

@adelakom12 odporucam potom skor steniatko z utulku alebo psika ktoreho tam poznaju a nema za sebou nejake zle skusenosti pretoze pre neskuseneho majitela by to mohla byt v takom pripade divocina(ci uz jeho strachy, agresia v urcitych situaciach, kontakt s inymi psami a pod.) Pripadne odporucam plemeno napr.pudel, na fb stranka pudl v nouzi. Pripadne mozete skusit tzv."docasku" docasne sa starat o psika z utulku kym sa mu nenajde novy domov, aby ste si to vyskusali.

brnacik
16. júl 2019

@adelakom12 ahoj, my sme si tiež prednedávnom zadovážili psíka, takze chápem tvoje starosti 🙂 bude psík s vami doma, alebo bude na záhrade? Ak doma, pripravte sa na pár týždňov, kedy budete potrebovať kopec trpezlivosti, veľa pochvál a ešte viac pamlskov 🙂 hneď od začiatku si doma zaveďte pravidla, ktoré bude všetci dodržiavať (napr. či bude môcť byt s vami na gauči a podobne ). Ak budete musieť psíka ucit hygiene, rozhodne netrestajte, lebo bude curat potajomky do kútov... mne osobne veľmi pomohli videá na YouTube “ako so psom” a “se psy podle Veroniky”. Psík z útulku je veľmi šľachetný čin, no veľmi dobre si to premyslite a ak si nie ste istí, radšej sa poraďte s niekym, kto ma skúsenosti...stretla som sa totiž párkrát s tým, že psík mal nevysvetliteľné chovanie v situáciách, keď sa to nečakalo...samozrejme to nie je pravidlo 🙂 v mojom okoli je tiež pani, ktorá asi rok čakala na psíka z útulku, ktorý jej sadol a teraz sú najväčší partaci 🙂

Prajem veľa stastia a radosti 🙂

zanettsur
16. júl 2019

@sajuri257
@adelakom12 rozumiem, ja by som isla do starsieho psika, nie uplne ale mozno tak rocneho, s tym sa da vzdy pracovat, hlavne opatrne a vzdy sa poradte s niekym skusenym, davajte si pozor nie kazdy cvicitel ci vycvikar je dobry, za mna knizky
1.Výchova psa
Katharina Schlegl-Kofler
2. Konejšivé signály
Na jedné vlně s vaším psem
Turid Rugaas
3. Od štěněte ke psu
Jak nenásilně vychovat skvělého společníka
Hana Žertová
4.101 krokov, ako vychovať poslušného a spokojného psa
Kyra Sundance
5.Výcvik štěněte
Kristina Ziemer-Falkeová Jörg Ziemer
6.Výchova šteňaťa (v siedmich lekciách)
Gwen Bailey • Ottovo nakladatelství, 2008
7. Týmová spolupráce mezi člověkem a psem (Praktická příručka)
José Arce
8.Päť tajomstiev šťastného vzťahu medzi človekom a psom
José Arce
9.Pozitivní metody výchovy psa (Cvičte a vychovávejte psa bez stresu, zloby a trestů)
Pat B. Millerová
10.Šťastný pes
Brandon McMillan
toto je taky uzsi vyber, za mna asi top 10 co sa tyka knih ale je ich milion, netreba sa ale presne riadit, treba skusat, kazdemu psovi vyhovuje ine

blackcat8885
16. júl 2019

V každom meste je cvicak nestojí veľa a naučia vás ako psíka cvičiť. Chce to trpezlivosť a každý deň sa mu venovať. Nenauci sa nič za 3dni.Pozri si Google Miloš Butika venuje sa výcviku sú aj videa. Hlavne výzdoba dospelí musíte byť pre psa vodca svorky, musí Vás rešpektovať. Raz mu date napr jedlo zo stola bude chcieť vždy. Je na vás aké pravidlá nastavite.

sajuri257
16. júl 2019

@adelakom12 a tiez odporucam vybrat si psika (ci uz z utulku alebo urcite plemeno) podla zivotneho stylu nielen podla toho ze toto sa mi paci. 🙂 Taktiez, nepodporit mnoziarne, je jedno ze niekto ma fenu a psa s pp a stenata su bez pp, rodicia pre nieco neboli uchovnení a aby sa vam to nevypomstilo potom na nakladoch u vet pripadne povahou nie typickou pre dane plemeno. Treba si tiez zvazit velkost psika, vacsie viac zjedia a naklady na vet su vyssie, neplati ze vacsi potrebuje viac pohybu(taky maly chrt ho potrebuje daleko viac ako napr.doga). Tiez napr ak ste kludnej povahy a mate radi pokoj neoporucam aktivne plemena, tiez vhodnost psa do bytu, domu a v neposlednom rade ci dlhosrsteho psa alebo kratkosrsteho. Pripadne psa ktoreho treba strihat ci trimovat.

