Ahojte. Idem si po radu. Dúfam že mi poradíte 😊
Ako najlepšie by som sa mohla naučiť hovoriť dobre po španielsky?
Ďakujem pekne za odpovede 🇪🇦
Moja dcéra začala v jazykovke.pokracovala na VŠ.po bc.sla do sveta samozrejme španielsky hovoriaceho.nasla si tam manžela a doma hovoria po španielsky....tak takto nejako.
Ja mam native speakerku a za 10 mes uroven B1. Ale bola to drina je prisna na mna
@beata_k Mne pomohli Erasmus v Madride, španielsky frajer, nejaké kurzy a zapísala som sa najprv na DELE b2, čo som toho ešte moc nevedela, tak to má motivovalo na samostudium. Potom som sa zapísala na DELE C2 a rovnako... Do roka som bola z nuly na ukončené C2 týmto štýlom na všetkých poliach...
PS: a za 3 mesiace keď už človek vie po španielsky som vedela komunikovať po portugalsky. Fakt ľahké a pekne jazyky
Ešte je fajn španielska hudba, Estopa, Maná, Amaral, zo starších aj Joaquim Sabina je zazitok alebo Malagueña salerosa 😂
Alebo taká pesnička sólo le pido a dios
Mexicana Natália Lafourcade
Argentínsky Facundo Cabral...
Tie texty si skvelé, oplatí sa v nich vŕtať. a tu končím, idem si to rovno pustiť 🙂
Táto kniha je velmi dobrá.Ja som sa z nej učila len som už vela pozabúdala už sa španielčine nevenujem.Síce by som hádam ešte dačo rozumela.Tento jazyk sa aj lahko učí.V tej knihe je hádam všetka možná gramatika prebrata.Ja ked som sa učiila z tej knihy chodila som aj na španielsky chat a tam ma pchválili jak mi to ide 🙂 ale jasné že jazyk sa najlepšie učí v danej krajine https://www.pantarhei.sk/knihy/ucebnice-slovnik...
@eminaaaa Ja som sa naucila po spanielsky za 2 mesiace... s meganozom na krku. Na univerzitu som nastupila zaciatkom oktobra, pred Vianocami som dala skusku na A+. Cely hacik bol v tom, ze som si vybrala predmet Espanol v domneni, ze ma tam budu ucit spaienaky, a nakoniec to bola Cultura, política, historia y linguistica v spanielskom jazyku. Neprajem toto zistenie nikomu, obzvlast, ked sa uz nedal kvoli stipku zmenit studijny plan. A kvoli stipku som potrebovala mat same A-čka :D Da sa to teda za takyto krkolomny cas, ale je vhodne vediet iny romansky jazyk (ja som rpedsa len mala vyhodu, hovorim plynule po francuzsky a taliansky). Ale ako hovorila nasa prof spanielciny, rodena Spanielka, idealne je zalubit sa do prislusnika toho naroda, koho rec sa chces naucit 🙂 Ona sa tak privydala k nam do Talianska. Skus takto 🙂Alebo s aprihlas napr na fb do roznych spanielakych akupin Tvojho zaujmu (turistika, tanec, hrnciarstvo, psy a pod). Praktizovat a zit tym jazykom skvele doplni kurz roe samoukov. Vez toho, aby si videla, ako "zije" jazyk v praxi, sa ho da tazko dobre naucit. Drzim paste, napis potom, ako si dopadla <3
@eminaaaa Ja ovládam 5 cudzích jazykov bez toho, aby som v krajine žila, študovala ich na VŠ či mala rodinného príslušníka, a pri všetkých bol rovnaký model, že mi učitel, či už v škole (angličtina , nemčina) alebo na kurze (rusky, poľský) vysvetlil základy výslovnosti a gramatiky a potom už sa dalo pracovať aj doma. Teraz počas pandemie verím že je to ťažké s tým kurzom. Ešte som sa naučila po litovsky, to bolo vďaka bývalému frajerovi, tam vlastne boli pobyty v krajine medzi rodnymi hovoriacimi, avšak nikto mi nevedel vysvetliť napr. gramatiku (skúsme my cudzinca učiť po slovensky 😀 nevedeli ako na to), musela som si kúpiť učebnice, kurz nebol. Čo by som poradila, ako najrýchlejšie na to. Vraj je to ľahký jazyk, takže určite smer kurz, hoci aj online... bude to chcieť veľa času. Slovíčka sú základ. Treba ich čo najviac dostať do hlavy, slovnej zásobe sa venovať každý deň. Veľa čítať knihy, hoci spočiatku bude treba veľa slovičok prekladať. Gramatika príde potom, potom som išla cez písanie viet, pasívny prejav a potom až prislo rozprávanie, ktoré bolo gramaticky správne a súvisle. Ono,chce to najmä čas. Popri práci či deťoch je to už dosť náročné.
Španielčina je veľmi pekný jazyk 🇪🇦😍🇪🇦🇪🇦🇪🇦
Ja som skúšala Duolingo a potom som si pozerala celé La casa de papel a tie slovíčka ktoré som už vedela sa mi viac vtĺkli do hlavy a niektoré som sa naučila z kontextu 🙂 ale zase moja úroveň je prd prd a prd..
@eminaaaa ahoj, odporucam stranku/web/fb jazykovy mentoring. Maju kopec tipov i zadarmo ako sa ucit. Dolezite je pochopit system - ist na to materialmi, kt Ta zaujimaju, pouzivat efektivne metody, najst si system a byt v kontakte s jazykom casto. No a rozpravat sa naucis len rozpravanim. Pokojne zacni selftalkom - vyber si nejaku temu a rozpravaj o nej aspon 20min (na zaciatku staci menej, postupne pridavaj). Tema moze byt od opisu fotky v telefone cez Tvoj den ci plany, opis casti serialu, knihy az po rozne maturitne ci pracovne otazky. Drzim palce
inak za mna topka co sa tyka podkastov na ucenie sa a pocuvanie je "hoy hablamos"
baby dajte nejake typy na spanielske podkasty
ja som (aj keď s iným jazkyom) začínala v jazykovke. Mala som veľmi dobrú lektorku. Slovenka, žila nejaký čas v Nemecku a priateľa mala nemca. Po pol roku som bola schopná komunikovať , samozrejme, základné veci. Ale automaticky, bez rozmýšlania, prekladania v hlave, bez gramatických chýb. Potom som začala sledovať videá na nete. Rôzne kurzy, krátke scénky, až kým som ich nevedela pomaly naspamäť. Začala som od najnižšieho levelu, postupne hľadala vyššie , neskôr prešla na filmy. Veľmi ma to posúvalo dopredu.
@eminaaaa najprv som sa ucila sama doma, ale bolo to o nicom, a naozaj som sa naucila az ked som sa do Spain prestahovala, trvalo to par tyzdñov a zacala som normalne komunikovat. Inak sranda, ako uz teraz vies, co bude o 2 roky. Kazdopadne sa naozaj a poriadne naucis az tu, tak dovolenky trav v Spain, aby si bola nutena co najviac rozpravat, plus po prestahovani si nechaj nejaky cas na adaptaciu v novom prostredi