Ako prebieha skúškové obdobie na vysokej škole?

12. sep 2023

Vždy som mala trému ústne odpovedať pred 'celou triedou'. Často som sa cítila ponížená ak som nevedela odpoveď a spolužiaci sa mi začali smiať.
Čaká ma ešte pár rokov štúdia ale už na vysokej škole. Nepoznám vysokoškolské systémy a preto sa chcem spýtať tých, čo chodia / chodili, ako to tam funguje?
Skúša sa i počas prednáškach / cvičeniach alebo len počas skúškového obdobia? A to skúškové prebieha buď formou testu alebo ústnou skúškou (tá ústna skúška je taká typická "odpoveď pred tabuľou" kedy ťa celá trieda počúva?)

eteew267
12. sep 2023

No, čo mám ja skúsenosti tak vrámci prednášky profesor sa pýta alebo sa robia cvičenia a tam sa teda u nás išlo za radom každý. Potom sme mali robiť prezentácie, a to bolo pred všetkými. No a to také klasické skúškové to máš buď test alebo ústnu, kde si prihlásený na nejaký termín, ktorý on vypíše na nejaké rôzne hodiny a ty sa na jeden prihlásiš a ideš sám odpovedať pred profesorom. Neviem ale to je asi klasika, možne škola kde ty ideš má aj iné spôsoby.

inyx
12. sep 2023

Tak na každej vš zrejme inak, ale u nás sa určite neskúša počas prednášok, na cvikách mávame na niektorých predmetoch povinné čiastkové písomky
skúškové záleží od predmetu, niektoré majú písomnú, niektoré ústnu - ústna odpoveď nebýva typická odpoveď pred tabuľou, u nás väčšinou skúšajú po dvoch (resp. jeden odpovedá, a druhý sa pripravuje)

autor
12. sep 2023

Partner študuje na vysokej a on tiež hovoril, že buď má test (spoločne všetci) alebo sa prihlási na skúšku (konkrétne dátum a čas) kde je len on a profesor (žiadny iný študent). Takže počas skúškového sa nemusím báť, že budem musieť odpovedať pred ostatnými.
Jedine tie prednášky a cvičenia ak sa bude vyvolávať..

autor
12. sep 2023

Ja sa nebojím testu alebo odpovede pred profesorom. Bojím sa toho, čo si pomyslia spolužiaci ak poviem hlúposť. Chodila som na gymnáziu a boli predmety, ktoré mi robili dosť problém. Dosť som si vytrpela od spolužiakov ako sa na mne smiali keď som povedala niečo zlé, urážali až som nakoniec radšej nepovedala nič a sadla si s 5kou aj keď by som to možno dala oveľa lepšie, len som sa už bála niečo povedať lebo čo ak to poviem zle.. Mám strach, že opäť zažijem to isté

lintu
13. sep 2023

Takých situácií pravdepodobne ešte zažiješ. Aj keď náhodou skúškové budú bez svedkov, svedkovia sa ti môžu objaviť na štátniciach, neskôr v robote a pod. Ber to ako tréning. Škola nie je len o vedomostiach z daného odboru, ale aj o fungovaní v spoločnosti. V tomto smere stále rastieš. Máš možnosť naučiť sa pracovať sama so sebou v situáciách, ktoré ti robia problém. Aj iní trepú blbosti. A ešte koľko. Vedia však za seba zabojovať. Neberú sa možno až tak príliš vážne, dokážu si sami zo seba vystreliť a tak nedávajú priestor ani druhým do nich veľmi rýpať. Neverbálna komunikácia je dôležitá.
Mimochodom zlý kolektív na strednej neznamená, že rovnako zle bude aj na vysokej.

