Ako sa efektívne učiť na skúšku?

ninusa221
4. jan 2021

Baby prosim vas ako efektívne ste sa učili na skúšku? Vobec mi to nejde do hlavy 😩 ďakujem za odpovede a rady, majte pekný večer

bavlnka92
4. jan 2021

posledná skúška boli testy na vodičák. motiváciou boli peniaze ktoré som za to platila a musela by som platiť ďalšie keby som neprešla 😂
inak som si vypísala na papier veci ktoré mi nešli a opakovala dokola.

sisa_s
4. jan 2021

Sediet na zadku a ucit sa, menej casu travit na konovi 😉

snazilka2513
4. jan 2021

Mne pomohlo, ze som mala rozpis. Stanovila som si, kolko sa musim za den naucit. A ucila som sa nahlas a vzdy z rana. Vtedy mi to lepsie palilo, ked som nevstala, unava a pod., potom som dokazala pri rovnakom mnozstve sediet cely den. Inokedy som to zmakla za par hodin. Joj, hrozne na to aj spomenut. Drzim palce, nech to rychlo ubuda 💪💪💪

ninusa221
autor
4. jan 2021

@snazilka2513 ďakujem ja som dnes od dakej 9 sa ucila do
1 a teraz vecer nachvilku 😀 tak hadam si nieco zapamätám 😩

ninusa221
autor
4. jan 2021

@sisa_s 😆 blby komentár som čakala😊

natalienka12
4. jan 2021

@ninusa221 ak máš veľa učiva a málo času tak je iná metóda učenia ako keď máš času dostatok, podľa toho som sa učila ja

ninusa221
autor
4. jan 2021

@natalienka12 mam ešte 6 dní😀 to neviem či je vela
Či malo😂

luxus10
4. jan 2021

@ninusa221 a z coho je ta skuska? ine je ucit sa matiku, ine chemiu, ine pedagogiku, ine suvisle texty....

maryah
4. jan 2021

Ja som si stanovila, koľko sa denne musím učiť. Myslela som na to, že prečo sa učím. Nie, nemusím sa učiť, som dospelá, mám deti, takže je to moja voľba a ešte si ju aj platím... Chcem sa učiť, lebo chcem lepšiu prácu. Ja si pri učení zapálim aromalampu s prírodnou silicou, momentálne medovka... Neviem či to pomáha, ale vytvára mi to príjemný pocit a krásne to vonia...
No a všetko čo sa učím, tak si píšem do zošita, to najpodstatnejšie a učím sa len to. Zapamätám si niečo aj tým písaním 😊

1xenia1
4. jan 2021

Pýtaj sa sama seba otázky. Prejdi si určitý počet strán a pýtaj sa nahlas a nahlas si aj odpovedz. Lepšie si to zapamätáš.

mirabelia
4. jan 2021

Mne sa najlepšie učilo skoro ráno, už od 06:00, mala som pocit, že na seba naberám informácie ako špongia 🙂 a to nie som ranné vtáča, ale premohla som sa...k učeniu som si spravila aj kávu, navodila som si takú pohodovú atmosféru... a myslím, že to psychike veľmi pomohlo 🙂 doteraz na učenie spomínam ako na príjemnú vec, hlavne kvôli tej atmosfére... a vždy keď som sa naučila určitú časť textu, tak som si spravila skúšku správnosti, že či to naozaj viem naspamäť a to tak, že som si na čistý papier napísala to, čo som sa naučila...a vtedy som zrazu prišla na to, že to veru neviem tak perfektne ako som si myslela...takže som to písala dovtedy, kým to nebolo tip-top. Čiže písanie na papier mi veľmi pomohlo, dokázala som sa naučiť takto aj súvislé strany textu 🙂

judar
4. jan 2021

Mna nikdy nebavilo sa ucit , u mna zaberalo A4 stranu zhrnut na par podstatnych viet a ucit sa
hodinovou cestou do skoly....bolo to pre mna viac efektivnejsie nez sa nutit po veceroch znechutene otvorit co i len zosit nieto este knihu a hla dost si z toho pamatam i po rokoch

h2
5. jan 2021

@ninusa221 Mne pomáhalo písať si poznámky. Proste tie najpodstatnejšie veci som si ešte raz zapísala, hoci boli napísané v knihe. Prišla som na to tak, že vždy, keď som si písala ťahák 🤭, tak som ho potom nemusela použiť, lebo som si pamätala, čo je na ňom napísané. Ale neviem, či to bude platiť aj pre Teba.

andreatytler
5. jan 2021

@ninusa221 Ja som veci dost rychlo zabudla, takze som sa nemohla ucit dlhsie ako 1 tyzden. Ak bolo velmi vela uciva na 2 tyzdne, musela som si to zopakovat a to ma otravovalo, tak som sa denne ucila 8 hodin ale vzdy som to zmakla za menej ako tyzden.