blackcat8885
16. júl 2019

Pardon vy dospeli, 😁

sajuri257
16. júl 2019

@brnacik vsetko zavidinod rasy, skus nepotrestat teriera a za chvilu ti prerastie cez hlavu. Nemas psa zbit ale strcit mu nos do toho co urobik zle a vytahat za kozu za krkom. Tak to robia aj vlcie svorky. Netrestas nevie co moze nemoze,ako dieta. Moja trestana tymto sposobom bola a tiká ako hodinky, jej sestra u mojich rodicov nebola lebo ved chudatko a teraz je vies kto chudak...rodicia 🤷‍♀️😃

@blackkat8885 nie kazdy ma na to byt vodcom svorky, preto je vhodne volit aj podla plemena. Ked vidim niektore psy ako zametaju s majitelmi to je iné divadlo 😂 a nedaju si povedat 🤷‍♀️

sajuri257
16. júl 2019

@blackcat8885 aj to za aky cas sa pes nieco nauci nenauci zavisi od plemena a povahy.

tesari
16. júl 2019

Hlavne sa pripraviť psychicky. Odporúčam zobrať si šteniatko - menej sa síce vyspíte prvé mesiace (ako pri dieťati) ale vytvoríte si snáď dobrý vzťah. V prvom rade nemajte očakávania že to bude suprové - lebo nebude. Musíte počítať s tým ze vám psík pár vecí zničí - hlavne keď sa mu budú meniť zuby-ohryzene nohy stoliciek a tak. V noci s nim budete treba ísť vonku niekoľkokrát. Cvičiť nemá význam veľmi malé šteniatko lebo budete sklamaní. Ako dieťa tak aj pes musí na ucenie dozrieť. Stačí začať tak od pol roka pravidelne pár minút denne. Pes dospieva cca v 2 roku života (závisí od rasy). Menšie psíky skôr a väčšie neskôr. Pamätajte pes je ako malé dieťa - hravý a neposedny. Ale keď to vydržíte a nestratíte nervy tak budete mať super kamoša. Otázkou je aj to ci bude pes v byte alebo v dome. Ak bude v byte a vy obaja v práci - bude to pre neho trápenie a zvážte ci to bude dobre aj pre vás. Pes potrebuje pohyb a venčenie. A ci sa vám s nim bude chcieť ešte po práci behat vonku.

lucyluv
16. júl 2019

Ja zas šteniatko neodporúčam z toho dôvodu, že môžete zistiť, že proste mať psa Vám nevyhovuje a čo potom? Budete ho mať 15r na krku. Niekto tu radil docasku, to je dobrý nápad. Prípadne potom si ozaj naštudujte knižky. Ja som tak neuvážene kúpila ako 20rocna psíka čivavu a doteraz to ľutujem, netušila som nič ani o vychove. A to ešte furt žije a má kopu zdravotných problémov 😞 len starosti a trápenie su z neho, nie je dobre socializovany s inými psami, hneď provokuje, všetkého sa boji, neznáša detinič sa s nim nedá, len byť doma alebo vonku po jeho známych chodnickoch.

sajuri257
16. júl 2019

@tesari od pol roka? Akonahle ma vsetky ockovania pekne na cvicak ak je niekto zaciatocnik, socializovat, cvicit, 3-4 mesacne stena v pohode udrzi pozornost par minut niekolko x denne. Obhryzene som nemala ani pri jednom nikdy nic. S psychickou pripravou mate pravdu, zo zaciatku je to ako s novorodencom a potom prezit pubertu ked dospieva.

@adelakom12 plus si este zvazte ci fena alebo pes, pripadne kastracia v dospelosti.

anetka1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
blackcat8885
16. júl 2019

@sajuri257 ja viem vycvicila som viac psov na skúšku myslela som to skôr tak, že veľa ľudí začne cvičiť a po pár dňoch to vzdajú lebo pes to nevie.

janka.l
16. júl 2019

Podľa mňa sa na to nedá pripraviť. My byvame v paneláku a nikdy som nechcela psíka do bytu. Minulý rok mi začiatkom decembra volá ráno manžel, že či nechcem psíka a zo srandy, že hej. Poslal mi fotku a za 10 minút prišiel. Havik sa strašne bál ale nakoniec prišiel ku mne a ľahol si mi na nohy. Havik prišiel k mužovi do dielne. Muž sa aj pýtal po okolí, či niekto nevie komu patrí. Jeden pán mu povedal, že ten sa už 2 dní túla. Z mojej strany to zrazu bola láska na prvý pohľad 🙂. Nakoniec zo psíka bola fenka a je neskutočná. Ako ďalšie dieťatko v našej rodine. Ale vyslovene. Prvý mesiac bol ťažký, ale zvládli sme to a dnes by som ju nedala za nič. Držím vám palce, aby ste to zvládli 🙂