evkamotka
13. sep 2023

Zavisi od skoly, typu štúdia. Ja som mala aj prezentácie pred triedou. Test pisu vsetci, ustna skuska to si bud sama alebo sa jeden pripravuje a druhy zatial odpoveda

marianarem
13. sep 2023

Ja osobne pocas prednasok pred celou triedou nic neskusam. Na cvikach tiez nie, ale tam sa nahlas komunikuje o aktualnych zadaniach, takze tam sa teoreticky moze stat, ze povies "blbost" pred ostatnymi. Na skuske mavam vacsinou cca 3 ludi naraz pri ustnej odpovedi.
Kazdopadne co by som ti poradila, je naucit sa zvladat situaciu, ked pred druhymi povies nieco nespravne. Lebo prilezitosti na to bude pocas zivota velmi vela a takmer urcite sa ti to bude stavat. Aj mne ako ucitelke sa to samozrejme stava, niekedy poviem pocas prednasky blbost, pomylim sa, aj okno dostanem. Niekedy si az spatne uvedomim, ze som urobila chybu a na dalsej prednaske sa opravim. Taktiez v ucebniciach, ktore som napisala, nejake chyby su. Kedysi som to tiez tazko znasala, ale teraz to uz beriem tak, ze som proste clovek.

bennn
14. sep 2023

Tak nemyslím si, že na strednej a zvlášť gymnáziu to bolo niekde až také ako opisuješ. Ale možno si bola nejaká čierna ovca triedy alebo ste mali šašov primitívov v triede.

Každopádne vysoká škola je niečo úplne iné ako stredná škola. Tam vo väčšine stretneš rozumných, inteligentných ľudí, s ktorými sa často budeš vedieť porozprávať. Ale nie každý bude mať rovnakú osobnosť a záujmy zase. Takže s niekym si sadneš viac s niekym menej.

Sú prednášky, ktoré bývajú aj v prvých ročníkoch pospájané s ostatnými odbormi vo veľkých miestnostiach takže uvidíš veľa ďalších ľudí prvákov, prípadne tých čo opakujú ročník :D .... a potom sú aj také prednášky špecifické pre tvoje zameranie kde ste možno iba váš odbor. ... Potom sú aj cviká, kde väčšinou je len váš odbor a sú často hneď po seminári kde je tiež väčšinou len váš odbor. ... Skúšky sú vo forme testov písomných, vtedy bývajú aj limity, koľko študentov sa môže na ten termín testu prihlásiť, nie vždy, ale na niektoré predmety to býva. Čiže tam ste všetci, alebo koľko sa vás tam zmestí. A potom vo forme ústnej skúšky, čo je vlastne stretnutie v škole, pred kabinetom učiteľa, kde idete väčšinou po jednom, prípadne dvaja, kde sa zatiaľ jeden pripravuje a druhý odpovedá.

A nikto sa nesmeje keď povieš blbosť, akože hej zasmeje sa keď je to vtipné v tej situácií prirodzene, ale skôr závisí od atmosféry na hodine a prísnosti vyučujúceho, ale skôr ako študenti držíte spolu aj na prednáškach pretože väčšina z vás tie odpovede nevie :D

marilin51
14. sep 2023

Ja som bola tiež vždy trémista, keď som musela stáť pred celou triedou. Skúškové na vysokej bolo väčšinou písomné. Ak ústne, skôr súkromne s učiteľom. Ale na x predmetoch sme museli robiť už spomínané prezentácie pre celú triedu. Po pár takýchto prezentáciách som si uvedomila, že aj iní sú v strese, že nie som sama. Boli sme v tom spolu, nikto sa nikomu nesmial. Neboj, na vysokej sú tí študenti iní. Všetci zažívajú stres, zároveň im na tom záleží. V práci som časom dostala miesto, ktoré súviselo s rozprávaním, vystupovaním pred väčším kolektívom. Tie prezentácie mi asi vlastne dosť pomohli, v práci som sa časom oťukala, a teraz nemám problém postaviť sa aj pred sto ľudí 🙂

zuzanka.zuzu
14. sep 2023

mne na skúškach študenti doslova vymýšľali nové poučky 😀 tam tí ľudia natrepú.... ale žiaľ nemôžeš to brať ako na strednej, že 5 si opravíš. tu máš 3 termíny a môžeš letieť zo školy.