natalienka12
5. jan 2021

@ninusa221 6 dni no zalezi na aku skusku sa ucis, ja som mala skusky kde som sa ucila mesiac a niektore tyzden

kittykat22
5. jan 2021

@ninusa221 citam si nahlas. Davam si bloky o 45 minutach - nastavim si timer na 45 min. A kym nezazvoni tak sa ucim.

matapo
5. jan 2021

...ja sa ucim po nociach, vtedy mam jedine klud a ide mi to najlepsie. Uc sa sysytemom aby si vedela ku vsetkemu nieco, cize budes vediet velmi vela anebude ta stresovat ze mas pred sebou este 10 otazok/okruhov/uciv...a na to uz len 3 dni. Akonahle budes vediet vsetko chod viac do hlbky podla toho kolko mas casu a ako stihas, zaroven budes stale vsetko opakovat a bude sa ti to dobre v hlave ukladat a potom este viac do hlbky. To co sa najtazsie pamata a je zaroven dolezite vediet to sa nauc ako prve, to co je logicke a lahke to sa tiez nauc ako prve a vsetko ostatne k tomu doliepaj 🙂 Vela stastia pri uceni.

moonlight1210
5. jan 2021

@ninusa221 mne pomahal na vyske pozitivny stres. Cim blizsie skusky, tym skor mi to liezlo do hlavy.
Mala som sice vzdy plan, rozlozene ucivo na dni a kapitoly. Ale zvycajne som sa nakoniec ucila iba 3 dni pred skuskami. No vtedy to bol zaprah a sla som v kuse. S kavou a 4-5 hodinovym spankom max.

Ale.
Ucivo (knihy, skripta) som predtym najprv komplet precitala. Vypisala si poznamky (alebo doplnala ceruzkou tie z prednasok). Tak som mala hlavne body, ku ktorym som si uz pamatala obkecy.

Potom som ucivo podelila podla toho, co ku ktorej otazke cca asi patrilo. Aby som vedela, o com zacat hovorit, ked si ju vytiahnem.
A urobila som si lepkami znacky.

Pri uceni som kombinovala citanie ocami a citanie nahlas a hned opakovanie si nauceneho nahlas.
(Audio a vizualnu pamat.)

Vzdy som si predstavila, ze to vysvetlujem niektorej spoluziacke. (Ked som sa ucila na intraku, tak som kolkokrat aj realne musela).
To strasne pomaha ucivo pochopit, nie sa biflit naspamat (aj ked su aj take uciva, kde musis. Rozne vymenovavacky, sto rozdeleni tej istej skupiny vedomosti, len z hladiska najprv takeho, potom onakeho, atd. - to byva casto v tych zbytocnych vedlajsich predmetoch, co sa snazia vdaka tomu vyzerat komplikovane a dolezito, ako tie hlavne).
Ked vysvetlujes, vtedy si uvedomujes, ze sama musis najst a pochopit suvislosti. Alebo - cink - prave vtedy ti tie suvislosti zapnu, ked vysvetlujes (co z coho vyplyva).

Pomaha mat aj farebne rozdelenie:
dolezite body (napr cervena), k tomu pomocnou farbou veci, co ich vysvetluju, definuju (napr zelena) a priklady (napr zlta). Max 3-4 farby. Viac si nezapamatas, co ktora potom znamena. Iba by ta mylili.
Pomahaju vizualnej pamati (pamatas si, co kde na stranke je rozlozene, lebo to niekedy pomoze si spomenut, co tam bolo napisane (kazdy mame aj kusok fotogragickej pamate) + ked si opakujes, oci rychlejsie vyhladavaju to najdolezitejsie. Nezdrzujes sa citanim zas vsetkeho).

Este mi pomahalo pri uceni menit miesto.
Chvilu som sa ucila na posteli, chvilu pri stole, chvilu na parapete okna, na balkone,...
Alebo chodit a hovorit si.

Nachystat si pekne zladene pomocky.
Poznamkovy blok, pera, fixky, ceruzky, salku na kavu,..., pekne napisane poznamky,... - len pre lepsi fiktivny pocit, aka som zorganizovana. Ukludnovalo ma to.

Niektore tazsie veci som si v hlave naschval opakovala, aj ked som uz zaspavala (viac sa mi ulozili).

Vela kavy.

Nezabudnut na prestavky. (Najlepsie na intraku, ked ma vytiahli, aby som sla jest.)

