Ahoj, ako sa dá naučiť čítať pútavo a zaujímavo nahlas?
Chcela by som svojim deťom začať čítať pred spaním knižky, ale uvedomujem si, že moje čítanie je nudné a chaotické. Čítať viem pekne, plynulo, viem kedy mám znížiť tón, urobiť pauzu.. Ale stále to nie je také ako by som si to predstavovala. Mala som spolužiačku na strednej a tá vedela tak úžasne čítať, napríklad keď sloh pred celou triedou čítala. Dá sa to naučiť? Ďakujem za každú radu.
Jasne, že sa to dá naucit. Ja som chodila ako mala do detskej rozhlasovej dramatickej družiny a aj som nahrávala rozhlasové hry do Slovenského rozhlasu, robila som aj dabing (mám za sebou aj nejaké predabovane reklamy do slovenčiny) či som chodila na recitačné preteky. Zaklad je citat pomaly a hrat sa s intonaciou. A čo je vtipne, moje deti nejak nemajú radi, keď im citam, a to majú profi odvedenú robotu, ale nevydrzia pri čítaní dlho🤣🤣
@bubinkaaa 4,5 r a takmer jeden rok, vek detí 🙂
@tramtada31 hahaha ďakujem za komentár, pobavil :D ale ozaj ďakujem
Všetko sa dá naučiť. Zameraj sa na správnu výslovnosť, neponáhľaj sa a intonuj. Veta, ktorá je otázkou, musí znieť ako otázka. Keď je vo vete priama reč, tak sa musí intonačne odlišovať od rozprávača. Sleduj čiarky, rob dramatické pauzy. Ak chceš trénovať, tak začni poéziou, napríklad tu máš niečo na výber: https://www.zones.sk/studentske-prace/basne/248...
A jedna dôležitá rada. Nahrávaj sa. Napríklad na mobil. A potom si to pusti. Hneď rozoznáš, kde si robila chyby. Opakuj si jeden text aj viackrát, pokiaľ nebudeš počuť zlepšenie. A platí to, čo aj pri iných činnostiach: trénuj, trénuj a ešte raz trénuj. Časom sa to určite zlepší.
Ja si predstavim, ze som jedna z postav a zazivam to naozaj 😀 najviac sa im pacia sarkasticke vety.. to sa vzdy nasmeju..
No aj tak maju radsej muzove citanie, ktore je monotonne a miestami mumlajuce 😆
Ja to tiež neviem 😂ale pomáhajú mi versovane rozprávky, alebo teda take čo sa rymuju 😀tam to ide tak samo 😀
ja som detom citavala, a menila som rozne hlasy podla postav, mna to velmi bavilo, ja som dokonca citavaa aj CZ knihy tak, ze ocami som to citala v cestine, ale hned som to citala po slovensky, a to ma aj prekvapilo, ze mi tak dobre ide preklad, doslova bez premyslania ako automat, moj muz ten cita tak nudne, ze do sekundy by vsetci spali, ale jeho to nebavi, a co som si vsimla, ze ludia sa aj hanbia citat nahlas
Ja moju dcéru učím keď ide prednášať v škole napr Hviezdoslavov Kubín, že ona nesmie čítať. Ona hovorí príbeh ktorý zažila. Akože ona je tá hlavná postava a rozpráva to niekomu inému kto pri tom nebol. Ide jej to, zatiaľ vždy vyhrala
@tramtada31 to je zákon schválnosti. Mám kamošku cukrárku a jej deti neznášajú zákusky😄
Ja neviem, podla mna take nudne citanie pred spanim vobec nie je zle 🙂 Moj muz napriklad je majster slova a hovoreneho prejavu a aj malemu pred spanim citaval. Len casom sme zistili, ze maleho to skor aktivuje a od samej zaujimavosti ma vlastne problem potom zaspat 🙂
Vlož do toho 💗, veď sú to tvoje deti,😉čítaš pre nich,nie pre cudzích .Stačí sa vcítiť do pocitov svojich detí ,neviem aké ich máš staré ,no veĺmi to nedramatizuj,buď prirodzená, aby si ich moc dejom nevystrašila.