Sutazivost -
tiez na intraku, ked sme si dali, ze dnes sa naucime toto. Bavilo ma skusit byt prva, ktora povie, ze uz to vie. (Pre niekoho to moze byt demotivacne, ked vsetci vedia, on este nie - ale mal vyhodu, ze ti, co uz vedeli, si s nim sadli a povedali mu zakladny prehlad a povysvetlovali mu to, popisali priklady. Funguje to, len ak mas ako hlavnu pamat audiopamat.)

matapo
5. jan 2021

...a este zalezi na tom aky si typ. Niekomu sa najlepsie uci ked cita nahlas a nahlas stale opakuje, niekto si musi zapisovat, niekto to musi mat vsetko zvyraznene, farebne, pokreslene, z takych strucnych ale prehladnych poznamok, niekto musi pri to chodit,...vyskusaj co plati na teba najviac.

janeninka
5. jan 2021

@ninusa221 vypisovanie dolezitych veci - potom z toho urobit nejaku mentalnu mapu - schému. A takto prejst co najviac uciva aby si mala abstrahovane dolezite info zo vsetkeho.
Mne pomahalo sa tiez ucit v noci ked je pokoj. Dat si ciel - pocet strán, otazok a potom odmena ( jedna cast serialu, prechadzka..)
Aa urcite je super hovorit to nahlas, vysvetlovat niekomu ( aj ked len imaginarnemu) ale je to fajn zavazok ze napr vecer budes vediet tri otazky vysvetlit dakomu doma - nech ta preskusa. Tym sa kombinuju sposoby prace s textom a info - aj citas, pises, hovoris, pocujes.
Ak su nejake veci na vymenovanie tak je fajn si zapamatat kolko ich bolo pripadne si vytvorit mnemotechnicku pomocku - skratka z prvych pismen alebo slovo tomu podobne a pod..

ninusa221
autor
5. jan 2021

Ďakujem baby 🙂 mam z pedagogiky🙈 mala som ju už aj na strednej ale tu sa mi zdá ťažšia vela pojmov si hladam v poznámkach zo strednej🤷🏽‍♀️🤷🏽‍♀️ Ešte na toho učiteľa som hladala na našej stranke recenzie 😂 a to same : na to nezabudnem nikdy, je to idiot, atď preto sa aj bojim😀

luxus10
5. jan 2021

@ninusa221 a ako sa bude skusat v tomto korona obdobi?

luxus10
5. jan 2021

@ninusa221 a ktore predmety -aprobacne studujes?

ninusa221
autor
5. jan 2021

@luxus10 cez videohovor 😀

luxus10
5. jan 2021

@ninusa221 ooooo, tak to je parada nad paradu....tak takto, ja som sa na skusku z pedagogiky ucila jeden podvecer, a jednu noc-lebo viac casu som nemala a iny termin v nedohladne, studovala som matematiku, a den pred sk. z pg so mala skusku z mat. analyzy....cize mozog nastaveny na logicke ucenie, nie na memorovanie, skusku som robila u veducej katedry, vytiahla som si najhnusnejsiu ot.-historia pedagogiky a vymenovat vsetkych frasov-sorry ale inak sa to ani povedat neda, co kto kedy vymyslel, povedal,v co veril...v ktorom obdobi zil....natisla som do hlavy co sa dalo, a napriek tomu, ze som na sk. povedala vsetko, tak ma madam chcela poslat zopakovat si skusku, lebo sa jej nezdal moj umelecky prejav- rozumej -nerozpravala som s nadsenim v hlase, spevavo, plynule a s potrebnym patosom, lbo ze ako bud. ucitel musim inac rozpravat....nakoniec mi dala 3, a ja som tahala prec- este lepsie na tom vsak bolo, ze vedla mna pri mojom skusani sedel student dialkoveho studia, on si vytiahol otazku, a mal si robi pripravu na ustnu odpoved, a ked videla, ze sa nema k cinu, tak jej povedal, ze on sa nemal popri zamestnani ako pripravit, ze nemal podklady, vzala jeho index, a zapisala mu znamku....co k tomu dodat?

ninusa221
autor
5. jan 2021

@luxus10 ach no proste je to v p*😀

luxus10
5. jan 2021

@ninusa221 neboj, len sa uc, skus sa popytat aj spoluziakov, ako dopadli oni, ako to prebiehalo, a nezabudni na uelecky dojem....🙂

ninusa221
autor
5. jan 2021

@luxus10 najhorsie je to ze idem medzi prvými takze prvy termin 😀🤷🏽‍♀️ Ucim sa ucim ale fakt na strednej ta pedagogika bola lepšia 😀

luxus10
21. jan 2021

@ninusa221 ahoj, ako si dopadla?

ninusa221
autor
21. jan 2021

@luxus10 ahoj všetko úspešne na prvý pokus 🙈 takže už mam pokoj😊